Powerline- jaki wybrać ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Powerline- jaki wybrać ?
Witam!
Z racji że mieszkam w dużym domu mój obecny sprzęt nie ogarnia całej przestrzeni. Zainteresowałem się urządzeniami PLC. Czy ktoś mógłby polecić jakiś sprawdzony sprzęt? Interesuje mnie jedynie opcja z wifi oraz to żeby całe wifi działało pod jednym SSID.
Z racji że mieszkam w dużym domu mój obecny sprzęt nie ogarnia całej przestrzeni. Zainteresowałem się urządzeniami PLC. Czy ktoś mógłby polecić jakiś sprawdzony sprzęt? Interesuje mnie jedynie opcja z wifi oraz to żeby całe wifi działało pod jednym SSID.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Powerline- jaki wybrać ?
Po co? Roaming WiFi obsługują tylko droższe urządzenia. Spokojnie może być kilka SSID w dużym domu na odległych kanałach.malojk pisze:oraz to żeby całe wifi działało pod jednym SSID.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a jak wtedy miało by wyglądać przełączanie między sieciami o mocniejszym sygnale na urządzeniach z androidem ( bo na tym mi głownie zależy). Używałem kiedyś wifi manager app ale słabo to wyglądało ... a ręcznie to trochę męczące.
Znalazłem coś takiego : TPLINK TL-WPA2220 KIT
Spełni moje oczekiwania ??
Znalazłem coś takiego : TPLINK TL-WPA2220 KIT
Spełni moje oczekiwania ??
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kiedyś miałem podobny dylemat
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=43883
Niestety nikt nic nie doradził i został TP-Link TL-WPA4220. Również liczyłem, że ten transmiter doświetli część domu gdzie zasięg wifi z głównego routera jest już słaby ale kiepsko to działało. Ustawiłem takie same SSID, licząc na taki roaming. Niestety telefony i laptopy uparcie siedziały w sieci do której się pierwsze podłączyły. Ostatecznie wyłączyłem na tym wifi całkowicie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=43883
Niestety nikt nic nie doradził i został TP-Link TL-WPA4220. Również liczyłem, że ten transmiter doświetli część domu gdzie zasięg wifi z głównego routera jest już słaby ale kiepsko to działało. Ustawiłem takie same SSID, licząc na taki roaming. Niestety telefony i laptopy uparcie siedziały w sieci do której się pierwsze podłączyły. Ostatecznie wyłączyłem na tym wifi całkowicie.
-
- Użytkownik forum
A probowales ustawic ssid na tym tp linku? I jaki zasieg wifi ma samo to urzadzenie?
-
Tak jak pisałem ustawiłem takie samo SSID na TP-Linku jak na głównym routerze, ale laptopy i smartfony trzymały zasięg wifi z głównego routera puki ich nie rozłączyło z braku sygnału i dopiero łączyły się z wifi tp-linka. I odwrotnie, kiedy połączyły się z wifi tp-linka mogłem wrócić pod główny router, a sieć trymało nadal z tp-linka na minimum zasięgu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Te sprzęty nie obsługują roamingu więc takie zachowanie jest prawidłowe.
Nie pomagam na PW!
-
Po tych próbach poczytałem trochę i teraz już to wiem. Żałuję tylko że dołożyłem do PLC z wifi bo mogłem taniej kupić coś z portem Gbit bez wifi. Chociaż coś czuję że sam port nie jest tu wąskim gardłem, a jest nim sama transmisja po przewodach elektrycznych- teoretycznie do 500Mbit w tym modelu 

-
- Użytkownik forum
Ja mam Dovado Tiny AC + e3372 jako główny router. Czy jest jakiś powerline obsługujący Roaming oraz czy główny router też musi mieć tą funkcję ? Bo tak czytam i chyba nie ma ...
Może zwykły repeater wifi z funkcją roamingu by zaradził , dwuzakresowy bo chyba wtedy nie ma aż takich strat na transferze ? Max. co teraz osiągam z routera po wifi to około 50 Mb/s.
Może zwykły repeater wifi z funkcją roamingu by zaradził , dwuzakresowy bo chyba wtedy nie ma aż takich strat na transferze ? Max. co teraz osiągam z routera po wifi to około 50 Mb/s.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
UniFi ma opcję roamingu. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Wszystkie urządzenia (AP, routery) w sieci muszą wspierać roaming.malojk pisze:Może zwykły repeater wifi z funkcją roamingu by zaradził
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I najlepiej jak będzie to sprzęt od jednego producenta. W innym wypadku może, ale nie musi działać.wojteks pisze:Wszystkie urządzenia (AP, routery) w sieci muszą wspierać roaming.