Witam, od paru dni zaobserwowałem na moim ruterze (tp - link mr3420v2), że mimo stałego połączenia z siecią LTE sygnał wifi pojawia się i znika
co może być przyczyną? podejrzewam awarię urządzenia.
tp - link mr3420v2 przerywany sygnał wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: tp - link mr3420v2 przerywany sygnał wifi
To normalne zachowanie tego routera . Po prostu nie nadaje się do jednoczesnej obsługi modemu LTE( szczególnie przy dużej prędkości i modemy w wersji zwykłej) i jednoczesnej obsługi urządzeń po WiFi. Zrywa połączenie po WiFi lub resetuje modem LTE. Jest za słaby sprzętowo . Trochę lepiej jest po zmianie OFW na OpenWRT lub z modemami HiLink. Wymaga też z reguły dodatkowego zasilania modemu LTE.
-
- Użytkownik forum
Tak, ale do tej pory tego nie bylo, przez ponad rok chodził bez problemu
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ale przez rok operator sprzedał trochę abonamentów na LTE, może majstrowali coś na BTSie i antenę ustawili w innym kierunku? Masz jakieś zasilanie do modemu LTE? Ile masz km do przekaźnika? Najlepiej modem ustawić na HiLInk. Router wtedy ma mniej do roboty. Ja mam 3220 V2 z HiLinkiem. Uważam, że ten router z gargoylem jest świetny. Ostatnio też jednak zauważyłem, że modem "inaczej" pracuje niż rok temu. Zamierzam wsadzić go z routerem w puszkę hermetyczną i wyprowadzić na zewnąrz mieszkania. Sygnał powinien się poprawić o 10-15 dBm