borykam się z tym problemem od dłuższego czasu.
Korzystając z UPC pewnego pięknego dnia wiadomości przychodzące(połączenie IMAP) i wychodzące(SMTP) w programie Thunderbird występowały błędy "Przekroczenie limitu czasu połączenia z serwerem" w momencie przełączenia się na internet LTE wszystko działało poprawnie.
Problem pojawił się ponownie przy zmianie ISP na Cyfrowy Polsat LTE. Na początku myślałem, że dostawca blokuje porty 143, 993 i 587 na których pracuje poczta. Po dopłacie 18 zł miesięcznie mieli odblokować wszystkie dodatkowe usługi m.in. pocztę dodatkowo ustawiając stały zewnętrzny adres ip.
W momencie przełączenia się na Neostradę problem nie występuje, podobnie przez LTE PLAYa.
Operacje i testy jakie wykonałem:
- Zmiana dostawcy internetu (w tym wykupienie dodatkowej opcji upublicznienia adresu i odblokowania poczty przez ISP)
- Zmiana programu lokalnego z Thunderbirda na Outlooka
- Zwiększenie limitu czasu połączenia z serwerem w Thunderbird - nie pomogło
- Kontakt z Administratorem serwera który udostępnia pocztę (wszystko działa)
- Po restarcie routera (zalecenie Polsatu

- Komputery (do 10 sztuk) łączą się bezpośrednio z routerem Cyfrowego Polsatu Huawei B315, lokalnie nie ma żadnych konfliktów adresów.
- Firewall powyłączany na każdym szczeblu (router, komputery, Antywirus (ESET)
- Poczta poprzez przeglądarkę działa bez zarzutów.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż pomysły mi się kończą albo mój dostawca internetu robi mnie w wała, albo osoba która udostępnia mi pocztę, albo Thunderbird i Outlook 2010 nagle przestały działać bo miały taki kaprys...