Którego dostawcę wybrać do mojej lokalizacji?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barteklegia
Początkujący użytkownik forum

Którego dostawcę wybrać do mojej lokalizacji?

Post autor: barteklegia »

Witam!

Zrezygnowałem z neostrady poneiważ prędkość 2mbit mnie nie zadowala.
Szukam internetu, zależy mi żeby było to minimum 5mbit.
Którego dostawcę byście mi Państwo proponowali do mojej lokalizacji(Niemierzyce, powiat ciechanów 06-406)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Którego dostawcę wybrać do mojej lokalizacji?

Post autor: ja.michal »

W internecie mobilnym nie ma gwarancji. Może działać 30 Mbps, a za kilka dni 3 Mbps.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

barteklegia pisze: Szukam internetu, zależy mi żeby było to minimum 5mbit.
Kupujemy startery prepaid operatorów którzy są w zasięgu, dobry modem w rękę i testujemy (musi być zasięg minimum HSPA+2100MHz DC lub LTE). Mnie się kończy 2 letni kontrakt z Plusem, mimo tego że w tym czasie zaszło wiele istotnych zmian w ofercie (pojawienia się opcji "no-limit" i "SmartDOM"), transfer spadł w tym czasie z ok. 40Mbps, do ok. 15Mbps-godziny szczytu (przy czym jest bardzo stabilny-wykres podczas testu jest niemalże płaski). Obrazek.
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W tej lokalizacji posiadasz szczątkowy zasięg LTE w T-Mobile i Orange z BTS-ów LTE1800NetWorks z Ciechanowa, około 10km od ciebie. Na 3G u tych operatorów masz zasięg UMTS900 z BTS-a NetWorks Kołaki-Kwasy lub z Woli Wierzbowskiej. Na tym ostatnim działa też UMTS2100 z HSPA+DC. W Play ich mapa zasięgu pokazuje granice LTE a zasięg z jednego z trzech BTS-ów LTE1800Play w Ciechanowie, Przasnyszu lub Krasińca. 3G Play z tych samych lokalizacji na UMTS900 Play. Na koniec Plus, zasięg LTE z sieci LTE800Sferii, BTS-y w Ciechanowie, Przasnyszu lub Szczukach. Zasięg 3G z BTS-a UMTS900Aero2 w Opinogórze Górnej. Warto przetestować każdego z operatorów. BTS-y LTE1800 daleko, konieczna antena Dual LTE1800MHz ale gwarancji nie ma. Do LTE800Sferii konieczna antena na 800-900MHz czyli ATK-10. Ta sama antena na UMTS900 u wszystkich operatorów. Do UMTS2100 z DC w Orange i T-Mobile z BTS-a Wola Werzbowska konieczna antena na 2100MHz. Wybór oferty po testach zasięgu i prędkości.
barteklegia

Dzięki Panowie za podpowiedzi, kupiłem antenę i modem. Pewnie w poniedziałek przyjdzie i będziemy testować :)

LTE w VIRGIN łapie na dworze więc jakaś szansa jest.

Podzielę się wynikami po niedzieli :)
barteklegia

sprawa wygląda tak:
-play około pobieranie około 5mb
-tmobile pobieranie około 25mbit

Szuakm teraz oferty jakiejś sieci która nadaje na odbiornikach tmobile, jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jedyna w miare ok wydaje się być oferta tmobile bez limitu a tak naprawde z limitem 100gb.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A dlaczego nie oferta Internet LTE dla domu za 59,90 w Orange? W jej ramach 150GB na 3G i LTE w strefie domowej, potem lejek 1Mb/s. Noce 0-8 poza limitem. Do tego zestaw MF283+ z tabletem Lenovo TAB2A8 za 99 zł ( sam zestaw wart około 900zł). Oferta dużo lepsza od T-Mobile. W tej lokalizacji nie ma lepszej.
ODPOWIEDZ