Router WiFi do E3372, prosta obsługa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router WiFi do E3372, prosta obsługa

Post autor: tom3636 »

etanercept pisze:Czyli te wszystkie MR3420 itp. to szajs i nawet nie ma co na to patrzeć? Niektórzy polecają, inni wręcz przeciwnie.
ja mam 3220 v2 kupiony jako używany za 50 zł. Od półtora roku działa bez problemu. Mam wgrane Gargoyle, przerobione zasilanie portu USB, modem Hilink. Musisz jednak poświęcić kilka wieczorów i nocek na doczytanie co i jak powgrywać :) Bez tego się nie obejdzie.

Niektórzy polcają DWR-116 - D-Link. Podobno działa bez cudowania i flashowania.
etanercept
Użytkownik forum

Post autor: etanercept »

Zamówiłem tego Nexxa WT3020 i mam nadzieję, że wgranie oprogramowania i konfiguracja nie będą bardzo skomplikowane.
Trzeba do niego dokupić zasilacz 2 A - czy wystarczy taka najtańsza chińszczyzna za 10-15 zł z gniazdem USB? Kabel USB jest chyba dołączony?
Kiedyś kupiłem podobne ustrojstwo marki Forever i niestety wydaje wysoki dźwięk, który przeszkadzałby w używaniu go do routera.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Kup coś w miarę firmowego co da faktycznie te 2A a nie tylko będzie na obudowie napisane 2A :) - Przy okazji będzie też ciche...
etanercept
Użytkownik forum

Taki Samsung będzie dobry: http://allegro.pl/org-ladowarka-samsung ... 28694.html?
Szukałem czegoś z darmowym zwrotem, ale oprócz chińskich no-name są tylko Forevery i Esperanze.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Uzywam taką do telefonu i jest ok, mysle ze powinna być dobra.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

kup z podwójnym portem usb, to będziesz miał od razu zasilanie modemu.
etanercept
Użytkownik forum

To jeszcze jest potrzebne osobne zasilanie modemu? Router nie da rady go zasilić?
etanercept
Użytkownik forum

Czy oprócz zasilacza min. 2 A z kablem mikro USB i kabla RJ45 są potrzebne jeszcze jakieś akcesoria, bez których całość nie będzie działać? Anteny do modemu nie są mi potrzebne.
dzejk
Guru bezprzewodowy

ponoć nexx daje radę zasilić modem, więc pewnie obędzie się bez dodatkowego zasilania.
A ten zasilacz z aukcji wyżej, to nawet koło Samsunga nie stał :)
Nic więcej raczej nie potrzebujesz.
etanercept
Użytkownik forum

No właśnie wygląda jak oryginał, ale nie ma logo. Nie chciałbym wydawać na zasilacz drugich 50 zł ani też kupować dziadostwa, które będzie hałasować, palić się itp. Taki będzie dobry? Ma logo Samsunga i w razie czego jest darmowy zwrot.
tom3636

Chińczycy wszystko podrabiają. Chcesz mieć pewność to kup w jakimś sklepie rtv, ale zapłacisz pewnie coś koło 69 zł. Tyle kosztują tam oryginalne ładowarki. Już lepiej poszukać czegoś takiego PHILIPS 2,1 A http://allegro.pl/ladowarka-sieciowa-us ... 79731.html, Moim zdaniem jak kupisz samsunga "oryginalnego" za 30 zł to raczej będzie to podróbka. Tu jest mniejsza szansa, że trafisz na podróbkę. I ważne to dobry i nie za długi kabel USB. Na youtube widziałem filmik jak jedna osoba ładowała powerbankiem telefon. Na jednym kablu było około 1 A a na innym 0,09A :(
etanercept
Użytkownik forum

69 zł to bardzo drogo, więcej niż kosztuje router. To już chyba lepsza byłaby podróbka, byleby działała jak należy. Wybiorę coś z darmowym zwrotem - jak nie będzie działać, to się odeśle.

Link do Philipsa nie działa.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

Przecież zakup zasilacza/ładowarki tj. żadne "halo"-najłatwiej wybrać jakąś oryginalną od tabletów-z reguły mają moc 5V/2A.
jareq
etanercept
Użytkownik forum

jarek7714 pisze:najłatwiej wybrać jakąś oryginalną od tabletów
tom3636 pisze:jak kupisz samsunga "oryginalnego" za 30 zł to raczej będzie to podróbka
Więc chyba nie tak łatwo. Tym bardziej, że kable też sprawiają problemy i dlatego nie chcę samej ładowarki bez kabla.
Tego Philipsa już znalazłem - trochę za drogi (z przesyłką) i bez kabla. No i bez opisu - nie wiadomo, co to właściwie jest, a zwrot nie jest darmowy.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

etanercept pisze: Tym bardziej, że kable też sprawiają problemy i dlatego nie chcę samej ładowarki bez kabla.
Ja bym celował w tego typu rozwiązanie

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/belkin-ladowarka-2-1a-ipad-note-2-note-3-g2-i5000425375.html 
lub sprawdził w sklepach z osprzętem elektrycznym (są produkowane sieciowe przez producentów osprzętu elektrycznego), co do kabla to przez sprzedaż internetową trudno wybrać coś ciekawego i w dobrej cenie (ja stosuję oryginalne od fonów), może ww produkcie będzie w zestawie (proponuję zapytać sprzedawcę).
jareq
etanercept
Użytkownik forum

Drożej niż router i bez kabla. Czy takie proste urządzonko musi być tak drogie? Za niewiele większą cenę można przecież kupić prosty, ale markowy telefon razem z ładowarką (co prawda o mniejszej wydajności).
Jak mam płacić >30 zł, to już wolę zaryzykować z chińszczyzną mniej renomowanej firmy. Albo w ostateczności Philips za ~30 zł i przejściówka mini>micro USB - mam dobry kabel mini USB.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

etanercept pisze:Drożej niż router i bez kabla. Czy takie proste urządzonko musi być tak drogie? Za niewiele większą cenę można przecież kupić prosty, ale markowy telefon razem z ładowarką (co prawda o mniejszej wydajności).
Jak mam płacić >30 zł, to już wolę zaryzykować z chińszczyzną mniej renomowanej firmy. Albo w ostateczności Philips za ~30 zł i przejściówka mini>micro USB - mam dobry kabel mini USB.
Kabel to tam jest-tylko nie wiadomo jaki w zestawie. Ryzykuj a później płacz :cry: , że nie działa jak należy. Przyznam że czytam to z niedowierzaniem...(możesz kupić sobie jakąś używkę na aukcji)...
jareq
etanercept
Użytkownik forum

Kupiłem ten router ze względu na niską cenę i nie sądziłem, że trzeba będzie dopłacać drugie tyle. Tym bardziej, że czytałem opinie, że ludziom działa bez problemu z tanimi chińskimi zasilaczami.
Czy można od razu po podłączeniu sprawdzić, czy działa prawidłowo, czy to może wyjść dopiero później? Jeśli można, to wybierając darmowy zwrot nie ma żadnego ryzyka.
tom3636

Nie masz w domu jakiegoś zasilacza od drukarki atramentowej, starego laptopa, skanera, kamery, konsoli, czegokolwiek? Może być na dowolne napicie większe od kilku V i aby prąd był powiedzmy w okolicach 2A lub więcej. Dokupiłbyś przetwornicę na ebayu step down za 1 $ z przesyłką i miał porządny i pewny zasilacz na regulowane napięcie. Te przetwornice działają w ten sposób, że obniżają dowolne napięcie do wyjściowego. Droższe również w drógą stronę, czyli niższe napięcie do wyższego wyjściowego. Poszukaj pod hasłem "step-down LM2596 LCD" albo "step down 5v usb" i będziesz miał od razu z wtyczką USB. Są tego całe kontenery w cenie od dolara do kilku. Te droższe mają nawet złącze USB, ekrany LCD, można regulować napięcie i czasem prąd. Jak już kupować chińszczyznę to już lepiej coś takiego. Możesz zrobić np zasilacz do routera, który podłączysz w samochodzie do gniazda zapalniczki i który ci zredukuje napięcie z 14,7 do powiedzmy 9V albo tą samą przetwornicę wykorzystać do prostej ładowarki do akumulatorów żelowych. Wystarczy kupić na ebayu 2-3 sztuki kilka złączek i będziesz miał zasilacze do wszystkiego co masz w domu.
etanercept
Użytkownik forum

Nie mam, zasilacz do skanera ma 1,5 A, a jakieś inne grubo poniżej 1 A. Zresztą to chyba wymagałoby jakichś przeróbek, bo nie widzę tam gniazda do podłączenia oryginalnej wtyczki. Do tego wszystko na wierzchu, narażone na zalanie wodą itp. No i potrzebny byłby kabel micro USB. Gdyby nie ten brakujący kabel, to pewnie kupiłbym Philipsa za 30 zł.
tom3636

1,5A raczej wystarczy. W sklepach dla elektroników są plastikowe obudowy różnej wielkości. Co do podłączenia kabla to kupujesz gniazdo żeńskie za 2 zł pasującego do kabla od skanera, albo rozbierasz obudowę od oryginalnego zasilacza, ucinasz kabel i przylutowujesz do przetwornicy wkładasz wszystko do nowej trochę większej obudowy i masz porządny zasilacz z regulowanym napięciem za jakieś 10-15 zł. Albo to albo oryginalna ładowarka najlepiej od Samsunga, LG albo Nokii. Z tanimi chińskimi bym uważał. Kiedyś miałem ładowarkę USB do zapalniczki w samochodzie. Strasznie mi radio zakłócała, a poza tym na wyjściu było prawie 8V!!! Druga sprawa, to, że na chińszczyźnie pisze 2A, to w praktyce będzie koło 1A. Router będzie tobie chodził prawdopodobnie cały czas. Prawdopodobnie będzie pobierał 0,5-1Aw spoczynku. W stresie pewnie trochę więcej. Lepiej kupić zasilacz ze sporym zapasem, który powiedzmy przez większość czasu będzie chodził na 30-50% swoich możliwości, niż słabszy, ale taki, który będzie działał non stop na 100% swoich możliwości. Ten pierwszy dłużej wytrzyma.
etanercept
Użytkownik forum

Zasilacz jest mi potrzebny do skanera, więc cięcie kabli nie wchodzi w grę. Router byłby używany kilka godzin na dobę, na pewno nie non stop 24 h.
Jeśli nawet miałbym decydować się na oryginał, to wielkiego wyboru nie ma. Samsungi są (do tabletów), ale Nokia i LG? Oni produkują takie mocne ładowarki?
A Philips? Też chińskie dziadostwo?
I w ogóle jak rozpoznać oryginał? Podróbki też mogą sprzedawać w cenie oryginału. Bez specjalnych przyrządów pomiarowych chyba trudno będzie sprawdzić czy parametry nie są zawyżone.
tom3636

Nie ważne czy ładowarka jest do tabletu czy nie, ważne ile ma Amperów. Ja mam w domu dwie identyczne ładowarki LG 1,8 A. Jedna jest od tabletu druga od telefonu. Dobre kable były kiedyś w Nokiach E52. Sam mam w domu ze 3 i używam zamiast oryginalnych od ładowarek. Nie zauważyłem, że telefony się wolniej ładują. kable są dość giętkie i mają fajny uchwyt do zwijania kabla.

Moim zdaniem jak ładowarka jest ze sklepu w oryginalnym opakowaniu typu blister to jest raczej oryginalna. Jak z allegru w opakowaniu BULK/ woreczek, to głowy nie dam. Z allegro "oryginał" importowany kontenerem z chin kupisz za 30 zł a w sklepie za 70.

30 zł jeszcze można wydać, ale to kot w worku. 70 zł za oryginał bym nie wydał. Już lepiej kupić z ebaya przetwornicę za dolara i poszukać na OLX za grosze jakiegoś zasilacza od drukarki atramentowej lub laptopa. Często stare drukarki ludzie za piwo odsprzedają. Warto wziąć chociażby dla sensownego i oryginalnego zasilacza.
etanercept
Użytkownik forum

Elektryk ze mnie marny, nawet nie mam lutownicy. Chciałbym kupić gotowy, działający produkt, a nie konstruować go samodzielnie.
Ale chyba da się znaleźć oryginał w okolicach 40 zł, np. Nokia AC-60 (również w sklepach np. Avans), niestety tylko 1,5 A.
Zależy mi na oryginalnym kablu, a ta go posiada.
etanercept
Użytkownik forum

Już mam ten router. Wgrałem to: http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/ ... actory.bin i nie wiem, jak to skonfigurować, żeby modem połączył się z internetem. WiFi działa prawidłowo, ale bez dostępu do internetu. Modem Huawei E3372s-153 bez Hilink, Play LTE.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli chcesz klepać w konsoli to tak ma być:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugam ... ehuaweincm
A jeśli wolisz wyklikać w luci, to wchodzisz w górne menu Sieć -> Interfejsy.
Klikasz Edytuj przy porcie WAN. Jako protokół wybierasz NCM... itd. z linka.
etanercept
Użytkownik forum

Dziękuję, teraz działa :)
Pozostaje kwestia zasilania. Teraz podłączyłem go dołączonym kablem do tego Forevera 1 A i niby działa, ale skoro są potrzebne 2 A, to pewnie na dłuższą metę nie wystarczy. Nie ma dużego wyboru markowych ładowarek z oryginalnym kablem. Znalazłem taką http://m.morele.net/product/details/749692/0 - tylko że rozpiętość cen w różnych sklepach jest spora. Ciekawe, czy w takiej cenie to nie podróbka.
Ogólnie mało jest markowych ładowarek o takiej wydajności z oryginalnym kablem. W sklepach typu Euro, Media Markt jest pełno najtańszej chińszczyzny, a tych lepszych często brakuje.
tom3636

Nie wiem czy czytałeś ten wątek http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9974. Ktoś tam napisał, że router z modemem działa na ładowarce 0,85A!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ale nie przy LTE, sam modem przy wiekszej predkosci potrafi brac ok. 1A. Oczywiscie mozna byc ryzykantem i wyznaczac sobie dolne granice...
etanercept
Użytkownik forum

Znalazłem na tym forum: https://miuipolska.pl/forum/topic/6292- ... 87/?page=4 coś takiego:
ZASADA NR 1 NIGDY SAMSUNG. Chyba że wiesz że to oryginał kupiony w oryginalnym sklepie samsunga.
Zasada nr 2 Nie ma czegoś takiego jak ładowarki bulk. BULK = podróba.
ZASADA nr 3 tylko oryginalne i markowe kable
1miejsce ORYGINAŁ IPHONE 2.4A 5.2V ok 70pln bez kabla
2. Miejsce Belkin. Podbna cena ale z kablem każde rtv euro agd saturion itd Taniej kupisz 5V i kabel USB.
3. Miejsce oryginaly. Tutaj zalezy jak leży. NIGDY samsung. Najlepsze są ASUS / LENOVO potem XIAOMI (kupa podróbek) Potem LG / HTC i tak samo Nokia
1 - bez kabla
2 - jest już tylko w kilku sklepach internetowych i nie wiadomo, czy ma kabel
3 - Mało która daje 2 A, zdecydowana większość to wersje bulk. Nokia AC-60 - wyczytałem, że mocno się grzeje i ludzie mają obawy, czy wytrzyma. A ma tylko 1,5 A, więc byłaby mocno męczona.
Najlepiej byłoby trafić używany, sprawny oryginał, ale poza internetem są na to nikłe szanse, a na Allegro pewnie dominują podróbki.

Więc chyba najlepszym wyjściem będzie sprzedaż routera...
ODPOWIEDZ