router wifi-sporo ścian
Moderator: Moderatorzy
router wifi-sporo ścian
Obecnie rodzice mają modem kablowy i podpięty do niego dlink d300. Laptop jest 3 ściany dalej, ale na tym samym piętrze. D300 daje radę, ale net czasami się rwie i połączenie spada do 300-500 kb/s. Spokojnie wystarczy stabilne łącze wifi o szybkości paru mb/s. Jaki router polecacie?
-
- Stały użytkownik forum
Re: router wifi-sporo ścian
Ja polecałbym puścić kabel od aktualnego routera do jakiegoś pomieszczenia, który będzie miał mniej ścian i tam postaw drugi router , ustaw go w tryb AP (czyli: wyłącz DHCP, ustaw statycznie IP spoza zakresu DHCP routera 1 , oraz podłącz kabel do końcówki WAN, a nie LAN). Router możesz kupić np.: tp-link tl-wr1043nd. Jeżeli jednak nie chcesz się w to bawić, możesz, do aktualnego routera dodać jakiś expander (wzmacniacz Wi-Fi), który rozszerzy tą sieć (np. Tp-link TL-WA850RE). Jednak nie próbowałem tej usługi na dłużej niż 5 minut, także nie mogę się w 100% wypowiedzieć na temat tego typu urządzeń. Przez te parę minut działało to bez żadnego problemu.
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: router wifi-sporo ścian
Tutaj do wyboru masz albo kabel do innego miejsca gdzie będzie mniej ścian albo PLC.
Wzmacniacz / repeatery Wi-Fi można se darować...
Poczytaj sobie tu:
Wzmacniacz / repeatery Wi-Fi można se darować...
Poczytaj sobie tu:
Kod: Zaznacz cały
http://antyweb.pl/repeater-czy-transmiter-sprawdzamy-internet-bez-kabli-w-calym-domu/
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2