ruter ZTE MF283+ ciagle brak internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
ruter ZTE MF283+ ciagle brak internetu
Witam
Od początku roku mecze sie z internetem z orange i ruterem ZTE MF283+. Problem jest taki, ze co chwile nie mam dostępu do neta. Internet z Orange mam tez w kilku urządzeniach mobilnych i tam nigdy nie ma problemu, stad wnioskuje ze winny jest ruter. Po zalogowaniu sie na ruter sygnał jest w okolicy -60-65dB, wiec ok. Do momentu gdy po zalogowaniu sie na ruter na stronie widzę DC-HSPA+ Orange jest wszystko ok, ale co jakiś czas przełącza sie na UMTS i już wtedy nic nie działa, a na kompie pokazuje sie ikona "ograniczony dostęp lub brak dostepu do internetu". W orange nikt nie jest mi w stanie pomoc - raz wymieniłem kartę sim, było dobrze ze 2 tyg,później znow lipa. Kazano mi przełączyć na wybór sieci " tylko WCDMA" ale tez bez rezultatu.
Podpowiedzcie czy to może być uszkodzony ruter, czy jeszcze coś można pozmieniać w ustawieniach. Dodam tylko ze LTE u mnie nie ma, ale zasięg 3G jest ok
Od początku roku mecze sie z internetem z orange i ruterem ZTE MF283+. Problem jest taki, ze co chwile nie mam dostępu do neta. Internet z Orange mam tez w kilku urządzeniach mobilnych i tam nigdy nie ma problemu, stad wnioskuje ze winny jest ruter. Po zalogowaniu sie na ruter sygnał jest w okolicy -60-65dB, wiec ok. Do momentu gdy po zalogowaniu sie na ruter na stronie widzę DC-HSPA+ Orange jest wszystko ok, ale co jakiś czas przełącza sie na UMTS i już wtedy nic nie działa, a na kompie pokazuje sie ikona "ograniczony dostęp lub brak dostepu do internetu". W orange nikt nie jest mi w stanie pomoc - raz wymieniłem kartę sim, było dobrze ze 2 tyg,później znow lipa. Kazano mi przełączyć na wybór sieci " tylko WCDMA" ale tez bez rezultatu.
Podpowiedzcie czy to może być uszkodzony ruter, czy jeszcze coś można pozmieniać w ustawieniach. Dodam tylko ze LTE u mnie nie ma, ale zasięg 3G jest ok
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: ruter ZTE MF283+ ciagle brak internetu
Przełączanie się na WCDMa w czasie bezczynności to normalne zachowanie, steruje tym stacja bazowa. Natomiast nie powinno być to zauważane, szczególnie nie powinien internet się zawieszać. Spróbuj puścić maksymalnie dużą paczkę ping do jakiegoś serwera z odpytywaniem do zatrzymywania.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z opisu modemo-router zachowuje się w sposób prawidłowy na sieci HSPA (brak ruchu w sieci-zrzuca połączenie do czystego UMTS). Sprawdź co się dzieję z połączeniem gdy masz wymuszony ciągły ruch (np. pingujac hosta w sieci), gdyż może być tak, że nadajnik jest przeciążony lub masz zbyt kiepskie parametry sygnału na modemie i to wybudzanie nie następuję.
jareq
-
- Stały użytkownik forum
tylko ze na umts przeskakuje nawet gdy mam włączone radio internetowe wiec cały czas ruch w sieci jest
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To coś jest nie tak. Jeśli nie ma simlocka to sprawdź na karcie innego operatora. Jeśli problem będzie nadal występował to trzeba będzie wysłać router na gwarancję.
-
- Stały użytkownik forum
A można jeszcze go jakoś sprawdzić bez zmian karty operatora?
-
- Stały użytkownik forum
czy sygnał -65 jest wystarczając czy możne szukać jakiś dodatkowych anten do rutera?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dobry, nawet bardzo dobry.
Innego sposobu jak na karcie innego operatora nie widzę. Ewentualnie zobacz na karcie, która jest teraz w urządzeniu, w którym nie ma problemu, ale to bardziej powie czy jest jakiś problem na koncie danej usługi, a nie routera jako takiego. Jeśli będzie nadal problem to będzie wyglądało na to, że problemem jest router. To jednak można sprawdzić na karcie innego operatora.
Jeszcze jedno. Masz najnowszy firmware w routerze?
Innego sposobu jak na karcie innego operatora nie widzę. Ewentualnie zobacz na karcie, która jest teraz w urządzeniu, w którym nie ma problemu, ale to bardziej powie czy jest jakiś problem na koncie danej usługi, a nie routera jako takiego. Jeśli będzie nadal problem to będzie wyglądało na to, że problemem jest router. To jednak można sprawdzić na karcie innego operatora.
Jeszcze jedno. Masz najnowszy firmware w routerze?
-
- Stały użytkownik forum
firmware jest najnowszy, po zalogowaniu i sprawdzeniu aktualizacji, nic nowego się nie pokazuje
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdź w takim razie inne karty SIM.
-
- Stały użytkownik forum
Teraz mogę stwierdzić ze 100% pewnością ze router był uszkodzony
-
- Początkujący użytkownik forum
czy router jest brandowany ? Kupiłem go ojcu na święta nie wiedząc, że w ogóle były simlocki na te urządzenia.
Router kupiłem w opakowaniu ZTE, nie orange.
Router nie widzi karty SIM. Wciąż daje komunikat "brak lub niewłaściwa karta".
Proszę o pomoc bo załamuje się już powoli z powodu tak problematycznego prezentu.
Karta SIM jest w wersji normalnej z możliwością wyłamania do mikro. Specjalnie na zamówienie przywiozła mi ją pani z PLAY. BRAK jest kart strikte starego typu, co w ogóle jest żenujące, że producent urządzenia przewidział tylko taką wersję karty.
Proszę o pomoc, ewentualnie info czy można do niego wgrać alternatywne oprogramowanie bez SIMlocka lub jak go sprawdzić.
Router kupiłem w opakowaniu ZTE, nie orange.
Router nie widzi karty SIM. Wciąż daje komunikat "brak lub niewłaściwa karta".
Proszę o pomoc bo załamuje się już powoli z powodu tak problematycznego prezentu.
Karta SIM jest w wersji normalnej z możliwością wyłamania do mikro. Specjalnie na zamówienie przywiozła mi ją pani z PLAY. BRAK jest kart strikte starego typu, co w ogóle jest żenujące, że producent urządzenia przewidział tylko taką wersję karty.
Proszę o pomoc, ewentualnie info czy można do niego wgrać alternatywne oprogramowanie bez SIMlocka lub jak go sprawdzić.