Co robi LTE w mojej miejscowości

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtekoxx
Początkujący użytkownik forum

Co robi LTE w mojej miejscowości

Post autor: wojtekoxx »

Witam, podczas sprzątania w pokoju z czym wiąże się przesuwanie biurka, zauważyłem "pierdzenie" w głośnikach. Chciałem sprawdzić czy czasem nie załączył się internet 2G, ale okazało się ni stąd ni z owąd że w modemie (B593) pisze LTE. Chcąc powtórzyć proces, poruszałem trochę modemem i zauważyłem następującą rzecz: w momencie gdy udaje mi się złapać 3 kreski na moim zwykłym HSPA, czasem zmienia się ona w jedną i od tej pory mam LTE.
Aktualne dane zasięgu LTE:
3 RSSI: -83
4 RSRP (dBm): -114
5 RSRQ (dB): -16

Dane gdy wyłącze LTE w modemie (max 3G w ustawieniach):
3 RSCP (dBm): -82
4 ECIO (dB): -9
5 RSSI: -83

Speedtest w środku nocy dla LTE: ok 3Mbps download, ping 50-60
Speedtest o tej samej porze dla 3G: ok 25 Mbps download, ping 80-90
Internet

Mapka zasięgu ze strony orange:
W załączniku

Pytania:
1. Jakim cudem mam LTE i skąd je ściąga (10-15 km do najbliższej anteny wg mapki)
2. Czemu działa ono wolniej (aczkolwiek zależy mi głównie na pingu więc chciałbym przy nim zostać)
3. Czy podane dane zasięgu są złe czy dobre i czy warto dokupić antenę
4. Co zrobić z trzeszczeniem w głosnikach
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Co robi LTE w mojej miejscowości

Post autor: radius »

Na pewno dobrze przepisałeś RSSI z UMTS?

Pytam, bo RSSI = RSCP - Ec/Io

Zgodnie z tym powinno być - 73

Wrzuć kartę do telefonu, wymuś LTE, uruchom LTE Discovery, spróbuj odczytać częstotliwość.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
wojtekoxx
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wojtekoxx »

dane z teraz
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSCP (dBm): -80
4 ECIO (dB): -3
5 RSSI: -81
6 Roaming: Nie

karty poki co nie przeloze bo jest duza (RUIM?). Musze aktywować tę małą którą nam dali
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: ml13 »

Prędkości wskazują raczej na lte 800MHz, które możesz złapać, b.dużej odległości. Przy takim sygnale prędkości bez większego obciążenia przy 1.8GHz z tego co zauważyłem mogą wynosi 30-40mbs (-111 do -115 dbm) sprawdza się w tych sieciach w których testowałem). Ale skoro masz takie prędkości na 3G to raczej nie ma sensu inwestować w lte.
Obrazek
ODPOWIEDZ