Internet LTE a modem + nanostacja

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Laik LTE
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE a modem + nanostacja

Post autor: Laik LTE »

Chciałbym skorzystać z oferty na abonament, konkretnie firmy Play, chodzi tutaj o podłączenie do komputera stacjonarnego.

Oferta bez urządzenia, czyli sama karta sim i tutaj pojawiają się moje pytania. Zaznaczę tylko, że wcześniej próbowałem znaleźć odpowiedź przez google, a następnie przez forumową wyszukiwarkę - niestety z mizernym efektem :/

Posiadam modem TP-Link TL-MR3420 (na opakowaniu jest napisane "bezprzewodowy router 3G/4G standard N)

http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... R3420.html

który przez kabel połączony jest ze znajdującą się na dachu nanostacją NanoStationLocoM5 ("5Ghz Indoor/Outdoor AirMax 13dBi CPE").

http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2515.htm

Pytania:

1) Czy taka "konstrukcja" będzie ok, czy jednak będę zmuszony brać router od dostawcy?

2) Posiadany obecnie router posiada wejście usb, więc jedyna opcja to podłączenie do niego karty sim znajdującej się w tym modemie przypominającym pendrive przez usb tak?

3) Jak to jest z tymi routerami oferowanymi przez dostawców 4G - one posiadają miejsca na bezpośrednie włożenie karty sim?

4) Czy ta nanostacja będzie miała jakikolwiek wpływ na odbieranie 4G?

Pytam, bo sporo zainwestowałem swego czasu w tą sieć (chociaż pod 5GHz), nie chciałbym, żeby teraz to się kurzyło w szafce, a ja ponosił dodatkowe koszty. Pytania dla doświadczonych mogą się wydawać banalne, ale jak dla mnie to wciąż trochę taka czarna magia.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Internet LTE a modem + nanostacja

Post autor: krystianb »

Masz sprzęt do WIFI a nie do LTE/3G/etc.
Teoretycznie do mr3420 można podłączyć modem usb, ale to marne rozwiązanie, najczęściej bardzo niestabilne. NS nic do lte/3g/2g nie ma.
Routery od operatorów posiadają wbudowany modem (pomijam komplety z modem usb+router, zwykle niewiele lepiej niż 3420)
Do używania w domu raczej tylko routery stacjonarne np. b315 trzeba rozważać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do korzystania potrzebny jest modem 3G/LTE, który wpinasz do USB w MR-3420. Najlepiej E3372s-153 HiLink( koszt około 120 zł na Allegro). MR-3420 działa z modemami LTE kiepsko.W Play w ofercie jest stacjonarny router B315 z wbudowanym modemem LTE. Taryfa bez limitu za 69,99 koszt B315 to 1 zł. czyli 20 zł więcej niż sam SIM( w sumie 481 zł). Możesz go kupić też samemu na Allegro, OLX za około 350 zł. Do MR-3420 czy B315 możesz mieć też podłączoną LOCO M5. Obydwa posiadają port WAN.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Laik LTE pisze: 1) Czy taka "konstrukcja" będzie ok, czy jednak będę zmuszony brać router od dostawcy?
Nano-stacja do niczego nie będzie potrzebna (chyba że będziesz chciał rozsyłać internet dalej :) ), natomiast MR-3420 to słaba konstrukcja, zwłaszcza w kwestii zasilania na porcie USB (można to obejść, stosując aktywny HUB USB). Potrzebny będzie natomiast modem LTE/3G (wskazany E3372s-153).
Laik LTE pisze: 2) Posiadany obecnie router posiada wejście usb, więc jedyna opcja to podłączenie do niego karty sim znajdującej się w tym modemie przypominającym pendrive przez usb tak?
J.w. musisz do niego kupić modem USB.
Laik LTE pisze: 3) Jak to jest z tymi routerami oferowanymi przez dostawców 4G - one posiadają miejsca na bezpośrednie włożenie karty sim?
Tak, nawet więcej-jeżeli nie ma na karcie włączonego pinu, automatycznie skonfigurują połączenie.
Laik LTE pisze: 4) Czy ta nanostacja będzie miała jakikolwiek wpływ na odbieranie 4G?
Żadnego.
jareq
Laik LTE

Dziękuję! :padam:

Jestem trochę zdesperowany, bo od jakiś 3 miesięcy częściej niż rzadziej mój internet 5 GHz działa kto wie czy nie gorzej niż za czasów łączenia się przez gniazdko telefoniczne i nabijania impulsów :facepalm: Lokalny dostawca nic nie może albo nie chce z tym zrobić, bo moje apele niewiele pomogły, pora więc się pożegnać. Szkoda, bo korzystałem z jego oferty od niemal 10 lat i wcześniej było dużo lepiej, ostatnimi czasy taka zapaść, wcześniej były to raczej sporadyczne sytuacje. Szkoda też, bo ten router to kupiłem stosunkowo niedawno, dotychczas miałem podpiętą tą nanostację przez ?adapter? bezpośrednio do stacjonarnego. Pieniądze wyrzucone w błoto, a mogłem sobie nimi chociaż podetrzeć ... :cry:

Jak tak czytam to forum, to może faktycznie to obecne zawalenie eteru ma na to wpływ. Niemniej jednak w Play mnie poinformowali, że mam 14 dni na przetestowanie usługi z możliwością zwrotu. Jeżeli się zdecyduję to zdam na forum w odpowiednim temacie relację jak działa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zamiast słuchać konsultantów z Play podaj swoją lokalizację. Przy znacznych odległościach od BTS-a LTE1800Play konieczna jest antena zewnętrzna. Oczywiście testy są niezbędne. Można je wykonać na telefonie z LTE.
Laik LTE

Sprawdziłem sobie na mapa.btsearch.pl (źródło danych: UKE) i do najbliższego BTS-a LTE1800Play mam w linii prostej 2 kilometry. Pewnie może być problemem to, że patrząc na tą mapę dalej od niego w przeciwnym kierunu znajduje się cały las BTS'ów, ale on tak jakby wyłącznie obsługiwał całą okolicę w moim kierunku.

Posiadam telefon z LTE, w miejscu przy komputerze wyłapuje mi on sygnał z maksymalną siłą.

Skorzystałem z programu RTR - NetTest QoS na Androidzie oto co pokazuje:

Download: 8,9 Mbit/s

Upload: 14 Mbit/s

Ping: 60 ms

Testy QoS 97% (78/80)

Na bieżąco pokazuje mi Quality w zakresie -6 do - 11 dB, a Sygnał od - 86 do -92 dBm (obserwacja około minutowa).

Edit: Widzę, że albo wybrałem program nie najszczęśliwszy, albo takie różnice bo po 5 minutach mi wyszedł Download 25, Upload 16, Ping 61.
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

To jest internet mobilny wahania 1-50Mb/s to normalka.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Jak posiadasz telefon z LTE to nie masz problemów by przetestować w praktyce działania internetu z komputerem. Speedtesty to nie wszystko zwłaszcza na telefonie. Jak grasz w jakies gry online tym bardziej zrób kilkudniowy test. U mnie w play mimo dobrego downloadu grać się nie da.

Z LTE jest raz tak raz siak. Teraz jest dobrze a za 5 mc może być masakra ale nie musi :) Tak samo jest z prędkością nigdy nie otrzymasz identycznych wyników. 61ms to taki troszkę kijowy ping jak w HSPA+

Każdemu odradzam abonament, podpiszesz i musisz używać, nawet jak nie działa, jest drożej nawet po odliczeniu sprzętu. Na kartę 45zł miesiąc 100GB nolimit +10zł nocne sciąganie. Modem kupisz za 100zł/130zł możesz zmienić operatora i nikt Cię nie trzyma.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Blazer pisze:To jest internet mobilny wahania 1-50Mb/s to normalka.
Normalka może na P4 z RBM lub lokalnie na Plusie przy słabym szkielecie i masowym rzuceniu się klientów na "SmartDOM". Kończy mi się kolejny 2 letni kontrakt (o wcześniejszych to nie warto pisać gdyż prędkości były oszałamiające a pakietu brak) i jeszcze nigdy nie spadł mi transfer poniżej 10Mbps.
atento pisze: Każdemu odradzam abonament, podpiszesz i musisz używać, nawet jak nie działa, jest drożej nawet po odliczeniu sprzętu. Na kartę 45zł miesiąc 100GB nolimit +10zł nocne sciąganie. Modem kupisz za 100zł/130zł możesz zmienić operatora i nikt Cię nie trzyma.
Całkiem irracjonalne zachowanie, chyba że nie liczymy się z kasą i nie lubimy zobowiązań. Oferty w Plusie i Orange w abonamencie ze sprzętem wychodzą dużo taniej niż zakup sprzętu na wolnym rynku, a usługa w abonamencie to i wyższa jakość, pewność jej wykonania (łatwa reklamacja, w kwestii karty to i tak w P4 jest najlepiej, bo u nich BOK pracuje na dużo wyższym poziomie w stosunku do konkurencji), dostępne usługi dodatkowe (możliwość dokupienia publicznych IP, bonusy na kolejne usługi u operatorów).
jareq
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Co do twojego routera, to z modemem LTE działa świetnie. Ja mam 3220 v2 i od półtora roku nie ma problemu. Musisz spełnić jednak parę warunków: wgrywasz Gargoyle i dostarczas jakieś dodatkowe zasilanie do modemu USB (HUB, ładowarka do telefonu, kabelek USB typu Y, trzeba trochę ). Fakt router ma tylko 4 MB flash, Gargoyle 1,6 nie jest już wspieranie. Spokojnie to jednak wystarczy. Żaden producent tak na prawdę nie wspiera swoich sprzętów, wydadzą jedną czy dwie aktualizacje i na tym koniec.
ODPOWIEDZ