dynamiczna zmiana dostawcy LTE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nowy111
Początkujący użytkownik forum

dynamiczna zmiana dostawcy LTE

Post autor: Nowy111 »

Witam,

Nowy jestem i jestem tu nowy, pozdrawiam użytkowników i administratorów forum.

Poszukuję podpowiedzi jak rozwiązać mój problem.
Głównie chodzi mi o nakierowanie, gdzie i czego szukać, bo wujek google ze wiele mi nie pomaga.

Posiadam dostęp do dwóch źródeł internetu LTE. Chciałbym połączyć oba "internety" tak, aby w przypadku awarii jednego z nich,
automatycznie i najlepiej niezauważalnie nastąpiło przełączenie z jednego dostawcy do drugiego.
Obecnie wykonuję to ręcznie. Oba routery podpięte są skrętką. Gdy jeden zawodzi, szybka zmiana kabelka i internet działa dalej.
Niestety ta chwila powoduje zerwanie połączenia, na które nie powinienem sobie pozwalać.
Chciałbym to wyeliminować. (powinienem, muszę)
Idealnie (miód, malina) byłoby gdyby oba "internety" działały równocześnie i w zależności od obciążenia łącza przełączałoby się pomiędzy nimi.
Ale to chyba jest niemożliwe.

Proszę o nakierowanie (myślałem o routerze z dwoma modemami), a może jakiś serwer. Nie muszę używać obecnego sprzętu.

Nowy. (tak na mnie wołają ...)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: dynamiczna zmiana dostawcy LTE

Post autor: matek451 »

Jakim sprzętem obecnie dysponujesz?
Nowy111

Obecnie mam dwa routery Huawei b315, ale mogę wymienić na jakiś inny sprzęt.
Pzdr.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

dokupić router z z obsługą alternatywnego firmware open-wrt i będziesz mógł zrobić każdy wariant, np. wspomniane fail-over, czy load balancing.
Tp-link z mojej sygnaturki da radę bez problemu w konfiguracji 2xb315 --> wr1043nd --> komputery. Do poczytania na eko.one.pl
Nowy111

Dzięki, o to chodziło. Resztę już sobie znajdę. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ