Pytanie o lokalizację haseł
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie o lokalizację haseł
Do niedawna byłem w sumie zadowolonym posiadaczem lapka, peceta, LB i neostrady. Teraz, kiedy umowa mi sie skończyła pomyślałem, że warto by mieć coś swojego o większych możliwościach i kupiłem Linksysa WRT54GL i zmieniłem mu soft na tomato. Moja toshiba ma Vistę HP. Po zakupie linksysa w ogóle nie wpisywałem loginu i hasła do połączenia z neostradą. Niby logiczne, bo miałem je wklepane w viście jako domyślne, ale... po postawieniu ponownie systemu, vista z automatu połączyła mnie z neo, bez tworzenia jakichkolwiek połączeń sieciowych, haseł itepe. Wystarczyło same załączenie Wifi.
Nie powiem, teraz mnie to mocno zadziwiło. Gdzie jest zapisany ten login i hasło, skoro w linksysie nic nie pisałem, a vista jest dziewicza? Teraz wypada mi wpisać połączenie na nowo, bo mam nową umowę, ale nie wiem gdzie mam te loginy pisać. Nawet jeśli utworzę nowe połączenie w viście, to nie mam pewności czy gdzieś w routerze nie mam zapisanych starych danych i nie stracę nowej umowy skoro się na nią nie logowałem.
Nie powiem, teraz mnie to mocno zadziwiło. Gdzie jest zapisany ten login i hasło, skoro w linksysie nic nie pisałem, a vista jest dziewicza? Teraz wypada mi wpisać połączenie na nowo, bo mam nową umowę, ale nie wiem gdzie mam te loginy pisać. Nawet jeśli utworzę nowe połączenie w viście, to nie mam pewności czy gdzieś w routerze nie mam zapisanych starych danych i nie stracę nowej umowy skoro się na nią nie logowałem.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Pytanie o lokalizację haseł
Jaki masz modem do Neostrady?
EDIT:
Tomato: Basic -> Network -> Type -> PPPoE
Jak poniżej
Zazwyczaj takie dane wpisuje się w PPPoE. Ale zależy to też od ustawianie modemu.kornik pisze:Teraz wypada mi wpisać połączenie na nowo, bo mam nową umowę, ale nie wiem gdzie mam te loginy pisać
EDIT:
Tomato: Basic -> Network -> Type -> PPPoE
Jak poniżej

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Zadzwoniłem na 9393 i konsultant powiedział, że działa moja nowa umowa.
Tylko jak skoro się nie logowałem. Tak więc pewnym jest, że nie będzie problemów finansowych z tytułu używania starej umowy. Jednak Nadal problemem jest jakego loginu i hasła mam używać. Próbowałem nowego i starego. Żadne nie działa. Z ciekawości poproszę kolegi żeby przyjechał ze swoim laptopem i modemem i niech się połączy automatycznie. Nie zdziwię się jeśli też będzie miał internet. Skoro ja nie musiałem nic pisać to niby czemu on będzie musiał. BliSki domyślasz się, że wpisywanie czegokolwiek w podane przez Ciebie tabelki nic nie dało. Jak tu sie ma człowiek czegokolwiek o konfiguracji sieci nauczyć jak wszystko samo sobie działa poza kontrolą 

-
Nie mam niestety, a może na szczęście neostrady teraz.
Cieki mnie jak to działa, bo teoretycznie z tego co wiem nie powinno...
Czekamy zatem na dalsze testy.

Czekamy zatem na dalsze testy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z tego co wiem, wszelkie dane niezbędne do połączenia z Neostradą poprzez Liveboxa są zapisane właśnie w tej skrzynce i to ona odpowiada za fizyczne ustanawianie połączenia działając jako router. Nie wiem czy można go zmusić by działał jedynie jako modem a parametry podać w podpiętym routerze.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
Ale przecież kornik, nie ma Liveboxaprzewaks pisze:Z tego co wiem, wszelkie dane niezbędne do połączenia z Neostradą poprzez Liveboxa są zapisane właśnie w tej skrzynce

A co do modemu, to zależy czy pracuje on w trybie bridge czy nie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)