Problem ze spadkiem prędkości na routerze Linksys E900.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawko89
Początkujący użytkownik forum

Problem ze spadkiem prędkości na routerze Linksys E900.

Post autor: pawko89 »

Witam, moi drodzy mam problem z prawidłową przepustowością mojego routera. Po ustawieniu np. sztywnego (bezkolizyjnego) 13 kanału i zapisaniu zmian, widzę na laptopie, że wtedy prędkość połączenia z routerem wynosi 150MB/s. Wtedy oczywiście prędkości na speedtest są prawidłowe, ale po jakimś czasie prędkość spada do 72Mb/s i wtedy klops, prędkości na speedtest są o połowę mniejsze... Wystarczy też zresetować router i wtedy prędkość jest na poziomie 150MB/s a po jakimś czasie spada do 72. W jaki sposób utrzymać tą prędkość routera na poziomie 150... Dodam, że posiadam router Linksys E900, który może działać na poziomie rzekomo 300MB/s... W czym może być problem? Dodam, że na laptopie posiadam zainstalowane 2 systemy windows 7 i 10. Problem ten pojawia się na obu systemach. Widać ewidentnie, że wina jest po stronie routera. Gdy połączenie sieciowe zostanie wyłączone z pozycji laptopa i włączone wtedy prędkość jest taka jaka była. Natomiast tak jak wcześniej wspominałem, wystarczy zrestartować router i wtedy prędkość występuje na poziomie 150MB/s po czym potem spada do 72. Sterowniki do karty sieciowej aktualne oraz oprogramowanie do routera zostało dziś zaaktulizowane.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem ze spadkiem prędkości na routerze Linksys E900.

Post autor: krystianb »

Moja szklana kula mówi:
1. Masz w laptopie kartę 1x1 (150Mb/s)
2. Ustawiasz kanał 40MHz 13+9, chwilę po restarcie router ustala, że środowisko na 2.4GHz jest kompletnie zasłane* i obcina kanał do 20MHz.
3. Wnioski bez wymiany karty się nie obejdzie. IMO najlepiej uciekać n 5GHz, choć "dzięki: :evil: AC za jakiś czas i to pasmo będzie zasłane*

* Mały Jasio mówi do mamy:
- Mamusiu zasłałem łóżko.
- To bardzo dobrze.
- Oj, nie bałdzo...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pawko89
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pawko89 »

Akurat w tym routerze zasięg kanału można ustawić albo na automatycznie (20-40MHz) albo na (20MHz). Wczoraj o dziwo cały wieczór cieszyłem się z połączenia 150MB/s natomiast dziś znów 72... Znów trzeba zrobić restart... Bezsens.

Znalazłem też dziwną zależność na tym jak mam ustawiony sztywny kanał np. 2. Resetuje router aby jego prędkość była na poziomie 150MB/s, wszystko ładnie chodzi, ale jak rusze się gdzieś z laptopem albo wystarczy że rusze router wtedy zrywane jest przez chwile połączenie z internetem, wtedy mam takie komunikaty na przeglądarce :

Brak połączenia z internetem
Twój komputer jest odłączony od sieci.
DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET

Problem takiego dziwnego zrywania połączenia występuje też w momencie kiedy prędkość spada z tych założónych 150MB/s na 72MB/s... nie jest to raczej normalne co nie? Wtedy musze za każdym razem restartować usługe Klient DNS w services.msc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

pawko89 pisze:Akurat w tym routerze zasięg kanału można ustawić albo na automatycznie (20-40MHz) albo na (20MHz). Wczoraj o dziwo cały wieczór cieszyłem się z połączenia 150MB/s natomiast dziś znów 72... Znów trzeba zrobić restart... Bezsens.
Nie bezsens tylko zabezpieczenie przed nadmiernym zapchaniem eteru. Jak router wykryje zbyt duże zaszumienie to przełącza się na 20MHz. Jakbyś miał kartę 2x2 to by spadało z 300 na 150. Chyba, że ten Twój router nie jest zbyt kompatybilny z N, bo wydaje mi się, że to jeszcze draft był.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ