Antena Cybertech LTE 15 dBi łączenie kabla z anteną
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena Cybertech LTE 15 dBi łączenie kabla z anteną
Witam
Jestem zainteresowany kupnem anteny Cybertech LTE/4G 15dBi MIMO i czytając różne wątki naszły mnie pewne wątpliwości co do połączenia kabla z anteną to znaczy jak będzie lepiej? Brać taki jaki jest (że zintegrowany) czy prosić o odczepiany (N żeńskie)?
Jestem zainteresowany kupnem anteny Cybertech LTE/4G 15dBi MIMO i czytając różne wątki naszły mnie pewne wątpliwości co do połączenia kabla z anteną to znaczy jak będzie lepiej? Brać taki jaki jest (że zintegrowany) czy prosić o odczepiany (N żeńskie)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena Cybertech LTE 15 dBi łączenie kabla z anteną
Jeśli potrzebujesz sporo przewodu, masz zamiar wydać drugie tyle na porządne kable, to lepiej brać ze złączem N, ale w obudowie nie na kabelku.
-
ja.michal pisze:Jeśli potrzebujesz sporo przewodu, masz zamiar wydać drugie tyle na porządne kable (...)
No chcę wziąć 10M kabla i tu pytanie. Brać na N czy zintegrowany z Cybertech-u (lecz czy nie będzie dużych strat przy tej długości na tym kablu od nich?)?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciężko stwierdzić kategorycznie. Czasem straty są przydatne, nie wiem jaki teraz masz sygnał w miejscu gdzie byłaby zamontowana antena.
-
Możesz bardziej to rozwinąć?ja.michal pisze:Czasem straty są przydatne (...)

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak masz bardzo dobry sygnał bez anteny, jeszcze ukierunkowany, to czasem więcej kabla pomoże bo nieco stłumi sygnał i dzięki temu nie będzie przesterowany. Jeśli sygnał jest przesterowany to zazwyczaj pojawiają się problemy z transmisją, połączenie jest niestabilne. Inna opcja, zamiast dłuższych kabli, to odchylenie nieco anteny od głównej wiązki, aby sygnał się pogorszył.