Co kupić ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Barosz
Początkujący użytkownik forum

Co kupić ?

Post autor: Barosz »

Witam

Mam internet elastyczny w play. Nie znam się kompletnie na internecie mobilnym i sprzęcie do niego. Czy możecie zaproponować mi w miarę dobre modemy usb/modemy mobilne do laptopa ? Mieszkam w akademiku nie wiem czy to coś zmienia :D

Zastanawiam się nad tym modelem, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji o nim..żadnych opinii : http://allegro.pl/modem-router-3g-4g-hu ... 27334.html

Mobilny byłby fajny, ale boję się, że bateria szybko zacznie padać ( większość czasu używa internetu w akademcu (laptop,smartphone) i nie wiem czy takie urządzenie wytrzyma dość długi okres podłączone do prądu. Ale ten model chyba może działać pod usb z tego co czytam ???

Czy może lepiej jakiś standardowy pod usb ? http://allegro.pl/modem-lte-4g-huawei-e ... 28326.html

Proszę Was o pomoc. Ewentualnie dajcie mi jakiś link do dobrego modemu mobilnego bądź usb.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Co kupić ?

Post autor: matek451 »

Dobrze wybrałeś, ten MiFi czyli E5573. Za taką cenę warto brać.
Barosz

Tylko przeraża mnie to, że to jest ruskie albo chińskie... ? Czy moje obawy są bezpodstawne ? Wygląda jak by to była podrób prawdziwego E5573 który kosztuje więcej i wygląda inaczej. Ma logo jakieś inne niż w przypadku oryginału
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Do modemu LTE/USB aby to fajnie działało, wskazany jest router obsługujący modem, także przy ww cenie wybór wydaje się oczywisty-E5573. P.S Cała elektronika jest chińska, a Huawei jest liderem w LTE.
jareq
Barosz

Czyli co brać w ciemno ten ruski E5573 ?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Barosz pisze:Czyli co brać w ciemno ten ruski E5573 ?
Jak będzie coś nie halo to zwrócisz. :)
jareq
Barosz

Zmiana planów ten modem jest za około 170-180 zł .... Czyli w gre wchodzi trochę inna półka cenowa. Może coś zaproponujecie ?

Czy przenośny modem to dobry pomysł ?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Barosz pisze: Czy przenośny modem to dobry pomysł ?
To uniwersalne zastosowanie OT, ważny w tym przypadku jest budżet (przy tej cenie to nawet moja najtańsza opcja z Nexx WT3020, wymagająca czasu, podstawowej wiedzy obsługi firmware routerów wypada porównywalnie), dobry zestaw modem+router z obsługą modemów LTE zapłacisz sporo ponad 200zł, modemo-router stacjonarny B315/B593... też nie wyjdzie tanio-300+...
jareq
Barosz

Obecnie używam telefonu z 3G i teoretycznie nie potrzebuje na już modemu aczkolwiek ... Czekać na jakieś promo ?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Barosz pisze:Czekać na jakieś promo ?
Musisz się najpierw na 100% zdecydować, czego dokładnie potrzebujesz?
jareq
Barosz

Głównie, aby łączyć się z internetem za pomocą laptopa w akademiku ( szczecin) nie powiem gdybym miał mobilny router to bym mógł czasem gdzieś w plenerze go użyć pociąg itp. Ale to nie jest priorytet ( zawsze mogę wziąć ten telefon z 3G). Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej po prostu zwykły modem usb kupić, który jest tańszy. Bo rozumiem, że ten na usb wpinany nie potrzebuje nic dodatkowo ? Wkładam tam do środka sim i działa ? Obecnie używam starego telefonu Xperie wt i daje go na udostępnianie internetu. Ale tu problem, że on też coś sam pobiera w tle ( aplikacje jakieś,aktualizacje itp) Że tak powiem nie mam idealnej kontroli nad wydanym transferem.
Barosz

Czy E5573 ma jakiś wyśtwietlacz, aby sprawdzać ile zużyłem internetu ? Zastanawiam się czy to by mi było potrzebne czy może jednak to zbędny bajer ?
ODPOWIEDZ