Problem z połączeniem lokalnych programów pocztowych jak thunderbird/outlook

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Domal
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem lokalnych programów pocztowych jak thunderbird/outlook

Post autor: Domal »

Witam,
borykam się z tym problemem od dłuższego czasu.
Korzystając z UPC pewnego pięknego dnia wiadomości przychodzące(połączenie IMAP) i wychodzące(SMTP) w programie Thunderbird występowały błędy "Przekroczenie limitu czasu połączenia z serwerem" w momencie przełączenia się na internet LTE wszystko działało poprawnie.

Problem pojawił się ponownie przy zmianie ISP na Cyfrowy Polsat LTE. Na początku myślałem, że dostawca blokuje porty 143, 993 i 587 na których pracuje poczta. Po dopłacie 18 zł miesięcznie mieli odblokować wszystkie dodatkowe usługi m.in. pocztę dodatkowo ustawiając stały zewnętrzny adres ip.
W momencie przełączenia się na Neostradę problem nie występuje, podobnie przez LTE PLAYa.

Operacje i testy jakie wykonałem:
- Zmiana dostawcy internetu (w tym wykupienie dodatkowej opcji upublicznienia adresu i odblokowania poczty przez ISP)
- Zmiana programu lokalnego z Thunderbirda na Outlooka
- Zwiększenie limitu czasu połączenia z serwerem w Thunderbird - nie pomogło
- Kontakt z Administratorem serwera który udostępnia pocztę (wszystko działa)
- Po restarcie routera (zalecenie Polsatu :mur: ) poczta działa przez chwile bez zarzutów, a następnie wraca do punktu wyjścia Limit czasu połączenia z serwerem, oczywiście poczta co jakiś bliżej nie określony czas działa poprawnie, to jak czekając na szczęście...
- Komputery (do 10 sztuk) łączą się bezpośrednio z routerem Cyfrowego Polsatu Huawei B315, lokalnie nie ma żadnych konfliktów adresów.
- Firewall powyłączany na każdym szczeblu (router, komputery, Antywirus (ESET)
- Poczta poprzez przeglądarkę działa bez zarzutów.

Bardzo proszę o pomoc, gdyż pomysły mi się kończą albo mój dostawca internetu robi mnie w wała, albo osoba która udostępnia mi pocztę, albo Thunderbird i Outlook 2010 nagle przestały działać bo miały taki kaprys...
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem lokalnych programów pocztowych jak thunderbird/outlook

Post autor: dzejk »

Wykupienie zewnętrznego IP nie ma nic wspólnego z działaniem programu pocztowego. Odblokowałeś tylko dostęp z zewnątrz, dodatkowo wyłączając firewalle i antywirus naraziłeś się na ataki i infekcje komputerów. Program pocztowy, podobnie jak przeglądarka www, inicjuje połączenie od siebie do internetu i żaden operator tego nie blokuje.
Używasz skrzynki pocztowej w swojej domenie, czy jakiegoś komercyjnego dostawcy typu gmail, wp ?
Czy problem występuje tylko na tym jednym komputerze, czy również na innych, w tej samej sieci lokalnej (ten sam router)?
Domal

Re: Problem z połączeniem lokalnych programów pocztowych jak thunderbird/outlook

Domenę udostępnia znajomy wraz z przestrzenią dyskową poczty (firma OpenBiz), problem występuje na każdym komputerze w sieci lokalnej.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

to zrób test z jakąś komercyjną skrzynką, np. w jednym programie pocztowym gmail, a w drugim ten openbiz.
Domal

Kiedy podłączyłem do Thunderbirda skrzynkę z gmaila działa bez zarzutów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Stawiam na problem z routingiem po stronie dostawcy osoby udostępniającej pocztę. Miałem podobny przypadek tylko że wychodziłem z Orange, pewne pule adresów nie były wpuszczane do firmowego serwera pocztowego, przez www działało ale nie dało się załącznika ściągnąć. Molestowałem Orange i u nich było dobrze, zacząłem molestować firmowy dział odpowiedzialny za e-mail i znaleźli rozwiązanie ale musiałem logi czasowe robić żeby ich wspomóc w tym, po tym doszli że pakiety lecą gdzieś w nicość.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ