WR740N+Ultimate-N 6300+N5110
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
WR740N+Ultimate-N 6300+N5110
Witam wszystkich
mam pewien problem który ostatnio zaczął mnie denerwować mocno.. Z racji tego że zwiększyłem łącze z 30 na 60 zacząłem chcieć tą prędkość wykorzystywać na laptopie (nie tylko na stacjonarnym po LAN).
Wszedłem też przypadkiem w posiadanie TL-WR740N V4 (F/W zrobiłem najnowsze)..
W Dellu N5110 posiadałem DW1702+BT ale że czasem coś się działo ze sterami do BT (znajdywał/nie znajdywał) włożyłem BROADCOMa 802.11n (BCM94313HMG2L) - ale jak się okazało słabo dawał radę z zasięgiem (router jest jakby na drugim biegunie mieszkania gdzie w środku korytarz/przedpokój to dziwna "czarna dziura" i komórka ma słaby zasięg) ,a także owa technologia N to w ustawieniach miała to n jako chyba preamble czy jakoś tak - czyli testowo i niestety przy włączonej w taki sposób technologi w ustawieniach karty rozłączała się z siecią/routerem..
zadzwoniłem sobie też do della aby dowiedzieć się czy nie pozaszywali konkretnych modeli kart w biosie ale okazało się że nie..
ze względu również na powiedzmy dziwne/trudne warunki mojego przedpokoju (łączącego 2 pokoje)
zdecydowałem się na 3-antenową (teraz nie wiem czy słusznie) Ultimate-N 6300 (26zł na allegro - nie za tanio ? 24-mce pisemnej gwarancji) przy czym jednocześnie zorganizowałem i zamontowałem 3-cią antenę wyjętą z lapka który miał ją na środku klapy matrycy z oznaczeniem na kabelku "3".
Niestety karta choć niby już w pełni N nie chce się połączyć z routerem na szybkości 150mb/s - jedynie wahające się 72-65mb/s i czasem nie wiadomo dlaczego spadające nawet do 28mb/s - osiąga szybkość łącza jedynie 15-30 .Przy samym routerze z N5110 jest to samo (w sensie że "czarna dziura" nie ma tu wpływu).
za pomocą inSSIDer kombinowałem z wolnymi kanałami - bez skutku ,jedyne co zyskałem to chyba zaje zasięg na 3 antenach (choć zdaje się z tym routerem nie powinno mieć to znaczenia)..
Jednocześnie 2 lapki : lenovo z RTL8723BE i vaio z jakąś kart ą N osiągają 150mb/s i pełną szybkość łącza 60 (również na drugim biegunie mieszkania)
- co wskazuje że ustawienia routera nie mają tu chyba nic do rzeczy..
zastosowałem się do tego :
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... 05544.html
ale bez rezultatu..
wszystkie 3 laptopy z W7 x64
zwalona nietypowo karta ?
co szanowne gremium na to ? ;-)
za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję
mam pewien problem który ostatnio zaczął mnie denerwować mocno.. Z racji tego że zwiększyłem łącze z 30 na 60 zacząłem chcieć tą prędkość wykorzystywać na laptopie (nie tylko na stacjonarnym po LAN).
Wszedłem też przypadkiem w posiadanie TL-WR740N V4 (F/W zrobiłem najnowsze)..
W Dellu N5110 posiadałem DW1702+BT ale że czasem coś się działo ze sterami do BT (znajdywał/nie znajdywał) włożyłem BROADCOMa 802.11n (BCM94313HMG2L) - ale jak się okazało słabo dawał radę z zasięgiem (router jest jakby na drugim biegunie mieszkania gdzie w środku korytarz/przedpokój to dziwna "czarna dziura" i komórka ma słaby zasięg) ,a także owa technologia N to w ustawieniach miała to n jako chyba preamble czy jakoś tak - czyli testowo i niestety przy włączonej w taki sposób technologi w ustawieniach karty rozłączała się z siecią/routerem..
zadzwoniłem sobie też do della aby dowiedzieć się czy nie pozaszywali konkretnych modeli kart w biosie ale okazało się że nie..
ze względu również na powiedzmy dziwne/trudne warunki mojego przedpokoju (łączącego 2 pokoje)
zdecydowałem się na 3-antenową (teraz nie wiem czy słusznie) Ultimate-N 6300 (26zł na allegro - nie za tanio ? 24-mce pisemnej gwarancji) przy czym jednocześnie zorganizowałem i zamontowałem 3-cią antenę wyjętą z lapka który miał ją na środku klapy matrycy z oznaczeniem na kabelku "3".
Niestety karta choć niby już w pełni N nie chce się połączyć z routerem na szybkości 150mb/s - jedynie wahające się 72-65mb/s i czasem nie wiadomo dlaczego spadające nawet do 28mb/s - osiąga szybkość łącza jedynie 15-30 .Przy samym routerze z N5110 jest to samo (w sensie że "czarna dziura" nie ma tu wpływu).
za pomocą inSSIDer kombinowałem z wolnymi kanałami - bez skutku ,jedyne co zyskałem to chyba zaje zasięg na 3 antenach (choć zdaje się z tym routerem nie powinno mieć to znaczenia)..
Jednocześnie 2 lapki : lenovo z RTL8723BE i vaio z jakąś kart ą N osiągają 150mb/s i pełną szybkość łącza 60 (również na drugim biegunie mieszkania)
- co wskazuje że ustawienia routera nie mają tu chyba nic do rzeczy..
zastosowałem się do tego :
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... 05544.html
ale bez rezultatu..
wszystkie 3 laptopy z W7 x64
zwalona nietypowo karta ?
co szanowne gremium na to ? ;-)
za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: WR740N+Ultimate-N 6300+N5110
W ustawieniach drivera od 6300 włącz 40MHz kanał na 2.4GHz, domyślnie potrafi być wyłączony. No niby jest w linku, który wkleiłeś. Ale tak wygląda jakby nie chciał się na 40MHz połączyć.
Jeszcze pytanie gdzie wcisnąłeś 3 antenę?
Jeszcze pytanie gdzie wcisnąłeś 3 antenę?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
odpowiem co w ustawieniach wieczorem..
jeśli chodzi o sama antenę to pod matrycę ,na klapie ,na środku zaraz pod kamerą. a jeśli chodzi o kartę to złącze środkowe nr3.
jeśli chodzi o sama antenę to pod matrycę ,na klapie ,na środku zaraz pod kamerą. a jeśli chodzi o kartę to złącze środkowe nr3.
-
mam z tym związane takie opcje :
brak tolerancji dla kanału 40Mhz - wyłączone
szerokość kanału 802.11n dla pasma 2.4 -20Mhz (możliwy automat)
szerokość kanału 802.11n dla pasma 5.2 -automat (możliwy 20Mhz na sztywno)
zmieniłem 5.2 na 20Mhz - bez zmian
zmieniłem 24 na auto - szybkość połączenia z routerem wzrosła i waha się 81-90-108-120-121mb/s - szybkość łącza 20
brak tolerancji dla kanału 40Mhz - wyłączone
szerokość kanału 802.11n dla pasma 2.4 -20Mhz (możliwy automat)
szerokość kanału 802.11n dla pasma 5.2 -automat (możliwy 20Mhz na sztywno)
zmieniłem 5.2 na 20Mhz - bez zmian
zmieniłem 24 na auto - szybkość połączenia z routerem wzrosła i waha się 81-90-108-120-121mb/s - szybkość łącza 20
-
brak tolerancji dla kanału 40Mhz - włączone
waha się już 108-120-135mb/s - szybkość łącza nie wzrosła
waha się już 108-120-135mb/s - szybkość łącza nie wzrosła
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli dobrze trafiłem 2.4 zostaw ustawione na auto. 5GHz u Ciebie nie ma zastosowania.
brak tolerancji trzeba wyłączyć, aż dziwne że się łączy szybciej niż 72.
Przyczyny czemu tak wolno już nie potrafię określić. Może być wiele, testy robisz na jednym urządzeniu (reszta wyłączone wifi) podpiętym pod router? W tym samym czasie na innych jest szybciej?
brak tolerancji trzeba wyłączyć, aż dziwne że się łączy szybciej niż 72.
Przyczyny czemu tak wolno już nie potrafię określić. Może być wiele, testy robisz na jednym urządzeniu (reszta wyłączone wifi) podpiętym pod router? W tym samym czasie na innych jest szybciej?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
no na tym routerze nie spodziewałem sie pracy na 5Ghz.. mam na razie 2 inne w/w laptopy w domu ,których połączenie (w tym samym czasie) bez żadnych ingerencji w konfigurację sterownika karty sztywno stoi 150mb/s nawet w najbardziej oddalonym i najtrudniejszym jakby miejscu..
każdy laptop wykrywa oczywiście typ radia routera 802.11n a dell z 6300 ma taki temat z połączeniem..
każdy laptop wykrywa oczywiście typ radia routera 802.11n a dell z 6300 ma taki temat z połączeniem..