tp - link mr3420v2 przerywany sygnał wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sebastianc
Użytkownik forum

tp - link mr3420v2 przerywany sygnał wifi

Post autor: sebastianc »

Witam, od paru dni zaobserwowałem na moim ruterze (tp - link mr3420v2), że mimo stałego połączenia z siecią LTE sygnał wifi pojawia się i znika
co może być przyczyną? podejrzewam awarię urządzenia.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: tp - link mr3420v2 przerywany sygnał wifi

Post autor: matek451 »

To normalne zachowanie tego routera . Po prostu nie nadaje się do jednoczesnej obsługi modemu LTE( szczególnie przy dużej prędkości i modemy w wersji zwykłej) i jednoczesnej obsługi urządzeń po WiFi. Zrywa połączenie po WiFi lub resetuje modem LTE. Jest za słaby sprzętowo . Trochę lepiej jest po zmianie OFW na OpenWRT lub z modemami HiLink. Wymaga też z reguły dodatkowego zasilania modemu LTE.
sebastianc
Użytkownik forum

Post autor: sebastianc »

Tak, ale do tej pory tego nie bylo, przez ponad rok chodził bez problemu
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Ale przez rok operator sprzedał trochę abonamentów na LTE, może majstrowali coś na BTSie i antenę ustawili w innym kierunku? Masz jakieś zasilanie do modemu LTE? Ile masz km do przekaźnika? Najlepiej modem ustawić na HiLInk. Router wtedy ma mniej do roboty. Ja mam 3220 V2 z HiLinkiem. Uważam, że ten router z gargoylem jest świetny. Ostatnio też jednak zauważyłem, że modem "inaczej" pracuje niż rok temu. Zamierzam wsadzić go z routerem w puszkę hermetyczną i wyprowadzić na zewnąrz mieszkania. Sygnał powinien się poprawić o 10-15 dBm
ODPOWIEDZ