Jestem tu zupełnie nowy więc jeśli popełnię jaką gafę wybaczcie

Wkurzony na neostradę postanowiłem zmienić neta na LTE.
Po serii testów u mnie w domu zdecydowałem się, że najlepsze osiągi u mnie daje T-mobile i kupiłem u nich.
Dostałem do neta D-linka DWR-921.
Na dzień dzisiejszy "chodzi" to na fabrycznych antenach, a raczej antenkach i myślę, że tu jest, co prawda niewielki, ale jednak problem.
Sygnał jest na poziomie 40 - 60 % z przewagą 60%.
Pingi "idą" bez zrywania z różnymi czasami pomiędzy 30 a nawet 400 ms.
Prędkość download waha się pomiędzy 10 - 20 Mbs, z przewagą poziomu około 10 - 14 Mbs, czasem spada drastycznie nawet poniżej 4 Mbs.
Upload również z wahaniami pomiędzy 5 a 15 Mbs - kiedy spada download również upload spada poniżej poziomu 1 Mbs.
Bywają momenty z przerwami w dostępie do neta (myślę, że zrywa połączenie) na kilka rzadko kilkanaście sekund lub minutę.
Chciałbym zainwestować w antenę zewnętrzną i tu mój brak wiedzy niestety nie pomaga. W necie zaś (w tym i na tym forum) jest taki natłok informacji, że trudno wybrać coś sensownego - praktycznie każdy wybór jest chwalony i krytykowany.
Kontaktowałem się telefonicznie z topowym sklepem w tym zakresie i polecili mi Antenę ATK-LOG LTE o zysku do 5 dBi.
Z tego co wiem fabryczne antenki też mają taki zysk, więc nie wiem, czy warto inwestować w tę antenę (choć co prawda to antena kierunkowa i zewnętrzna, jednak nie wiem na jakie polepszenie mogę liczyć przy jej instalacji). Poza tym jest to antena wielozakresowa, a czytałem już min. na tym forum, że lepiej jest zainwestować w antenę jednozakresową.
Obawiam się też aby nie zakupić zbyt mocnej anteny.
Jeszcze parę słów o lokalizacji:
Mieszkam w Niepołomicach pow. wielicki
Stacja BTS wg btsearch (dane UKE) nadaje na częstotliwościach 900; 1800 (oczywiście LTE); 2100 (ul. Grabska w Niepołomicach)
Odległość w linii prostej ok 3 km. Z dachu mojego domu praktycznie bez większych zakłóceń. Ewentualnie jakieś pojedyncze domy.
Podobno w Niepołomicach postawiono jakiś nowy nadajnik, jednak nie mogę nigdzie odnaleźć jego szczegółowej lokalizacji.
Proszę o pomoc w dokonaniu właściwego wyboru anteny.
Za pomoc z góry dziękuję
Jurek