Internet LTE - Wybór operatora

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomek252
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE - Wybór operatora

Post autor: Tomek252 »

Witam, mieszkam w okolicach Bydgoszczy w miejscowości Dobrcz. Z okna domu widzę BTS. Interesuje mnie internet domowy dla kilku urządzeń z dobrymi prędkościami. W speedteście Plus czołga się na prędkości download: 2,50 Mb/s, upload: 0,90 Mb/s, miło zaskoczył mnie Play z prędkością downloadu blisko 50 Mb/s i upload 20 Mb/s. Moje pytanie to czy Play będzie na teraz dobrym wyborem, czy znajdę coś lepszego? Chciałbym też żeby internet nie zwolnił mi po przetransferowaniu kilku GB. Czy mogę liczyć na dobre prędkości przez cały czas i na to że nie zostanie nałożony lejek? I czy antena zewnętrzna poprawi jakość sygnału/prędkość, czy nie warto się w to bawić? Pozdrawiam ;)
Patryk56
Stały użytkownik forum

Re: Internet LTE - Wybór operatora

Post autor: Patryk56 »

W Play masz taryfę "bez limitu" za 69.99, która zawiera w pakiecie 100GB transferu. A potem mogą założyć lejek na 1Mb/s. Oczywiście mamy też godziny nocne bez wykorzystania z transferu. Najbliższy nadajnik jest między Dobrczem, a Trzeciewcem. Jeśli chodzi o same działanie to dobrze by było protestować kilka dni i robić pomiary w godzinach szczytowych od południa do wieczora :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet LTE - Wybór operatora

Post autor: matek451 »

A po co brać abonament w Play skoro ma zasięg LTE u tego operatora? Póki co korzysta się z RBM II new starter za 9 zł z usługą Darmowy Internet LTE bez limitu. Gwarantowane 100GB z pełną prędkością , potem możliwy lejek 2Mb/s. Wystarczy raz na 100 dni doładować za 50 zł i co 30dni włączać tąusługę. Kasa zostanie na koncie, ewentualnie jak przegapi włączenie usługi ( zeżre mu dane z pakietu promocyjnego) to pakiet 600MB za 5 zł. Sprzęt LTE kupuje sam, testy sygnału pokażą czy jest konieczna antena. A jak już abonament ze sprzętem to Orange. Póki co tylko 3G z UMTS2100 z HSPA+DC z BTS-a Emitela w Trzeciewcu. Ale na nim są pozwolenia na LTE1800 , LTE2600 i LTE800 Orange więc wkrótce pewnie odpalą. Oferta Orange Internet LTE dla domu za 59,90 z MF283+ i Lenovo TAB2A8 za 99 zł bije Play na głowę.
ODPOWIEDZ