Witam.
Jestem użytkownikiem internetu radiowego o prędkości 8/3 mb. Tak się składa, że na dzień dzisiejszy jest to najlepsza dostępna dla mnie opcja, jeśli o chodzi o dostawcę internetu w okolicy, w której mieszkam. Ogólnie to jestem zadowolony z oferowanej (no, może pomijając trochę kwestię ceny) usługi; jest tylko jeden szkopuł. Jest nim fakt, że oprócz normalnego korzystania (głownie przeglądanie stron, czasem jakieś większe pobierania w nocy), zdarza mi się czasem grać online na konsoli. I tu z jakiegoś powodu jakość połączenia jest dużo gorsza, niż wiele lat temu, gdy używałem łacza o prędkości 2/1.
Mam antenę Nanobeam podłączoną do routera tp-link TL-WR740N, od niego kabel LAN podpięty do Playstation 4. O konfiguracji routera ani o parametrach sygnału niewiele na chwilę obecną, niewiele mogę powiedzieć. Wszystko konfigurował mi dostawca, a sam jestem trochę laikiem w kwestiach informatycznych.
Mam pytanie, do użytkowników forum. Co mogę zrobić w celu poprawienia jakości połączenia przy graniu online na tego typu internecie? Od czego zacząć?
Pozdrawiam.
Witek
Playstation 4 na internecie radiowym.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Playstation 4 na internecie radiowym.
Musisz przede wszystkim przetestować jakość łącza dostawcy: test prędkości (speedtest.net), test transferu (pobieranie dużych plików z serwerów zewnętrznych np. systemu linux Ubuntu), test opóźnień pakietów z wybranymi serwerami w sieci (w systemach Mac OSX i Linux są wbudowane narzędzia sieciowe, w Windows możesz zainstalować http://www.dobreprogramy.pl/Narzedzia-s ... s,217.html
jareq