Jaki modem pod system linux

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Jaki modem pod system linux

Post autor: varico »

Witam
Szukam modemu lte, ktory bedzie pracowac pod systemem linux mint. Na allegro najpopularniejszy jest E3372, ale sa jakies trzy wersje (s,h i hilink). Czy ten modem bedzie dzialac z linuxem? Jesli tak to jaka wersje nabyc, a jesli nie to jaki inny kupic?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki modem pod system linux

Post autor: ja.michal »

H to właśnie hlink. Hilink jest widziany jak karta sieciowa (taki router podłączony przez USB zamiast LAN), a te z S to modemy w trybie RAS/NDIS czyli sterowanie przez jakiś program. Jedna i druga wersja ma swoje plusy i minusy.

I jedno i drugie powinno działać bez problemu pod Linuksem. Generalnie z żadnymi Huawei nie ma już problemów pod tą rodziną systemów operacyjnych.
varico

Dzieki za odpowiedz.
Jakie sa plusy hilink i S?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

nie zgodzę się z Tobą - zarówno e3372s, jak i e3372h mogą występować w wersji normalnej, jak i hilink. Choć przyznać trzeba, że można firmware zamieniać bez przeszkód, między tymi dwoma trybami.
e3372s jest nieco starszy, a jego zaletą jest niepodpisany cyfrowo firmware, więc można wgrywać modowany bez przeszkód.
e3372h wspiera dodatkowo tryb TDD w LTE, ale ma firmware podpisany cyfrowo i jego zmiana na modowany kosztuje trochę więcej zabiegów.
Ten ostatni jest tańszy, z racji swojej popularności u naszych wschodnich sąsiadów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

dzejk, dzięki za wyjaśnienia. Nie śledzę tak modemów USB, a szczególnie tego modelu. Wcześniej h jednoznacznie mówiło o hilink.

varico, hilinkiem zarządzasz jak routerem przez przeglądarkę wchodząc na odpowiedni adres. Urządzenie "obrabia" cały ruch nie obarczając tym komputera. Zachowanie jest jakby komputer był podpięty do routera przez LAN. Sam modem również wznawia połączenia, itd. Wystarczy modem włożyć do komputera i mamy internet. W wersji modem wszystko o jest robione z pozycji systemu, trzeba najpierw instalować oprogramowanie i dodatkowe sterowniki (głównie chodzi mi o Windowsa bo w nowych dystrybucjach Linuksa wszystko już jest). Może być nieco większe obciążenie komputera, ale i można widzieć np. zasięg sieci (orientacyjnie) jak zasięg sieci WiFi (pasek zasięgu). To tak co mi do głowy przyszło na szybko do głowy.
varico

Ale w Polsce i chyba w ogole w Europie nie ma lte tdd wiec to raczej taki sobie plus. A co do hilink to zasieg sieci mozna podejrzec logujac sie do modemu, prawda?
I jakie sa zalety modowanego oprogramowania?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Teoretycznie grupa Plusa/CP ma od kilku lat licencje na LTE TDD 2600 MHz. W praktyce nie działa żadna stacja.

Tak, zasięg w hilinku jest w panelu.

W modowanym firmware możesz zainstalować np. WebUI, które daje możliwość wymuszania konkretnych częstotliwości pracy modemu, podgląd dokładnych danych sygnału i danych stacji bazowej.
varico

Dzieki juz prawie wszystko wiem. Czy w wersji hilink trzeba logowac sie do panelu, zeby zobaczyc zasieg czy wystarczy wpisac 192.168.1.1 ?

Najprawdopodobniej zamowie wersje h hilink. Jak ktos ma inne zdanie i wzialby inna wersje to niech napisze i zaargumentuje dlaczego :)
emigrant
Stały użytkownik forum

Post autor: emigrant »

Ja bym wziął wersję S bo nie jest klejona i łatwość wgrania alternatywnego firmware. Wersje H są klejone, klapka jest uszkadzana(połamana). W sumie wersja H nie przynosi żadnych korzyści żeby ją wziąć. Mam wersję S, więc info o klejeniu i połamanych klapkach w rev. H jest tylko zasłyszane.
Jak zależy Ci na estetyce, żeby modem wyglądał jak fabrycznie nowy to weź S.
varico

A dlaczego wersje H sa klejone? Sa po naprawach?
emigrant
Stały użytkownik forum

Post autor: emigrant »

Zabezpieczenia operatora czy na życzenie operatora żeby nikt nie grzebał w modemie, bo to są brandowane modemy zza wschodniej granicy. Żeby zdjąć simlocka czy coś tam innego zrobić, czy po prostu wyjąć sim kartę trzeba klapkę rozkleić, która jest sklejona. Przy odklejaniu najczęściej dochodzi do połamania klapki, jej zaczepów czy coś innego. Może najlepiej niech wypowie się właściciel rev. H jak to jest naprawdę.
dzejk
Guru bezprzewodowy

jest tak, jak pisze emigrant.
Sam posiadam modem e3372h z sieci lmt, kupiony na allegro w bardzo dobrej cenie, ale w moim przypadku nic nie było połamane, choć widać, że klejone.
varico

A moze ktos podeslac linka do sprawdzonej oferty na allegro (do wersji S)? Tyle tam tego jest, a cena za ten sam model moze sie roznic o kilkadziesiat zlotych w zaleznosci od sprzedawcy. I te opisy "rysy na obudowie powstale podczas transportu" xD
I dlaczego wszedzie jest 12 miesiecy gwarancji skoro wedlug polskiego prawa powinno byc 2 lata.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Gwarancji mogą dać ile chcą, a 2 lata masz na niezgodność towaru z umową (dla konsumenta, nie dla firmy).
varico

No dobra mam juz modem (E3372s-153 od orange, wersja nie hilink), ale nie idzie go uruchomic. Czy ktos na linux mint uruchomil ten modem?
Na pewno jest sprawny bo na windowsie normalnie dziala.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Może to coś rozjaśni viewtopic.php?t=41605
varico

Udalo sie skonfigurowac modem. Tu napisalem poradnik viewtopic.php?f=28&t=45092

Jezeli ktos bedzie szukac tego modemu to moge na pw wyslac link do sprawdzonego sprzedawcy na allegro. Modem jest z polskiej dystrybucji z 2 letnia gwarancja uznawaną w serwisie Huawei, natomiast te wszystkie oferty z samej gory przy wybranym sortowaniu wedlug popularnosci to troche sciemy, poniewaz te modemy sprowadzane sa z Rosji, a gwarancja (od 6 do 12 miesiecy) jest co najwyzej uznawana w sklepie/komisie ktorym kupujemy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

varico, dzięki za pozostawienie wiedzy dla potomnych. :ok:
ODPOWIEDZ