LTE T-Mobile

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

LTE T-Mobile

Post autor: adziu82 »

Witam,

W maju, niby ma zostać uruchomione niedaleko mnie LTE od T-Mobile, wiem, że zasięg zależy od wielu rzeczy, ale może ktoś ma podobną sytuację i może mi pomóc czy jest możliwość ściągnięcia LTE do mnie do domu.
Mam do nadajnika 7 km w linii prostej, teren w 80% zalesiony bez żadnych wzniesień, tylko las i las.
Na 3G w telefonie ( mam aplikację ) moc sygnału mam jakieś 90 dBm a w % jakieś 50. Czy LTE na innej częstotliwości będzie podobne. Nie wiem jak 3G wygląda na modemie, czy TopNet Info może to sprawdzić ( chodzi mi dBm) nie instalowałem nigdy tego.
Ale jak miałem modem podpięty pod router i antenę zewnętrzną panelową, to było jakieś 35% zasięgu. Prędkość 2-4 Mb/s w dzień, a w nocy 6-8 Mb/s.

Bardzo poważnie się zastanawiam nad zmianą na T-Mobile oferta 50 % taniej czyli za 34,99zł mam 55GB plus ewentualne noce darmowe za chyba 9 zł.
Dziś rozmawiałem z biurem mojego ISP, powiedzieli mi, że coś będą robić.
Problem polega na tym, że mam DO 4Mb/s w dzień ale od godz 14-tej do 22-ej jest masakra, niby pokazuje mi 2-3 Mb/s ale strony się nie otwierają, zawieszają, otwierają powoli, a jak połączę się poprzez Orange to mam do 4Mb/s, a stronka wczytuje się błyskawicznie. Nie wiem co oni zrobią ( bo wątpię żeby mi dali z 8Mb/s ) nawet nie wiem, czy to by pomogło, niby technik mówił, że jest 90 dBm a szef mówił, że jak przejdę z 2,4 NA 5,0 to będzie na pewno lepiej, a jest to samo.
W nocy wszystko śmiga super, ale w nocy nie będę siedział i grzebał na necie, bo szybciej jest.
RAW
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: LTE T-Mobile

Post autor: radius »

1. Skąd wiesz, że LTE800 T-Mobile uruchomi w marcu? Gdzieś podali plany na przyszłość?

2. Podaj CellID i LAC odbieranego sygnału.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Pisałem do T-mobile. Do końca kwietnia niby mają uruchomić LTE, nie pisałem nic, że w marcu uruchomią LTE, tylko do końca kwietnia ma być.
56120.
22877,22878,22879.
RAW
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Nie..... Stop. Przepraszam, pomyliłem operatorów. Chodziło mi o Orange, to Orange ma uruchomić LTE w Rościce, Dz. nr 171/19. na częstotliwości 1800.
A od T-Mobile już mam LTE z nadajnika Żary, Grotów DZ. numer 357 , ale niby 0-1 kresek na zewnątrz budynków, jak to mi napisali w e-mailu.
RAW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

LTE800 działa, jak nazwa wskazuje, na częstotliwości 800 MHz czyli niższej o 100 MHz od HSPA+ (900 MHz). Niższa częstotliwość to lepsza penetracja przeszkód więc z założenia powinieneś mieć lepsze parametry. Powinno działać.

Uruchomienie LTE800 u Orange nie znaczy, że będzie u T-Mobile. Do tego to są oddzielne zasoby, jak na razie nie mają wspólnej sieci w tym paśmie. Orange jest dwukrotnie szybsze.

adziu82, w T-Mobile nie podają takich danych, ale w Orange od kilku dni dzwoniąc pod *800, pisząc do nich maila/zgłoszenie podadzą ci kiedy w twojej lokalizacji lub okolicy uruchomią LTE800. Ewentualnie na forum telepolis jest odpowiedni wątek gdzie co jakiś czas użytkownik ssjdamian (ma dostęp do danych, prawdopodobnie jest z Orange) odpisuje co działa i kiedy uruchomią LTE800 w maksymalnie trzech podanych na raz lokalizacjach.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

A widzisz @ja.michal, akurat Orange jest u mnie wolniejsze.
Ale na UKE widzę, że na paśmie 1800 jest LTE, a Ty piszesz o 800. Więc jak to będzie?
RAW
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

adziu82 pisze:...56120...22877,22878,22879...
Masz 700 postów, a kompletnie nie ogarniasz tematu :(

Podane CellID to GSM900! Gdzie Ty chcesz z tego czerpać Internet?!

Sygnał emitowany jest z miejscowości Rusocice, gdzie stoi maszt PTK Centertel (dokładnie jest przy zjeździe z drogi nr 18).

U900 umiesz wymusić?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Pomyliłem się i podałem GSM do tego z T-Mobile a miałem podać Orange , do tego nie zmieniłem źródła danych z BTSearch na UKE, bo na UKE jest LTE z Orange widoczne.
Wymusić U900 umiem, ale pisałem w pierwszym poście, że zastanawiam się ( może nie jesteś jasnowidzem, ale jeszcze sprzętu nie mam) i pisałem do Orange , będzie w maju uruchomione LTE, a Ty piszesz, że sygnał jest już emitowany. Chyba, że Ty także się pomyliłeś i miałeś na myśli nadajnik z Żary, Grotów DZ. numer 357 bo, T-Mobile pisało, że LTE działa już.
RAW
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Mieszasz....

Chcesz Internet z T-Mobile to podajesz z T-Mobile, a, więc dobrze. Co ma do tego Orange?

Wymuś U900 w telefonie i podaj CellID.

Jeśli będzie LTE1800 to ten sam CellID będzie i na karcie T-Mobile i na karcie Orange.

Jeżeli w maju odpalą to na 99,9% będzie to LTE800 i tak jak Kolega wyżej pisał Abonenci T-Mobile na ten moment (może nigdy) nie będą mieli do tego dostępu.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Tak z ciekawości, myślicie że NETWORKS już nie będzie "rozwijany" o inne pasma i LTE ADVANCED ?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Ktoś na Telepolis pisał, że "integracja" T-Mobile z Orange w niezależnym obecnie paśmie 800 i 2600 MHz może odbyć się jednym kliknięciem.

Nie wiem jak wygląda to w praktyce, ale myślę, że rzeczywiście tak będzie. Pozwolenia na LTE800 są nadal wydawane na NetWorkS! i są skrócone

do dnia jak cała reszta, czyli, np. MNET/15/80560/6/16 zmP 2023-08-31. A 10 lat od stycznia to trochę więcej niż 2023.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

@radius, napisz mi proszę, gdzie ja napisałem, że biorę na bank LTE od T-Mobile.
Jak na razie pytam jak wygląda to z tym LTE, nie mam sprzętu do LTE, to po pierwsze. Po drugie niby LTE jest ( tak pisali mi z T-Mobile ) ale bardzo słaby sygnał, nie testowałem tego.
Po trzecie, sprostowałem, to że się pomyliłem, chodziło mi o Orange, że oni uruchomią w maju LTE.
Po czwarte piszę, to co widzę na BTSearch dane z UKE, czyli LTE 1800 1422 MNET/15/61611/5/15 zmP 2022-09-30, więc myślałem, że to będzie na 1800 od Orange.
I po piąte ( jak już napisałem, nie jesteś jasnowidzem ) mam sprzęt do 3G więc myślę o 3G od T-Mobile przede wszystkim, ale też mam opcję od Orange.
A w telefonie na razie tego nie sprawdzę, bo jestem za granicą.
RAW
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Wrócisz z wojaży i do tematu wrócimy.

Będą potrzebne dane z telefonu lub modemu:

a) UMTS900 - to samo dla Orange i T-Mobile, więc nie ma znaczenia jaka będzie karta SIM włożona

b) UMTS2100 - sieć odrębna, więc odrębny test z karty Orange i T-Mobile

c) LTE1800 - sieć wspólna, patrz punkt a

d) LTE800 - sieć odrębna, patrz punkt b

Nie mając sprzętu lepiej się zastanów czy chcesz to mieć jako router z wbudowanym modemem czy modem na USB + router.

Ja korzystam z opcji drugiej i nawet za dopłatą nie przejdę na opcję pierwszą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

radius właściwie wszystko wyjaśnił w kwestii częstotliwości i ich działania w ramach NetWorks!, ale dodam jedną uwagę. Jeśli chodzi o LTE800 to różnica w przypadku Orange i T-Mobile jest. Orange obecnie ma ciągłe 10 MHz, a T-Mobile oficjalnie 5 MHz, ale może mieć jeszcze 5 MHz. Mankament jest taki, że bloki nie leżą koło siebie (rozdziela je blok Play) więc nawet jeśli dostaną drugie 5 MHz to i tak sieć będzie działać na 5 MHz, względnie na 10 MHz, ale w wypadku agregacji 800+800, a do tego sprzętu jeszcze nie ma jak dobrze pamiętam. Play na razie nie zamieni się blokami i nie wiadomo czy w ogóle to zrobi.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Na 3G mam tak jak Ty i jeżeli będę brał LTE to zrobię to samo. Co do wymuszenia LTE900 to nie mam opcji w telefonie, czytałem, że jakiś kod jest, ale na Sony Z nie działa. Ściągnąłem Netmonitor, ale nie mam opcji w ustawieniach, żeby wymusić jakąś częstotliwość.
Co do modemu, to mam Huawei 3131.
RAW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

LTE900 w Polsce nie ma. ;)
barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: barek16 »

ja.michal pisze:Orange obecnie ma ciągłe 10 MHz, a T-Mobile oficjalnie 5 MHz, ale może mieć jeszcze 5 MHz. Mankament jest taki, że bloki nie leżą koło siebie (rozdziela je blok Play) więc nawet jeśli dostaną drugie 5 MHz to i tak sieć będzie działać na 5 MHz, względnie na 10 MHz, ale w wypadku agregacji 800+800, a do tego sprzętu jeszcze nie ma jak dobrze pamiętam. Play na razie nie zamieni się blokami i nie wiadomo czy w ogóle to zrobi.
1 Jest jeszcze opcja wspólnych 15MHz O i T.
2 Jest jeszcze opcja specustawy porządkującej rozmieszczenie bloków wszystkich częstotliwości. To byłoby najkorzystniejsze dla konsumentów.
onken pisze:Tak z ciekawości, myślicie że NETWORKS już nie będzie "rozwijany" o inne pasma i LTE ADVANCED ?
Ostatnio jakieś plotki były, że T-Mobile chce sprzedać swoje udział w NetWorks! Z drugiej strony podobno nie może tego zrobić do 2022 i bez zgody Orange. Teraz ciężko wyczuć czy to gra i chcą tylko podstawić za siebie spółkę krzak- gra w stylu Sferii, Mobilandu itp NetNetów- aby mieć z głowy zażalenia ZSŻ co do współpracy z O w ramach tej spółki. Czy to rzeczywisty początek wycofywania się T z Polski.
Moim zdaniem- będzie LTE-A oraz nowe pasma.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak, teoretycznie mogą współpracować razem, ale łącznie nie więcej jak 15 MHz.

Z porządkiem w częstotliwościach chyba czekają do zmiany prezesa UKE co nastąpi w styczniu 2017 r. Mogliby się za to faktycznie zabrać bo teraz niektóre sprawy są traktowane jakoś dziwnie po macoszemu.

Jeśli T-Mobile chce się wycofać z naszego kraju to ciekawe komu będzie sprzedany. Podzielenie się zasobami i klientami między dwóch operatorów? Byłoby ciekawie. :)
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Oferta od T-Mobile ogólnie jest ok i cały czas myślę o 55GB za 50% taniej, czyli za 34,99zł ale nie ma wyboru ze sprzętem.
D-Link DWR-921 chyba nie ma wejścia na USB, bo chciałbym podpiąć modem, który posiada, a pod modem antenę. Ktoś uświadomi mnie, że się nie mylę?
Huawei E5577C malutki i nie wiem, czy ogarnie mi cały dom, 130m2.
Słabizna ze sprzętem, a z racji tego, że mam niby dostęp do LTE to fajnie by było mieć jakiś sprzęt do tego. Ogólnie posiadam wszystko pod 3G. Prędkości w dzień w T-Mobile do 4 Mb/s a w nocy myślę, że do 6-8 Mb/s
Ciekawe jak by było z LTE, jeżeli tak jak @ja.michal pisał, że LTE na niższej częstotliwości może mieć lepszy zasięg niż UMTS.

Jeszcze jest Orange, w kwietniu niby ma być LTE i oferta 40GB za 59,90zł a pierwsze 6 miesięcy za 29,95zł jest w miarę ( szukam cięcia budżetowego :-) więc T-Mobile wychodzi taniej.
Po 40 GB lejek, tylko trochę nie rozumiem, lejek jest 10Mb/s między 40 GB a 100GB? A po 100GB lejek na 1Mb/s dobrze to rozumuję?
Trochę mnie martwi, że lejek jest tylko na LTE.
Wybór sprzętu też marny. Axestel MVH650 nie wiem też czy ma wejście USB. E3372S ma wejście na antenkę, ale musiałbym zakupić router i antenę do LTE, ktoś może porzuci jakiegoś linka z anteną. Nie wiem jak z tego wybrnąć.
Albo zostać na 3G ( bo mam sprzęt) albo coś kupić do LTE.
RAW
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Właśnie pisałem z konsultantem Orange on-line. I napisał mi co innego, niż jakiś czas temu konsultantka, czyli to, że np jak mam 40GB limit plus 10 GB za zamówienie on-line i go przekroczę to mam lejek do 10Mb/s, a jak przekroczę 100GB to mam lejek do 1Mb/s. A najważniejsze, że działa to w technologii 3G, poprzednio pisali mi,że to działa tylko w LTE a jak przekroczę 50 GB to mam lejek 64kb/s.
Więc już zgłupiałem. Teraz pytanie, czy pierwsza osoba się pomyliła, czy ta druga osoba się pomyliła?
Ale jakoś teraz Orange mi się podoba z tą ofertą.
RAW
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Sprawdź :)
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Oj jaki mądry ;) a może ktoś to ma i testuje w technologii 3G?
Tak przeglądałem ofertę Orange i znowu włączył mi się czat, więc napisałem pytanko to samo, czyli czy działa to także w technologii 3G i znowu taka sama odpowiedź, czyli działa.
Chyba wezmę to, tylko muszę się pozbyć radiówki.
Posiadam TP-LINK 3420 stary model, jakaś propozycja co do routera, bo nic nie ma w ofercie ciekawego Orange. Więc coś bym kupił może na portalu XXX.
RAW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na temat tego co brać i za ile w Orange na tym Forum ostatnio napisano tomy viewtopic.php?f=10&t=45160 Nawet Jarek skorzystał z promocji LTE2w1. Orange nie ma w tej chwili konkurencji jeśli chodzi o ofertę i sprzęt. Szczególnie oferta LTE dla domu za 59,90 z MF283+ i tabletami Lenovo, szczególnie jak uzyska się 20% rabatu. Oczywiście nikt normalny nie szuka pomocy u konsultantów Orange, oni mają sprzedawać a nie doradzać najlepsze, najtańsze oferty.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Brac w Orange dopoki jeszcze jest sens... Patrzac na obecna zmiane ofert biznesowych za nie dlugo pewnie i indywidualne taryfy "zejda na psy...."
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

@ja.michal radzić się nie mam zamiaru konsultantów, pytam ich o pewne rzeczy.
Widzisz sam co napisałem, kilka tygodni temu pisałem z konsultantką i napisała mi, że lejek 10Mb/s czy 1Mb/s nie wchodzi w technologię 3G, tylko LTE. A dziś się okazało, że w 3G ten lejek także działa.
Nie będę się rozpisywał dlaczego, na ofertę za 80zł z dwiema kartami SIM mnie nie stać, szukam czegoś właśnie z 50GB limitu, a tu mam po 50GB do 100GB lejek 10Mb/s, z racji tego, że i tak w 3G nie będę miał tych 10 Mb/s i że 100GB nie pobiorę, to oferta super dla mnie. Sprzęt mam, tylko teraz pytanie, czy ten router co napisałem, nie jest za stary.
Znowu mi nie działa. Nie wiem czy firmware nie jest aktualny. Kiedyś ktoś mi podawał firmware i zadziałało, a teraz włożyłem kartę abo z Orange i nie działa. Oczywiście modem podpięty pod router i antena.
Czy może sam powinienem wpisać wszystko. Dawno nie korzystałem z niego, ale pamiętam że z Play nic nie wpisywał, samo wyszukało APN itp i działało.
RAW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:D-Link DWR-921 chyba nie ma wejścia na USB, bo chciałbym podpiąć modem, który posiada, a pod modem antenę.
To ruter z wbudowanym modemem LTE. Anteny są właśnie do GSM/3G/LTE ze złączami SMA.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sprzedaje się coś w chwili gdy jest to warte trochę pieniędzy. ;)
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

ja.michal pisze:Sprzedaje się coś w chwili gdy jest to warte trochę pieniędzy. ;)
Ze sprzedażą internetu "mobilnego" to od lat nie mają pomysłu/oferty trafiającej w oczekiwania klientów (korzystając ze wspólnej infrastruktury w ramach Networks z Orange-wciskali dużo gorsze oferty). Także "mielą" i stoją w miejscu...
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To z naszej perspektywy. Z ich, tej księgowej, może być lepiej. ;)
ODPOWIEDZ