Orange Maksymalny vs T-mobile No Limit
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange Maksymalny vs T-mobile No Limit
Witam
Potrzebuję do firmy internet mobilny z możliwością przekierowania portów do sieci LAN oraz z miesięcznym transferem danych na poziomie 300GB. Zależy mi również żeby w ramach tych 300GB prędkość LTE nie była limitowana przez operatora.
W mojej lokalizacji sprawdzona prędkość dla Orange:
dla T-mobile:
Która oferta pod kątem moich wymagań będzie lepsza, cena nie jest kryterium wyboru?
Słyszałem opinie, że w Orange przy korzystaniu z usługi VPN prędkość transmisji znacząco spada?
Potrzebuję do firmy internet mobilny z możliwością przekierowania portów do sieci LAN oraz z miesięcznym transferem danych na poziomie 300GB. Zależy mi również żeby w ramach tych 300GB prędkość LTE nie była limitowana przez operatora.
W mojej lokalizacji sprawdzona prędkość dla Orange:
dla T-mobile:
Która oferta pod kątem moich wymagań będzie lepsza, cena nie jest kryterium wyboru?
Słyszałem opinie, że w Orange przy korzystaniu z usługi VPN prędkość transmisji znacząco spada?
- onken
- ** Moderator **
Re: Orange Maksymalny vs T-mobile No Limit
A od kiedy tmobile nie ma limitowanego LTE szczegolnie ponad 100 GB ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie wiem jak dla firm, ale dla klientów indywidualnych w T-Mobile jest za 80 zeta, z tym że tj. taki "no-limit" dla racjonalnych-tzn. że duże ilości danych będziemy używać poza godzinami szczytu obciążenia sieci, gdyż regulamin jest tak napisany że operator w każdej chwili może wrzucić lejek 16kbps
Kod: Zaznacz cały
W przypadku wysokiego zużycia danych przez Abonenta, obciążającego sieć w sposób zagrażający jej prawidłowemu
funkcjonowaniu lub/i korzystaniu z niej przez innych użytkowników, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości
transmisji danych w
taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek. Od kolejnego Cyklu Rozliczeniowego ograniczenie to
zostanie zniesione, jednakże ponowne wystąpienie przesłanek wskazanych w zdaniu poprzednim uprawnia Operatora do ponownego
jego zastosowania
jareq
-
- Użytkownik forum
W regulaminie T-mobile no limit nie ma informacji na temat ograniczenia prędkości po pobraniu/wysłaniu 100GB danych.
-
- Użytkownik forum
dla firm też jest taki zapis ale jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce, bo równie dobrze operator może ograniczyć prędkość po pobraniu/wysłaniu kilkunastu GB.
W Play abonament telefoniczny raz przekroczyłem 250GB i ograniczono mi prędkość do 1 Mb/s.
W Play abonament telefoniczny raz przekroczyłem 250GB i ograniczono mi prędkość do 1 Mb/s.
jarek7714 pisze:Nie wiem jak dla firm, ale dla klientów indywidualnych w T-Mobile jest za 80 zeta, z tym że tj. taki "no-limit" dla racjonalnych-tzn. że duże ilości danych będziemy używać poza godzinami szczytu obciążenia sieci, gdyż regulamin jest tak napisany że operator w każdej chwili może wrzucić lejek 16kbpsKod: Zaznacz cały
W przypadku wysokiego zużycia danych przez Abonenta, obciążającego sieć w sposób zagrażający jej prawidłowemu funkcjonowaniu lub/i korzystaniu z niej przez innych użytkowników, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości transmisji danych w taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek. Od kolejnego Cyklu Rozliczeniowego ograniczenie to zostanie zniesione, jednakże ponowne wystąpienie przesłanek wskazanych w zdaniu poprzednim uprawnia Operatora do ponownego jego zastosowania
-
Przecież tj. oferta "no-limit", ani nie za 1,5zł czy 30zł, nie ma w niej żadnego deklarowanego pakietu. Jest natomiast ostrzeżenie w regulaminie, żeby później nie było płaczu. P.S To nie są wczesne czasy promocji "no-limit", oni już to teraz bezwzględnie sobie przeliczają (jak będzie zbyt duże zużycie w stosunku do przychodów z jednego klienta-porównując do kilku z mniejszym pakietem to włączą lejek i tak się będą naprzykrzać-tu się rozchodzi o godziny szczytu obciążenia sieci, na to ludzie najbardziej zwracają uwagę).kryman28 pisze:W regulaminie T-mobile no limit nie ma informacji na temat ograniczenia prędkości po pobraniu/wysłaniu 100GB danych.
Ostatnio zmieniony 2016-03-12, 17:34 przez jarek7714, łącznie zmieniany 2 razy.
jareq
- onken
- ** Moderator **
No wlasnie w regulaminie jasno pisza ze chyba po 100GB czy ile im sie tam spodoba to mogą zrobic co im sie podoba...
-
- Początkujący użytkownik forum
W T-mobile ten no-limit wynosi 1TB na miesiąc , po przekroczeniu tej wartości operator może zacząć reagować .
- onken
- ** Moderator **
Gdzies to zapisane, sprawdzone :-) ?
-
- Stały użytkownik forum
Ta jednostka zarejestrowała się tylko po to, by pisać informacje wyssane z palce, a przy tym celowo wprowadzać ludzi w błąd.uris pisze:W T-mobile ten no-limit wynosi 1TB na miesiąc , po przekroczeniu tej wartości operator może zacząć reagować .
W Orange za dopłatą nie ma przypadkiem przy przekroczeniu limitu danych spadku prędkości do 10Mb/s?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zależy jaka umowa/usługa w Orange i z jakiego okresu.
- MarcinNS
- Stały użytkownik forum
A jak to jest z tymi pakietami danych? Czytając zapisy w umowie wygląda to tak że jeśli się korzysta z tylko z LTE to pakiety danych użytkownika nie obowiązują. Czy to prawda?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to napisałem, że zależy, która usługa i z jakiego okresu.
Np. oferty mobilne rozliczane są wg zasady: pakiet podstawowy = pełna prędkość > po przekroczeniu pakietu w ramach LTE jest 100 GB z prędkością 5 czy 10 Mbps > po przekroczeniu 100 GB jest lejek 1 Mbps.
Np. oferty mobilne rozliczane są wg zasady: pakiet podstawowy = pełna prędkość > po przekroczeniu pakietu w ramach LTE jest 100 GB z prędkością 5 czy 10 Mbps > po przekroczeniu 100 GB jest lejek 1 Mbps.
-
- Użytkownik forum
pakiet Maksymalny teoretycznie nie ma żadnych limitów
- onken
- ** Moderator **
Ciekawe gdzie wyczytales zle opinie o LTE w Orange... :-) ja mam odmienne zdanie, siec LTE dziala najlepiej ze wszystkich operatorow.
-
- Użytkownik forum
Testuję Orange na kartę i prędkości w różnych porach dnia wyglądają przyzwoicie, np. wczoraj o 18:45 71 Mb/s down i 31 Mb/s up.
Up wygląda jakby był przycinany przez operatora.
Na starterze T-mobile też wyniki są niezłe, średnio około 40 Mb/s down i 30 Mb/s.
Nadajniki mam 500m od domu.
Up wygląda jakby był przycinany przez operatora.
Na starterze T-mobile też wyniki są niezłe, średnio około 40 Mb/s down i 30 Mb/s.
Nadajniki mam 500m od domu.
- onken
- ** Moderator **
Hmmm, z tego co sie orientuję to upload czy na Orange czy tez Tmobile chyba moze byc max około 20 ( jak w Play bez Ultra... )
-
- Użytkownik forum
http://www.speedtest.net/my-result/a/1807074511
onken pisze:Hmmm, z tego co sie orientuję to upload czy na Orange czy tez Tmobile chyba moze byc max około 20 ( jak w Play bez Ultra... )
-
- Guru bezprzewodowy
Orange z T-Mobile mają 15MHz w MIMO więc teoretycznie DL do 112Mb/s a UL do 37Mb/s.
- onken
- ** Moderator **
No to sorki, mój błąd
- onken
- ** Moderator **
Panowie i Panie
Orange schodzi "na psy..."
Nowe promocje i brak LTE maksymalnego, czyli żegna no-limit...
http://www.orange.pl/kid,4003445797,id, ... ticle.html
Orange schodzi "na psy..."
Nowe promocje i brak LTE maksymalnego, czyli żegna no-limit...
http://www.orange.pl/kid,4003445797,id, ... ticle.html
-
- Użytkownik forum
onken, i w tym momencie poczułem się jak wygryw, któremu udało się praktycznie w ostatniej chwili załapać na poprzednią ofertę .
Pozostaje pytanie, czy rezygnacja przez Orange z taryf nielimitowanych nie spowoduje zmiany sposobu traktowania obecnych klientów, np. szybszego zakładania lejka?
Pozostaje pytanie, czy rezygnacja przez Orange z taryf nielimitowanych nie spowoduje zmiany sposobu traktowania obecnych klientów, np. szybszego zakładania lejka?
- onken
- ** Moderator **
Ja też zdązylem :-) ale powiem szczerze ze nie spodziewalem sie ze Orange wycofa sie z tej oferty dla firm... wiec zostal tylko T-mobile z taka oferta ale drozsza, tez ciekawe jak dlugo...
Niestety źle się dzieje z ofertami no-limit
Niestety źle się dzieje z ofertami no-limit
-
- Użytkownik forum
Czyli pozostaje oferta T-mobile za 59 zł.
- onken
- ** Moderator **
Za 59 tylko jak np rezygnujesz z Neostrady... (czyli internetu stacjonarnego) , w innym wypadku cena jest juz jak pamietam 79 lub nawet 89 zl...
Pamietaj tez ze to ceny netto
Pamietaj tez ze to ceny netto
-
- Użytkownik forum
Swoją drogą, ciekawe jaka była bezpośrednia przyczyna rezygnacji z planów nolimit. Widać że wycofali się na szybko, bo nie przygotowali jeszcze nowych regulaminów, a po prostu odświeżyli tabelkę.
- onken
- ** Moderator **
Cholera ich wie, ale kazdy op (prawie ) wycofuje sie z no-limit. Tylko patrzec az zniknie 150 GB z ofert indywidualnych...
-
Nic tylko chwalić tego operatora, przy obecnych możliwościach technicznych transmisji LTE, zapotrzebowaniu na dane-"no-limit" można ustawiać klientom tylko w nocy. Nawet uruchomienie LTE2600 nie pozwoli na uwolnienie limitów (one proporcjonalnie będą wzrastać). Za częstotliwości LTE operatorzy muszą słono płacić, a dawanie "głupich" ofert bez limitów-"kładzie" sieć i zniechęca potencjalnych klientów.onken pisze: Orange schodzi "na psy..."
Trudno przewidzieć, z pewnością po rezygnacji z takiej oferty nie będą przedłużane aneksy na poprzednich zasadach.jakube12 pisze: Pozostaje pytanie, czy rezygnacja przez Orange z taryf nielimitowanych nie spowoduje zmiany sposobu traktowania obecnych klientów, np. szybszego zakładania lejka?
Dane ze stacji bazowych, jak komuś się wydaje że piony marketingowe działają tak jak kiedyś (gdzie na sztywno były promocje, aneksy ofert przedstawiane z rabatami, to jest w błędzie-dziś wszystko jest przeliczone, "przeważone"...etc.). Oczywiście pojawiają się nowości-z których szybko zbiera się dane i weryfikuje.jakube12 pisze: ciekawe jaka była bezpośrednia przyczyna rezygnacji z planów nolimit. Widać że wycofali się na szybko, bo nie przygotowali jeszcze nowych regulaminów, a po prostu odświeżyli tabelkę.
jareq
- onken
- ** Moderator **
A ja tam mysle ze Ci co juz mają to i aneksy bedą miec takie jak mieli głowne umowy :-) +-
Raczej w 99% nie przedluzamy na gorszych warunkach niż te pierwsze...
Raczej w 99% nie przedluzamy na gorszych warunkach niż te pierwsze...