Problemy z prędkością w Cyfrowym Polsacie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maciejuuu
Początkujący użytkownik forum

Problemy z prędkością w Cyfrowym Polsacie

Post autor: Maciejuuu »

Witam. Jestem nowy na forum ale widzę tu profesjonalizm dlatego postanowiłem się zalogować. Do rzeczy zatem. Kupiłem internet w cp na początku miałem antene słaba zewnętrzną dokólną tak to się chyba pisze. Osiągi były wystarczające około 20mb w dzień pobieranie i wysyłanie. Zasięg LTE 4 na 5 kresek. W chwili obecnej mam antene zewnętrzną MIMO LTE 800-2600 MHz B315 B683 MF28D licząc na poprawę sygnału. Skusiła mnie owa antena gdyż byłem u kolegi ze swoim routerem i kartą SIM i po podłączeniu do jego anteny wynik pobieranie wysyłanie wynosił 34mb/s gdy u mnie w tym samym czasie mam 1.54 mb/s. I problem leży z ustawieniem mojej anteny. Odległość od nadajnika z którym łączy się kolega wynosi 2.74 km u mnie nadajnika nie widać przez różnice w ukształtowaniu terenu u niego również nie widać anteny przez lasy. Kręcąc anteną na dachu za nic w świecie nie mogę znaleźć nadajnika z którym wynik mój byłby wystarczający do normalnego obcowania z internetem. I moje pytjanie brzmi czy macie jakieś sprawdzone sposoby programy na ustawienie konkretnych bts? Jakiś sposób porady programy?

Mój internet to cyfrowy Polsat router huawei b593-22 antenę MIMO LTE 800-2600 MHZ B315 B683 MF28D odległość od nadajnika 2.74 km w linii prostej jeśli mam podać dokładniejsze adresy to podam.
Nadajniki z którymi się łącze są w miejscowości Golub-dobrzyń 87-400, mój adres to dworcowa 14 87-400 Golub-dobrzyń stwierdziłem ze podam bo i tak będzie potrzebne.

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problemy z prędkością w Cyfrowym Polsacie

Post autor: wojteks »

Maciejuuu pisze:antenę MIMO LTE 800-2600 MHZ
Co to za wynalazek, antena szerokopasmowa to pomyłka.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pozwolenia na LTE1800Mobylandu i LTE800Sferii przy Szosie Rypińskiej 44. Prawdopodobnie działają obydwa. Przy tej odległości od BTS-a nie powinno być problemów z LTE1800Mobylandu na antenie Dual LTE na 1800MHz. Oczywiście sprawdzonej a nie jakiegoś wynalazku. Podaj parametry sygnału LTE na samym B593 wystawionym na zewnątrz i to samo gdy masz to swoje "cudo" podłączone do B593 i ustawione na ten BTS( zakładka diagnostyka -Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej na B593). A co do prędkości to zależą one nie tylko od sygnału ale też od obciążenia BTS-a. W ostatnim czasie uległy w wielu lokalizacjach pogorszeniu. Możesz też zrobić test LTE w pobliżu BTS-a w Golubiu od twojej strony aby sprawdzić jego obciążenie.
Maciejuuu

Podaj parametry sygnału LTE na samym B593 wystawionym na zewnątrz i to samo gdy masz to swoje "cudo" podłączone do B593 i ustawione na ten BTS( zakładka diagnostyka -Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej na B593)

To wynik z podłączoną Anteną zewnętrzną
1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -51
4 RSRP (dBm): -79
5 RSRQ (dB): -13
6 Roaming: Nie

To wynik z routerem wyrzuconym za okno z anteną wbudowaną ( bo chyba o to chodziło ? )

1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -71
4 RSRP (dBm): -103
5 RSRQ (dB): -12
6 Roaming: Nie

Dodam, że praktycznie bez znaczenia jest w którą stronę nakieruje antene wyniki są +/- 10 RSSI i RSRP. RSRQ waha się między -12 a - 15 max.

A antena mogę podać link do allegro (jeśli mogę) http://allegro.pl/antena-mimo-lte-28dbi ... 22509.html to jest ta antenka.

Chciałem użyc programu TOPNet info ale niestety nie widzi mojego modemu (może dlatego, że nie jest podłączony przez usb ?) nie wiem
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podstawowe pytanie to czy te parametry sygnału LTE na antenie dotyczą LTE800 czy LTE1800? antena jest szerokopasmowa i trudno powiedzieć czy łączy cię na 800MHz czy na 1800MHz?( stawiam na 800MHz) Podobnie na routerze na zewnątrz ale różnice w parametrach sygnału mogą wskazywać, że łączą się w obydwu przypadkach z innymi częstotliwościami. Jakie są w obydwu przypadkach prędkości? Niestety ale na B593 nie wymusisz konkretnego pasma LTE.
Maciejuuu

No trudno mi stwierdzić na którym paśmie jest gdyż nie mam możliwości sprawdzenia tego żadnym programem a router nie daje takiego info. Zrobiłem tak jak kolega mi zalecił skierowałem antene na odbiornik z Plusa tj PLUS GOLUB-DOBRZYŃ UL. SZOSA RYPIŃSKA 44 STANDARD GSM PASMO 900 ping na nim to około 40, RSSI -51 RSRP -73 RSRQ -12 prędkość 0.4 mb..... w przypadku wyrzucenia routera przez okno bez anteny to parametry podałem czyli RSSI -71 RSRP -103 RSRQ -12 ping 60 prędkość 0.4mb i nie wiem z jakim nadajnikiem się łączy. Czy również z tym samym co antena? Bo mimo wszystko chyba ten jest najbliższy przynajmniej tak wynika z mapy btsearch.

Mówisz kolego ze nie wymusze pasma na routerze a zewnętrzne oprogramowanie? Czy już nie mam ratunku ??...

Dziekuje za zainteresowanie tematem.
ODPOWIEDZ