Radiówka czy LTE?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
muszyna2
Użytkownik forum

Radiówka czy LTE?

Post autor: muszyna2 »

Serwus mam u siebie na wsi internet radiowy. Dział raczej stabilnie awarię zdarzają się rzadko i nie są jakieś długotrwałe. Prędkości tego cuda to pobieranie 6144 kbps wysyłanie 512 kbps. Bule za to 55 zł miesięcznie i są to ceny zbliżone do konkurencji. Ale mam też zasięg lte z play oraz z plusa. Play wydaję się mocniejszy. Zrobiłem sobie test w telefoniku speedtest i wyniki mam następujące:

Wi-Fi pobieranie 5,58, wysyłanie 0,27 ping 14
LTE pobieranie 9,62 wysyłanie 1,03 ping 40 (w pomieszczeniu)
LTE pobieranie 13,06 wysyłanie 14,82 ping 33 (na zewnątrz)

Wiem że rezultaty mogą być jeszcze lepsze. Oprócz przeglądania netu korzystam jeszcze z radia internetowego, ściągam od czasu do czasu jakieś filmiki(mkv itd) i tak się zastanawiam czy by nie zainwestować w jakiś modem np. Huawei E3372 plus ruter. Myślę że zamknął bym się max w 200 zł. Z drugiej strony to już 4 miesiące abo. Zakładam neta w play na kartę 45 zł / miesiąc.

I tu pytanie jak myślicie warto kombinować?
rafor4
Stały użytkownik forum

Re: Radiówka czy LTE?

Post autor: rafor4 »

Podaj swoją lokalizację. LTE jak widzisz działa lepiej, więc warto się w to pakować. Myślisz o ofercie na abonament czy na kartę?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

muszyna2 pisze: I tu pytanie jak myślicie warto kombinować?
Internet radiowy masz kiepski, czy warto z niego rezygnować? To bardziej złożony problem-przede wszystkim musisz wiedzieć ile zużywasz danych w ciągu miesiąca w godzinach 8.00-00.00 (jeżeli mieścisz się w przedziale 100-200GB możesz się rozglądać nad internetem LTE), oraz w jaki sposób wykorzystujesz łącze internetowe: download/upload. Jeżeli jesteś pewien że LTE będzie spełniać oczekiwania, to startery sieci w dłoń i wybór oferty (chyba że już się zdecydowałeś).
jareq
muszyna2
Użytkownik forum

Post autor: muszyna2 »

Ze względu na zasięg myślę o play. Nie chciałbym podpisywać umów na więcej niż 12 miesięcy tak mam teraz. Nastawiam się raczej na kartę i play za 45 zł bez limitu. W sumie to to co daje mi radiówka w miarę mi wystarcza no może upload przydał by się większy ale jeżeli mogę mieć coś lepszego w podobnej cenie to czemu nie skorzystać. Nie wiem właśnie ile miesięcznie zużywam ale powiedzmy że około 15GB ściągnę w miesiącu do tego telewizja korzysta z netu radio i net. Dwa kompy dwa telefony. Nie wiem ile zużywa radio ale myślę że 100GB max 150GB powinno wystarczyć. Zostały mi jeszcze dwa miesiące abo za radiówkę dlatego już zaczynam się zastanawiać. Chyba wezmę sobie na 7 dniową próbę net z play i zobaczymy jaka będzie różnica. Chyba że uda wynegocjować mi się coś z obecnym operatorem. Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie i czekam na więcej. Pozdrawiam
rafor4
Stały użytkownik forum

Post autor: rafor4 »

Jak decydujesz się na playa to dobrym rozwiązaniem będzie Redbull mobile, gdzie jest darmowe LTE. Wystarczy mieć minimum 30zł na aktywnym koncie i co miesiąc aktywować nielimitowany internet. Jest na nim limit bodajże 100gb / miesięcznie ale z własnego doświadczenia przy korzystaniu przez 8 miesięcy dostałem tylko raz lejek przy 165gb pobranych. Oczywiście żadnych umów. Co 3 miesiące wystarczy doładować kwotą 50zł i co miesiąc aktywować promocję. Pieniądze na koncie zostają i potem można je wykorzystać.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Brać RBM na kartę do póki się da. :)
jareq
Ridix
Użytkownik forum

Post autor: Ridix »

jarek7714 pisze:Brać RBM na kartę do póki się da. :)
A później przez takie osoby doradzające,siec Play leży na łopatkach i ma niskie transfery :cry: . To co w końcu doradzamy czy odradzamy LTE w RBM :gwiazdki: .Ja zawsze jestem zdania ze się wykorzystuje takie promocje :hurra:
Dodam jeszcze ze poszukałem opinii na forach Play i ktoś zadał pytania jak Jarek i dostał odpowiedz że jeśli oferta RBM by stanowiła problemy i obniżała transfery innym ludziom to by ją wyłączyli a oni mają wgląd kto jak korzysta z ich sieci.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Ridix pisze: A później przez takie osoby doradzające,siec Play leży na łopatkach i ma niskie transfery :cry: . To co w końcu doradzamy czy odradzamy LTE w RBM :gwiazdki: .Ja zawsze jestem zdania ze się wykorzystuje takie promocje :hurra:
Dodam jeszcze ze poszukałem opinii na forach Play i ktoś zadał pytania jak Jarek i dostał odpowiedz że jeśli oferta RBM by stanowiła problemy i obniżała transfery innym ludziom to by ją wyłączyli a oni mają wgląd kto jak korzysta z ich sieci.
W obecnej wersji promocja była/jest/będzie opcją patologiczną dla klientów czy to abonamentu, czy prepaid sieci Play/rynku internetowego w PL (ba znaczna część klientów nie jest tego świadoma-nawet tutaj są pytania z niedowierzaniem że jest taka oferta). Ustawienie QoS dla tej usługi nie jest ani łatwe, ani bez kosztowe (aczkolwiek operator będzie się ratować tym sposobem), nie ulega jednak wątpliwości że oferta kładzie sieć operatora w godzinach szczytu (wielu klientów świadomych tej uciążliwości, a korzystających z ofert data Play, przełącza się wówczas na kilka razy szybszą sieć HSPA+). Gdyby była to usługa wiązana z innym produktem operatora, miało by to sens ekonomiczny (choć teraz samo Play znalazło się w pułapce-gdyż jest zbyt wiele aktywnych kart aby wyjść z tego bezkosztowo, jedynym sensownym wyjściem jest zakończenie darmochy i wołanie dodatkowej kasy za pakiet). Ja osobiście bardzo zachęcam każdego potencjalnego klienta prepaid/postpaid Play/ofert prepaid innych sieci do przejścia na ofertę darmowego RBM na kartę ze 100GB danych na 30 dni za free. Im więcej osób odejdzie z innych ofert, tym szybciej podejmą stosowne środki aby zapobiec stratom, a klienci zyskają usługę na dużo wyższym poziomie.Na dziś tj. sieć która potrafi się lansować w reklamach a nie rzeczywiście rozwijać, albo inaczej tworzy enklawy w dużych miastach, gdzie rzeczywiście podnoszą jakość usługi (u mnie po wyłączeniu tej masowej promocji darmowego LTE, które rozdawali praktycznie do każdej usługi, w ofercie darmowego LTE RBM nie było dramatu-gdyż sieć przyśpieszyła i osiągała min. ok. 8Mbps, w innej lokalizacji-50tys. mieście, jest dramat na sieci LTE1800-powoli zaczynają się ścigać z darmowym Aero2-i co robi operator? Otóż inwestuje najpierw tam gdzie nie jest źle: włącza dodatkowo LTE2100, LTE800, a ostatnio w LTE2100 włącza MIMO- chyba ta reklama Plusa na nich działa tak pobudzająco, bo po update, Plus może się ścigać jedynie na upload, RBM na LTE2100MHz wyciąga w szczycie obciążenia sieci 20Mbps). P.S Żeby nie było że za wszystko krytykuję sieć P4-mają najbardziej transparentne systemy bilingowe i obsługa klienta jest zdecydowanie na wyższym poziomie niż u konkurencji. :)
jareq
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

jarek7714 pisze:
Ridix pisze: P.S Żeby nie było że za wszystko krytykuję sieć P4-mają najbardziej transparentne systemy bilingowe i obsługa klienta jest zdecydowanie na wyższym poziomie niż u konkurencji. :)
Chyba coś Ci się pomyliło ;) Najgorsze bilingi od samego początku a o biurze obsługi to nawet szkoda wspominać w sieci PLAY.

Wielokrotnie załatwiałem przeróżne sprawy w różnych sieciach tak zle jak w play nie ma nigdzie. Najlepiej wspominam orange, t-mobile a plus troszkę lepszy niż play. W play nie dość że nikt nic nie wie, usługę naprawią albo i nie to jeszcze odpiszą nie na temat a w bok i tak nic nie będą wiedzieć nawet o naszym zgłoszeniu.

Co do billingów play to takiej masakry nigdzie nie miałem zazwyczaj na moją korzyść ;) ich system zliczania transferu chyba działa na pentium3 o przepraszam od roku jest lepiej i jakoś nie widzę niezgodności. Ale wczesniej to masakra, na samym początku tak zliczało, że nie zliczało i darmowy był cały upload :) zgłaszałem z 10 razy i naprawili po pół roku, ahh mieli te ruchy slimacze, póżniej jak już zliczało to gubili kB i byłi w perskim oku.

W każdej sieci obsługa klienta jest do bani lecz w play jak by jej wcale nie było, z większym problemem nawet nie ma co dzwonić czy pisać. Co najwyżej można zapytać o USSD.

Zgłoszone parokrotnie babole do play nie są naprawione od 5mc i ten swietny bok ma to w czterech literach, a co im tam regulaminy. W regulaminie usługi jest np wyłaczenie danej usługi poprzez USSD, sms czy kontakt z zbok ale nie działa żadna forma, zgłoszone i mają to głęboko. I to jest obsługa?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Widzisz jakoś mam inne odczucia, z Plusem jestem ponad 15 lat i było świetnie do póki go nie sprywatyzowali. W Orange byłem również przez długie lata, później przerwa na 5 lat w Play i z powrotem jestem w Orange od prawie 1,5 roku, od 2 tygodni dodatkowo mam od nich internet-gdzie akurat potrzebowałem kilku kontaktów z BOK i nie zmieniam zdania. Chyba że bierzesz pod uwagę jako BOK, kontakt z nr *900- świetna obsługa, POLECAM-pamiętajmy jednak że minuta połączenia to 2zł. ;)
jareq
ODPOWIEDZ