Wybór anteny, modemu, operatora
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór anteny, modemu, operatora
Witam. Mam już dość telefonowania do techników z Neostrady aby poprawili mi łącze i prędkość. Musze się zadowalac bajecznym internetem z downloadem aż 100kb/s. Moja lokalizacja woj lubelskie, Moszna 40. Interesuje mnie internet mobilny. Operator ? Bez różnicy, tylko żeby prędkość wzrosła jak najwięcej. Antena i modem i inne graty raczej też cena nie gra roli. Oczywiście w granicach rozsądku... Proszę o jakieś porady, jakiego operatora wybrać (chodzi o zasieg i prędkość) oraz dobór sprzętu. Jakie prędkości mogę uzyskać?
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Wybór anteny, modemu, operatora
Właściwie masz szeroki wachlarz do wyboru i stosunkowo otwarty teren.
Wygląda na to, że masz zasięg LTE Playa (do 75 Mbps) i LTE Plusa. Do Playa najpewniej będzie potrzebna antena (LTE1800), a Plus najprawdopodobniej działa na LTE800 (prędkość do 37 Mbps).
Z Orange i T-Mobile może będzie zasięg LTE1800, ale z anteną.
Bez anten dodatkowych będziesz miał zasięg HSPA+ DC (do 42 Mbps) z Orange, T-Mobile i Plusa i HSPA+ (do 21 Mbps) z Orange, T-Mobile, Plusa i prawdopodobnie z Play.
Najbliżej masz stację bazową Orange/T-Mobile i Plusa z HSPA+ DC i HSPA+.
Co i jak będzie działać, najlepiej sprawdzić samemu. Jeśli masz telefon z LTE to dobrze, można testować karty SIM poszczególnych operatorów. Jeśli nie to możesz sprawdzić samo 3G.
Potrzebujesz sprzętu tylko do domu czy coś przenośnego? Co chcesz podłączać do internetu? Przewodowo czy bezprzewodowo? Oferta na kartę czy abonament? Sprzęt na wolnym rynku czy z abonamentem?
Wygląda na to, że masz zasięg LTE Playa (do 75 Mbps) i LTE Plusa. Do Playa najpewniej będzie potrzebna antena (LTE1800), a Plus najprawdopodobniej działa na LTE800 (prędkość do 37 Mbps).
Z Orange i T-Mobile może będzie zasięg LTE1800, ale z anteną.
Bez anten dodatkowych będziesz miał zasięg HSPA+ DC (do 42 Mbps) z Orange, T-Mobile i Plusa i HSPA+ (do 21 Mbps) z Orange, T-Mobile, Plusa i prawdopodobnie z Play.
Najbliżej masz stację bazową Orange/T-Mobile i Plusa z HSPA+ DC i HSPA+.
Co i jak będzie działać, najlepiej sprawdzić samemu. Jeśli masz telefon z LTE to dobrze, można testować karty SIM poszczególnych operatorów. Jeśli nie to możesz sprawdzić samo 3G.
Potrzebujesz sprzętu tylko do domu czy coś przenośnego? Co chcesz podłączać do internetu? Przewodowo czy bezprzewodowo? Oferta na kartę czy abonament? Sprzęt na wolnym rynku czy z abonamentem?
-
Najbardziej skłaniam się chyba przy Play. Potrzebuje sprzętu tylko do domu, bezprzewodowo. Oferta na abonament. Sprzęt wolałbym kupić na wolnym rynku. Jaki sprzęt polecacie ? Interesuje mnie komplet, najlepsza antena żeby to działało przyzwoicie i Inne.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wybierasz to co może najgorzej działać. Sprawdź na telefonie lub pożycz modem. Ewentualnie weź np. Plusa na abonament na testy, nie simlocka, sprawdź pozostałych operatorów.
Obecnie sprzęt na wolnym rynku, ten który jest również u operatorów, nie jest taki tani jak się wydaje. Np. w Orange umowy ze sprzętem wychodzą korzystniej, a ostatnimi czasy już w ogóle bo są kupony zniżkowe 20%. Chyba nawet dzisiaj kończy się promocja.
Obecnie sprzęt na wolnym rynku, ten który jest również u operatorów, nie jest taki tani jak się wydaje. Np. w Orange umowy ze sprzętem wychodzą korzystniej, a ostatnimi czasy już w ogóle bo są kupony zniżkowe 20%. Chyba nawet dzisiaj kończy się promocja.
-
Rozumiem. Co do operatora to kwestia sprawdzenia. Pozostaje tylko dobór sprzętu. Chcę kupić coś na prawdę konkretnego co będzie porządne.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na prawdę porządne to liczone jest w tysiącach zł.
Na potrzeby konsumenckie chyba przesada.