Witam serdecznie,
Poszukuję anteny do mojego nadajnika alarmowego (sterowanie, raportowanie przez SMS). Obecnie podpięta jest oryginalna dookólna (2dBi) i wyciągnięta na przewodzie H155 3m. Sygnał Plusa mam dobry jednak np. Virgin już na pograniczu. Planuję zakupić antenę z 10m przewodu (np. H155) i wrzucić ją na poddasze. Tutaj się zaczynają schody bo nie wiem jaką antenę i na jakie częstotliwości mam wybrać. Antenę chciałbym wrzucić na poddasze.
Nadajnik alarmowy potrafi działać na częstotliwościach 900, 1800, 2100 (przełącza się automatycznie w razie zaniku któregoś sygnału). Do najbliższych BTSów mam 2,5km.
Moja lokalizacja to Łężyca:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 53&zoom=13
Jaką antenę powinienem wybrać aby nadajnik działał poprawnie w 2G i 3G? Rozumiem, że jakaś kierunkowa logarytmiczna? Chciałbym mieć dobry zasięg Plusa, T-mobile, Play i Virgin (jeszcze nie wiem na jakiego operatora się zdecyduję).
Znalazłem np. coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741020.htm
Nie będzie dużych strat z racji, że przewód 10m H155 będzie łączony przed anteną? A może wybrać całkiem inną antenę? Proszę bardzo o pomoc.
Antena do nadajnika alarmowego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: Antena do nadajnika alarmowego
Nikt, nic nie poradzi? 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Do stacjonarnej pracy zwykle dobiera się antenę pod konkretne pasmo. Nie napisałeś co to za centralka ani jakie ma możliwości, czy łączy się z internet, co wysyła? Bo jak tylko raporty tekstowe, to nie wiem po co w takim sprzęcie umts i spokojnie wystarczy gsm900.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Napisałem, że chodzi tylko o smsy. Nadajnik to DSC 3G2080. Obecnie chodzi na 3G ale czasami się przełącza na edge jak zgubi zasięg. Z internetem się nie łączy i nie interesuje mnie LTE.
Nie wiem jakie częstotliwości odpowiadają za jakie usługi na tych nadajnikach koło mnie. Planuję tą antenę wstawić na poddasze tak jak pisałem. Fajnie by było gdyby mógł chodzić też na 3G.
Nie wiem jakie częstotliwości odpowiadają za jakie usługi na tych nadajnikach koło mnie. Planuję tą antenę wstawić na poddasze tak jak pisałem. Fajnie by było gdyby mógł chodzić też na 3G.