LTE Orange
Moderator: Moderatorzy
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: LTE Orange
Ja wziąłem tę ofertę za 59,90 z Tabletem Lenovo a10 i zte mf283+ (200zł - tanio jak na zestaw wart na allegro tysiaka;)).
Jutro ma być kurier u mnie. Niestety, dla mnie obowiązywać będzie ta oferta dopiero od maja i wcześniej nie zobacze jak to jest z tym liczeniem.
Ale jak nie będzie miał ruter simlocka to zobaczę na karcie z plusa czy w ogóle obsługuje i czy łapie lte 800 u mnie.
Jutro ma być kurier u mnie. Niestety, dla mnie obowiązywać będzie ta oferta dopiero od maja i wcześniej nie zobacze jak to jest z tym liczeniem.
Ale jak nie będzie miał ruter simlocka to zobaczę na karcie z plusa czy w ogóle obsługuje i czy łapie lte 800 u mnie.
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Właśnie. Wątek ma już trzy strony, problem jest maglowany, ale czy tak na prawdę kogoś "przycięli"?Brylant19 pisze:I nie blokuje.
Jesteś pewien? Dotychczas jak przedłużyłem umowy przed końcem okresu zastrzeżonego, np. 3 miesiące, to warunki nowej umowy wchodziły od nowego okresu rozliczonego tylko bieg okresu zastrzeżonego biegł od zakończenia poprzedniego (np. 3 miesiące + 24 miesiące).Brylant19 pisze:Niestety, dla mnie obowiązywać będzie ta oferta dopiero od maja i wcześniej nie zobacze jak to jest z tym liczeniem.
-
- Stały użytkownik forum
Wczoraj dzwoniłem do konsultanta z pytaniem o pozostały limit w strefie domowej i wyszło na to, że w systemie zostało to naliczone tak, jak na "Mój Orange". Poszło zgłoszenie do działu informatycznego i teraz czekam na odpowiedź.Brylant19 pisze:Czytałem dyskusje na ten temat na forum orange i wychodzi na to, że limit źle jest naliczany tylko w mój orange i źle liczony widzi tylko użytkownik. Dzwoniąc do konsultantow oni sprawdzają i w ich systemie pokazuje się prawidłowe rozliczanie. I nie blokuje.
U mnie jest już blisko.ja.michal pisze:Właśnie. Wątek ma już trzy strony, problem jest maglowany, ale czy tak na prawdę kogoś "przycięli"?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 25#p521825
Zrobiła nam się dyskusja na ten sam temat w 2 wątkach.
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Myślę, żeby wsadzić kartę plusa i zobaczyć czy złapie lte. Obok mnie nie ma teoretycznie nadajników innych niż 800 z Plusa, więc jak złapie LTE z Plusa to będzie to znaczyć, że ma możliwość obsługi LTE 800.adziu82 pisze:To ten router działa na 800 czy nie? Ja Ty chcesz sprawdzić 800 na Plusie?
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Więc czekam na info, jak już będziesz po testach.
A teraz pytanie, mam zamiar sprzedać ZTE MF 283+ na portalu XXX, jest za 400zł oddam ( jeżeli się okaże, że będę miał tylko LTE800 ) ZA 300zł.
A mam zamiar kupić to->
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 29216.html
http://allegro.pl/router-3g-4g-tp-link- ... 02623.html
http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e337 ... 44689.html
Ktoś ma lepszy pomysł? Patrzyłem budżetowo trochę.
Rozumiem, że jak modem ma dwa wejścia antenowe, to mogę do niego podłączyć antenę która mam do 3G i ewentualnie, jak by nie było LTE to przełączyć na 3G?
Z routera 3420 starego, który mam, jestem zadowolony, co do modemu, to boje się wyłamania gniazda. Ale tym razem owinę to taśmą jakąś.
Oczywiście będzie chyba potrzebny konektor.
A teraz pytanie, mam zamiar sprzedać ZTE MF 283+ na portalu XXX, jest za 400zł oddam ( jeżeli się okaże, że będę miał tylko LTE800 ) ZA 300zł.
A mam zamiar kupić to->
http://allegro.pl/router-3g-4g-tp-link- ... 02623.html
http://allegro.pl/modem-usb-huawei-e337 ... 44689.html
Ktoś ma lepszy pomysł? Patrzyłem budżetowo trochę.
Rozumiem, że jak modem ma dwa wejścia antenowe, to mogę do niego podłączyć antenę która mam do 3G i ewentualnie, jak by nie było LTE to przełączyć na 3G?
Z routera 3420 starego, który mam, jestem zadowolony, co do modemu, to boje się wyłamania gniazda. Ale tym razem owinę to taśmą jakąś.
Oczywiście będzie chyba potrzebny konektor.
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli celujesz w LTE800 to proponuję dwie anteny. Jedna zamontowana w pionie, druga w poziomie. Sam dziś miałem nieoczekiwane zmiany w instalacji antenowej jak znalazłem na spacerze LTE, a potem okazało się, że i koło domu mam.
Przy samej ATK-20 podłączonej do pierwszego wejścia modemu parametry sygnału wyglądały tak:
Niestety nie zapisałem speedtestu, ale prędkość download była na poziomie 28-30 Mbps.
Podłączyłem drugą antenę poziomo, ale nie miałem drugiej ATK-20 tylko AK 7GSM o mniejszym zysku (jakieś 14 dB). Parametry poprawiły się znacząco (szczególnie RSRQ i SINR):
Osiągi takie:

Obydwie anteny mają po 10 m przewodu, ale nie wiem jakiego dokładnie.
Do stacji bazowej najpewniej mam koło 12 km. Niestety nie jestem teraz w stanie stwierdzić, która to stacja bazowa dokładnie.
Przy samej ATK-20 podłączonej do pierwszego wejścia modemu parametry sygnału wyglądały tak:
Kod: Zaznacz cały
RSSI: -79 dBm
RSRP -110 dBm
RSRQ: -14 dB
SINR: -2 dB
Podłączyłem drugą antenę poziomo, ale nie miałem drugiej ATK-20 tylko AK 7GSM o mniejszym zysku (jakieś 14 dB). Parametry poprawiły się znacząco (szczególnie RSRQ i SINR):
Kod: Zaznacz cały
RSSI: -79 dBm
RSRP -103 dBm
RSRQ: -7 dB
SINR: 15 dB

Obydwie anteny mają po 10 m przewodu, ale nie wiem jakiego dokładnie.
Do stacji bazowej najpewniej mam koło 12 km. Niestety nie jestem teraz w stanie stwierdzić, która to stacja bazowa dokładnie.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
@ja.michal a napisz mi proszę czy sprzęt będzie działał, czy wszystko na LTE 800 będzie działać składając ten sprzęt? Ten co chcę połączyć. Prędkości mam na Sony Z 20-30Mb/s ( nawet sygnał łapię w dom w pokoju, na wymuszeniu LTE i telefon w jednym miejscu trzymam, do stacji mam albo 6 km, albo 9 km )więc myślę, że z anteną będą podobne, więc nie będę wchodził w dwie anteny, może później. Z 2-3 Mb/s przeskok na jakieś 30Mb/s będzie ok, na razie nie wymagam więcej.
Ale od 3G antenę mogę także podłączyć? I w razie problemu przeskoczyć na 3G?
Ale od 3G antenę mogę także podłączyć? I w razie problemu przeskoczyć na 3G?
RAW
-
- Guru bezprzewodowy
Pomysł z MR-3420v2 do obsługi modemu LTE słabiutki. Przerabiane wielokrotnie na forum.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Przed chwilą byłem w salonie Orange , gość mówił ( bo nie wiedziałem :-) że LTE800 działa aż do 40 km, a to, że mam do nadajnika 5km i mam 100 dBm wynik malutkich wzniesień.
Mówił także, że oferta za 59,90zł 150GB jest z Orange Open, jak i w salonie tak i w necie, ale ja widzę, że 59,90zł jest przez całą umowę za zakup w e-sklepie, więc nie wiem co on mówił.
Nie wiem, czy ja pomyliłem modele, czy jak, ale widzę, że ZTE MF283 + obsługuje LTE 800, więc czy ta antena będzie ok?
Może ktoś ma inne pomysły? Tak do 150zł.
I tak jeszcze napiszę, po co ja kombinowałem z innym sprzętem, jak ten router ma LTE800. Tylko dobór anteny został.
Mówił także, że oferta za 59,90zł 150GB jest z Orange Open, jak i w salonie tak i w necie, ale ja widzę, że 59,90zł jest przez całą umowę za zakup w e-sklepie, więc nie wiem co on mówił.
Nie wiem, czy ja pomyliłem modele, czy jak, ale widzę, że ZTE MF283 + obsługuje LTE 800, więc czy ta antena będzie ok?
Może ktoś ma inne pomysły? Tak do 150zł.
I tak jeszcze napiszę, po co ja kombinowałem z innym sprzętem, jak ten router ma LTE800. Tylko dobór anteny został.
RAW
- onken
- ** Moderator **
Do 40km ?? Oj chyba gosc przesadził trochu 
W salonie nie dostaniesz szczesliwych godzin za darmo na calą umowe

W salonie nie dostaniesz szczesliwych godzin za darmo na calą umowe
Ostatnio zmieniony 2016-04-02, 09:34 przez onken, łącznie zmieniany 1 raz.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Tak wiem, ale mówił także, że przeciętny użytkownik neostrady nie zużywa 150GB więc szczęśliwe godz nie będą mi potrzebne, ale wolę wziąć je, zamówienie w e-sklepie nie boli.
RAW
-
- Guru bezprzewodowy
Trafiłeś na wyjątkowego i..... Nie ma zielonego pojęcia o technologii , sprzęcie. Nie zna nawet własnej oferty, wygaduje bzdury. Na siłę chciał ci sprzedać ofertę. Tacy konsultanci budzą litość, ja z nimi nawet nie rozmawiam, nie ten poziom. Oferty on-line nie bolą a są dużo korzystniejsze, no i 14 dni na zwrot jakbyś się rozmyślił. Od dawna "promuję" ofertę Internet LTE dla domu za 59,90 z MF283+ i tabletem Lenovo TAB2A8 za 99 zł. Takiej oferty ze sprzętem nie znajdziesz nigdzie. Do salonu polecam pójść użytkownikom, którym kończy się umowa w celu złożenia wypowiedzenia. Konsultanci mają ją przyjąć i skontaktować z DUK Orange . To jedyne do czego się nadają, sam doświadczyłeś ich "fachowości".ATK-20 pracuje na 800MHz.
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ZTE MF283+ obsługuje LTE 800 ( po odłączeniu anteny zewnętrznej mam do wyboru jedynie Orange i Plus co zgadza się patrząc na odległości od BTS-ów a wątpię że w środku domu router złapie LTE 1800 z 15 km ) .
Ogólnie dla laika router OK ale nie da się wymusić konkretnego pasma .
Ogólnie dla laika router OK ale nie da się wymusić konkretnego pasma .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Koledzy już chyba wszystko napisali.
Co do ZTE podobno obsługuje LTE800, ale lepiej skontaktować się z Orange, chyba najlepiej pod *800.
Dalej będę na stanowisku, że lepiej wziąć dwie anteny. Jeśli ma być taniej to pomyśl o 2x ATK10. Oczywiście to twoja decyzja, drugą antenę zawsze można później dołożyć. Polaryzację w antenach od Dipola nie problem zmieniać.

Dalej będę na stanowisku, że lepiej wziąć dwie anteny. Jeśli ma być taniej to pomyśl o 2x ATK10. Oczywiście to twoja decyzja, drugą antenę zawsze można później dołożyć. Polaryzację w antenach od Dipola nie problem zmieniać.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Fajnie, dzięki za pomoc.
Właśnie siedzę na LTE
router zrobiłem z Sony Z, 1 kreska 112 dBm telefon na końcu domu na komodzie( aż się dziwię, że złapałem zasięg, znaczy wymusiłem) a chodzi ,,masakrystycznie'' radiówka o tej godzinie nie wczytuje mi stron, a LTE ułamek sekundy, gdzie nie wgrywałem systemu od dwóch lat i laptop zamulony jest.
Najgorsze jest to, że właśnie usiadłem do kupna oferty, a tu nie ma oferty z Lenovo i ZTE. Napisałem maila do Orange i czekam.
Ping około 50, a DL 15 Mb/s aż się boję co będzie z anteną i routerem
Właśnie siedzę na LTE

Najgorsze jest to, że właśnie usiadłem do kupna oferty, a tu nie ma oferty z Lenovo i ZTE. Napisałem maila do Orange i czekam.
Ping około 50, a DL 15 Mb/s aż się boję co będzie z anteną i routerem

Ostatnio zmieniony 2016-04-02, 17:23 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
RAW
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
@ja.michal masz na myśli dwie sztuki, coś w tym stylu ?ja.michal pisze: Jeśli ma być taniej to pomyśl o 2x ATK10. Oczywiście to twoja decyzja, drugą antenę zawsze można później dołożyć. Polaryzację w antenach od Dipola nie problem zmieniać.
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7017.htm
A co jak bym chciał ( LTE nie działa ) przełączyć się na 3G, bo mam antenę, to bym podpiął ją, a tak nie będzie gdzie

Ostatnio zmieniony 2016-04-02, 17:38 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
RAW
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
@matek451 a na jakiej wysokości zamontować antenę? Podejrzewam, że jak najwyżej, bo jest tylko ( albo aż )10m kabla, muszę trochę trasę kabla zakręcić taki układ domu itp.matek451 pisze:ATK-20 pracuje na 800MHz.
Więc teraz na 8m albo 10m kabla od 3G mam antenę na wysokości 4m.
Ostatnio zmieniony 2016-04-02, 18:01 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
RAW
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Panowie z innej beczki, nie ogarniam tych cytatów. W starej wersji, zaznaczałem wątek, który chciałem zacytować i klikałem w ikonkę ,,odpowiedz z cytatem'' teraz jak zaznaczam wątek, który chcę zacytować, to i tak zaznacza mi cały wpis,osoby która coś napisała i muszę zawsze edytować oraz wywalić to co nie potrzebne.
RAW
-
- Guru bezprzewodowy
Po prostu żarło i zdechło , oferta na tyle atrakcyjna że po prostu chwilowo brak tego sprzętu w sklepie internetowym. Trzeba się było spieszyć. Antena jak najwyżej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adziu82, popraw link bo nie wiem o co dokładnie chodzi.
Jaką masz antenę do 3G?
Przy 800 MHz 10 m kabla nie będzie problemem. Jakieś 2 dB straty na tych 10 m.
Jaką masz antenę do 3G?
Przy 800 MHz 10 m kabla nie będzie problemem. Jakieś 2 dB straty na tych 10 m.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie, zbierałem informacje chyba ponad tydzień.matek451 pisze:Trzeba się było spieszyć.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3095031891740182ja.michal pisze:Jaką masz antenę do 3G?
Na fotce widać także dokładnie na jakiej wysokości mam antenę i na LTE także będę montował w tym miejscu, kabel ma 8 m chyba i idzie trochę kijowo, balkon przeszkadza i nie chciałem dawać na skróty, to dałem pionowo, później poziomo i pod skosem.
Nie mam pojęcia, dlaczego jak wrzucam jakiś link, to go kawałek ucina.
Jeszcze tak mi się przypomniała rozmowa z konsultantem w salonie Orange, mówił, że w wioskach, na terenach słabo zurbanizowanych, nie będą odpalać 1800 i 2600.
Dlatego, że jeżeli LTE 800 ma zasięg ( chyba laboratoryjny ) 40 km, to po co stawiać 1800 czy 2600 gdzie ma zasięg 7 km.
RAW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To chyba antena na 2100 MHz?
Ucinanie linków to niestety przypadłość silnika forum. Trzeba dawać link w bbcode url.
Nie lepiej byłoby dać jakąś rurkę przy balustradzie balkonu?
Wyższe częstotliwości są pojemnościowe. Jeśli blisko stacji jest trochę zabudowań, a tam klienci tej sieci, to dobrze jak jest zasięg na wyższej częstotliwości, dzięki temu zasoby na niższej dostaną ci dalsi klienci.
Ucinanie linków to niestety przypadłość silnika forum. Trzeba dawać link w bbcode url.
Nie lepiej byłoby dać jakąś rurkę przy balustradzie balkonu?
Wyższe częstotliwości są pojemnościowe. Jeśli blisko stacji jest trochę zabudowań, a tam klienci tej sieci, to dobrze jak jest zasięg na wyższej częstotliwości, dzięki temu zasoby na niższej dostaną ci dalsi klienci.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
@ja.michal, tak to jest na 2100 MHz.
Rurka według mojej żony ( bez pytania jej ) będzie szpecić balustradę, ale to może jest wyjście dobre. Pomyślę nad tym, a na pewno zamontuję coś na testy i jak będzie lepszy zasięg, bo np o 2 metry będzie antena wyżej, to może ją przekonam
Dla mnie trochę dziwna sprawa. Według gościa w Orange, LTE800 ma zasięg 40 km, 2100 MHz np ma zasięg 7-8 km więc dlaczego przy zasięgu LTE800 40 km mam ledwo 1 kreskę ( gdzie Sony Z leży tylko i wyłącznie w jednym miejscu ), a na 2100 MHz zasięg 7-8 km, 3G mam w domu, gdzie bym nie poszedł, to są 2-3 kreski.
Może prędkości są różne, ale zasięg mówi co innego.
Rurka według mojej żony ( bez pytania jej ) będzie szpecić balustradę, ale to może jest wyjście dobre. Pomyślę nad tym, a na pewno zamontuję coś na testy i jak będzie lepszy zasięg, bo np o 2 metry będzie antena wyżej, to może ją przekonam

Dla mnie trochę dziwna sprawa. Według gościa w Orange, LTE800 ma zasięg 40 km, 2100 MHz np ma zasięg 7-8 km więc dlaczego przy zasięgu LTE800 40 km mam ledwo 1 kreskę ( gdzie Sony Z leży tylko i wyłącznie w jednym miejscu ), a na 2100 MHz zasięg 7-8 km, 3G mam w domu, gdzie bym nie poszedł, to są 2-3 kreski.
Może prędkości są różne, ale zasięg mówi co innego.
RAW
-
- Guru bezprzewodowy
Zlituj się nad użytkownikami forum i nie przytaczaj tych idiotyzmów konsultanta o LTE800 bo tego się nie da czytać. Poza tym nigdzie nie powiedziane, że na 2100MHz zasięg wynosi 8 km. No i skąd wiesz , że te 2-3 kreski na Sony Z na 3G to z UMTS2100 a nie z UMTS900?
-
- Użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
I mam jeszcze pytanie na mapce zaznaczyłem mój domek mam teraz skierowaną antenę kierunkową Cybertechu MIMO na nadajnik Orange 2km czy jest najlepsze rozwiązanie ? POnieważ testy przeprowadze za tydzień a mam tylko karte orange czy jeszcze sprawdzić ten BTS poniżej T-Mobile czy niema sensu ? Z czego bedzie najlepiej ssało ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W takim razie do LTE800 się nie nadaje. Czeka cię wymiana anteny lub anten.adziu82 pisze:@ja.michal, tak to jest na 2100 MHz.
Musisz jakoś ładnie wkomponować w balustradę. Nie wiem, może jakieś uchwyty na kwiatki, a na górze antena?adziu82 pisze:Rurka według mojej żony ( bez pytania jej ) będzie szpecić balustradę, ale to może jest wyjście dobre. Pomyślę nad tym, a na pewno zamontuję coś na testy i jak będzie lepszy zasięg, bo np o 2 metry będzie antena wyżej, to może ją przekonam![]()

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Jeszcze jedno pytanie, niby na nadajniku X mają odpalić LTE 800 w kwietniu, mam do niego 6 km, a na nadajniku Y, już jest odpalone LTE800 mam do niego 8km.
Inwestować w antenę o częstotliwości 800 i zanim odpalą na tym bliższym nadajniku LTE800, korzystać z tego dalszego,czy kupić na 1800 bo jest na tym bliższym. Ewentualnie poczekać, aż odpalą LTE800 a na razie podpiąć antenę UMTS2100 i lecieć na 3G?
Inwestować w antenę o częstotliwości 800 i zanim odpalą na tym bliższym nadajniku LTE800, korzystać z tego dalszego,czy kupić na 1800 bo jest na tym bliższym. Ewentualnie poczekać, aż odpalą LTE800 a na razie podpiąć antenę UMTS2100 i lecieć na 3G?
RAW
- onken
- ** Moderator **
Skąd macie to info o LTE800 co gdzie i kiedy ?
Chciałbym się dowiedzieć jak będzie w moich okolicach aczkolwiek wolałbym LTE 2600
Chciałbym się dowiedzieć jak będzie w moich okolicach aczkolwiek wolałbym LTE 2600