folia aluminiowa ---> poprawa zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

coolio
Użytkownik forum

Re: folia aluminiowa ---> poprawa zasięgu

Post autor: coolio »

chłopaki przeczytalem temacik i u mnie rowniez pomogła folia wystarczy zrobic rurke polozyc na modemie i zasieg skacze o połowe w góre rewelacja pozdrawiam i testujcie :D:D
kamilzgr1990
Użytkownik forum

Post autor: kamilzgr1990 »

no wiec tez mam modem option globe surfer icon i jak spojrzalem na zasieg to byl na poziomie 54% jak wlozylem modem w rure z foli aluto zasieg skoczyl do 62%.
poztem postawilem modem w miejscu gdzie zasieg byl 19% wsadzilem go w rure z foli i zasieg zanikl;/.
nastepnie wrocilem z modemem na miejsce poprzednie (parapet), w miedzyczasie komp mi sie zrestartowal i zasieg modemu wsadzonego w rure z foli jest na poziomie 36%.
ale jak mierzylem predkosc łącza http://www.speedtest.pl/ to bez foli predkosc byla 89-95kbps a po wlozeniu w rure transwer skoczyl do 107-112kbps. oczwiscie to download.
tylko jakby mogl ktos poradzic jakis wiarygodny test predkosci łącza bo tutaj za kazdym razem mam inny wynik. i to sporo bo.
i jeszcze jedna sprawa. czy jak w modemie migaja lampki to znaczy ze skacze po połączeniach?? 3G/GPRS/EDGE
bo w godzinach 17-19 moj transfer spada do 1-2kb!!
a wracajac do tej foli aluminiowej to ten patent dziala ma 75%. musze jeszcze pokombinowac;p
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

kamilzgr1990 pisze:jakis wiarygodny test predkosci łącza
Zainstaluj NetMeter i pobieraj sobie np. Tlen ze strony tlen.pl i wtedy to będzie najbardziej wiarygodne. Testy na stronach nigdy nie będą w pełni wiarygodne, one podają przybliżone wyniki.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

BliSki pisze:Ja też ciekawy jestem jak to wygląda :D
Chyba się nie doczekamy bo nawet telefonów z aparatem zabrakło. :lol:
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

przeczytałem ten wątek od początku, w moim przypadku przy modemie exprescard jakiekolwiek zbliżenie folii aluminiowej zabija poziom sygnału,
ale przy okazji odkryłem że przy złożonej antence mam lepszy sygnał o 1 kreskę
p-luka81
Początkujący użytkownik forum

Post autor: p-luka81 »

Przyznam iż troszeczkę dziwna jest ta poprawa sygnału, ponieważ aluminium jest paramagnetykiem czyli jego przenikalność magnetyczna jest niewiele większa (1,000 020 ) od przenikalności próżni (1) a opór magnetyczny wyraża się wzorem R= l/ (mi S) gdzie R opór magnetyczny l długość magnetowodu, mi przenikalność magnetowodu, S przekrój rdzenia magnetowodu. Dodam iż Ferromagnetyki (czyli materiały z których buduje się anteny) mają mi
rzędu nawet 1000000, czyli ich opór elektromagnetyczny jest dużo mniejszy, ponieważ wraz ze wzrostem oporu magnetycznego "siada&" sygnał.
magnum_pl
Użytkownik forum

Post autor: magnum_pl »

Wydaje mi się że tu chodzi prędzej o przewodność elektryczną prądów wysokiej częstotliwości które gromadzą się na ściankach rury (jak na pojedynczych elementach anteny yagi) i później promieniują do anteny urządzenia, czyli rura działa jak większa antena. Ciekawe czy z wymiarowanie długości rury do długości fali nie dało by lepszych efektów?

Owinąłem antenę mojego gc89 folią aluminiową i siła sygnału się nie zmieniła natomiast ustały zakłócenia pracy na 1800mhz które w moim dellu objawiały się tym ze przy tej częstotliwości kursor po ekranie sam sie przesuwał w dół i w lewo, czyli zakłócało mi touchpad lub trackpoint (nie wiem które bo oba mi działają razem - ale to mało istotne) i poprawiła mi się jakość połączenia - stabilniej działa ale to tylko moje odczucia.

Myślę też że takie zabawy mogą też doprowadzić do jakiś uszkodzeń sprzętu, przez przypadek położyłem kawałek folii na laptopie przysłaniając pracujący modem. Modem zaczął z taką mocą nadawać że wskaźnik kursor myszy zaczął szaleć po ekranie i laptop się wyłączył sam, powtórzyłem ten eksperyment 3 razy i efekt ten sam, laptop się wyłączył jak by ktoś wyjął wtyczkę z gniazdka
Więc ostrożnie z tymi rurami :D
p-luka81

Post autor: p-luka81 »

magnum_pl pisze:Myślę też że takie zabawy mogą też doprowadzić do jakiś uszkodzeń sprzętu, przez przypadek położyłem kawałek folii na laptopie przysłaniając pracujący modem. Modem zaczął z taką mocą nadawać że wskaźnik kursor myszy zaczął szaleć po ekranie i laptop się wyłączył sam, powtórzyłem ten eksperyment 3 razy i efekt ten sam, laptop się wyłączył jak by ktoś wyjął wtyczkę z gniazdka
Więc ostrożnie z tymi rurami :D
Mamy tu zagadnienie odnośnie kompatybilności elektromagnetycznej :) (tak to się Mądrze nazywa) a chodzi o to: wpływ pola elektromagnetycznego , na sprzęt elektroniczny nie jest zbyt dobry, po przekroczeniu pewnego natężenia promieniowania mierzonego w Teslach [T] sprzęt zaczyna "szaleć", dla sprzętu medycznego jest to ponad 2.5 T zazwyczaj zwykła elektronika nie wytrzymuje zazwyczaj więcej niż 1 T. Zasłaniając modem folią aluminiową zmusiłeś go do nadawania większą mocą, większa moc = większe natężenie promieniowania, dodam iż fale elektromagnetyczne mogą się odbijać od różnych materiałów. Najprawdopodobniej odbiły się od foli aluminiowej (przy wielokrotnym odbiciu mogły się również nałożyć na siebie i się wzmocnić) i "trafiły" w laptopa.
magnum_pl pisze:Owinąłem antenę mojego gc89 folią aluminiową i siła sygnału się nie zmieniła natomiast ustały zakłócenia pracy na 1800mhz które w moim dellu objawiały się tym ze przy tej częstotliwości kursor po ekranie sam sie przesuwał w dół i w lewo, czyli zakłócało mi touchpad lub trackpoint (nie wiem które bo oba mi działają razem - ale to mało istotne) i poprawiła mi się jakość połączenia - stabilniej działa ale to tylko moje odczucia.:D
Prawdopodobnie udało ci się ekranować laptopa link: http://portalwiedzy.onet.pl/32312,,,,ek ... haslo.html
poprawa parametrów łącza wiąże się z nakładaniem się odbitych fal od foli aluminiowej. To samo dotyczy rury aluminiowej użytej jako anteny wzmacniacza.
milva

Post autor: milva »

No po prostu rewelacja!!! pół dnia dzisiaj na czytaniu o sygnałach, masztach, antenach, netmonitorze i takie tam, a to wszystko było takie proste :zdziwko: ale po kolei:

W środku lasu z zasięgiem jest kiepsko, ale internet mam. Zaczęło się kilka lat temu od telefonu podłączonego do komputera, z tym, że komórka wisiała za oknem w siatce po czosnku, bo w domu nie łapała GPRSa no i nie dziwota :) Potem nastąpił wielki postęp - antena zewnętrzna, tylko kabelek przez okno do pokoju i chulało wszystko, luksus był, bo nie trzeba było na dwór po telefon wyłazić (zimą żadna przyjemność :dobani: ) I jeszcze jeden minus - na komórce bateria trzymała tylko jakieś 4-5h - nazywało się to "musze lecieć, bo mi się internet rozładowuje, pa". No ubaw po pachy :] W końcu po kilku przygodach z kurierem, który trafić do mej osady nie mógł dostałam w środę modem Option ICON 3G+ w ORANGE. Po kilku próbach powędrował na okno na ganku zawinięty w worek coby nie zamókł, tam łapał całkiem nieźle 2 kreski z 5, ale bywało, że sygnał uciekał. Antenę trza było dobrać i nabyć. Dziś po południu zaczęłam edukację w temacie, porobiłam testy, zbadałam moc sygnału, zlokalizowałam nadajnik, i jeszcze latałam po forum no i stało się - trafiłam na wątek o aluminium :)

Efekt był taki, że przeczytałam tylko kilka pierwszych wpisów i poleciałam po folię. Zalepiłam ściankę za modemem i jak wróciłam spojrzeć na efekt - szczena mi do ziemi zlatała :] Eleganckie 4 kreski z 5, i stały sygnał!!! Testy prędkości pokazują od ok 60kb/s do 158kb/s.

Sygnał CSQ = 10,99 (-91dBm), po zamontowaniu folii CSQ = 17,99 (-77dBm) :D
Chyba poczekam z zakupem anteny - w Poznaniu mam normalny internet z kablówki, a tu w lesie taki w zupełności wystarczy. Aż musiałam się zarejestrować na forum, żeby to opisać :)

Jak będzie trzeba, to fotki trzasnę tej "instalacji" i podeślę
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

milva pisze:Zalepiłam ściankę za modemem i jak wróciłam spojrzeć na efekt - szczena mi do ziemi zlatała
:ok: cieszymy się bardzo :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ