Wybór modemu LTE i anteny zewnętrznej

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dreder
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu LTE i anteny zewnętrznej

Post autor: dreder »

Witam. Mam problem z wyborem modemu LTE oraz anteny aby połączenie było stabilne i szybkie. A więc nadajnik LTE800 znajduje się jakieś 4 km od mojego domu, jest on od t-mobile i potrzebowałbym jakiegoś taniego modemu (nie musi być najpiękniejszy ;) ) oraz mam problem jaką antenę wybrać do niego żeby była najlepsza (kierunkowa, itp. itd.) Z góry dziękuję :) .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór modemu LTE i anteny zewnętrznej

Post autor: ja.michal »

Przy LTE800 2x ATK10 lub ATK20. Modem do routera czy bezpośrednio do komputera?
dreder

Jej... Przepraszam chodziło mi o router... Miałem na oku ZTE mf28d, ale nie wiem czy warto go brać, bo trochę drogi (ponad 300zł) bo może być lepszy w tym przedziale cenowym. A te anteny ATK mogą być w LTE, bo czytałem że one max. w UMTS działają?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Antena działa na określonej częstotliwości (albo częstotliwościach) na którą została zaprojektowana. Czy to będzie NMT, GSM, UMTS, LTE nie ma znaczenia, ważna jest częstotliwość. LTE800 to 800 MHz, a parametry ATK20 mieszczą się w tym zakresie. :) A potrzebne są dwie anteny bo polaryzacja nadawania jest np. +45°, a odbierania -45°. Będzie działać na jednej, ale gorzej.

Sprzętu ci nie polecę bo niestety nie miałem routerów stacjonarnych z wbudowanym 3G/4G poza D-Linkiem DWR-923 i routerami dla modemów USB Huawei D100 (działał z E3276) i TP-Link MR3420 v1 (tragedia, do LTE się nie nadaje).
Z informacji zaczerpniętych z forum to pojawiają się informacje, że np. Huawei B315 pada po jakimś czasie i jeśli jest gwarancja to wymieniają na nowy. Podobno lepiej sprawdza się B539s-22. Inna opcja to router + modem USB, ale różnie z tym bywa, czasem jest problem z zasilaniem. Podobno daje radę Nexx WT3020 z lepszym zasilaczem i wygranym OpenWRT.

Generalnie co do routera niech lepiej wypowiedzą się bardziej obeznani w obecnym rynku routerów. ;)
dreder

A jak jest z tym D-Linkiem DWR923, jak z jakością połączenia, szybkością przesyłu danych, czy jest silny sygnał Wi-Fi? I w jakich on częstotliwościach działa, i tą antenę atk10 można do niego podłączyć?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Obsługuje LTE Band 7/8/20 (2600/900/800 MHz) w kategorii 3 (do 100 Mbps) i HSPA+ DC na częstotliwości 2100 MHz. Antenę zewnętrzną do 3G/4G można podłączyć, złącza SMA. Zasięg WiFi jest standardowy jak na takie routery, inny być nie może wg norm. Do małego mieszkania wystarczający. Anteny do WiFi są standardowo wbudowane, ale w środku jest karta WiFi na mPCIe z podłączeniem do anten wewnętrznych kablami z końcówkami UF.L. Zawsze można przerobić router i zastosować złącza do obudowy UF.L>RP-SMA do anten WiFi.
ODPOWIEDZ