LTE na wsi a brak weryfikacji bts, dobór sprzetu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pioter223
Użytkownik forum

LTE na wsi a brak weryfikacji bts, dobór sprzetu

Post autor: pioter223 »

Witam serdecznie.
Jestem juz trochę weteranem moblinym :pierwszy modem ed77 gdzieś w czesciach jeszcze leży :D

Mobliny net rzuciłem z radoscią dla stałego łącza, przy przegladaniu neta jako tako się sprawuje, ale granie przy pingu skaczącym do 200 dość czesto i nieskończoności by przez 5 sekund miec brak odpowiedzi od serwera dyskwalifikuje jako sensowną opcje do grania.

Pomyślałem o zasiegu lte, sprawdziłem na mapie bts pozwoleń uke: i okazało się ze w odległości 4,5km (ciechanowiec, ja mieszkam we wsi dąbczyn) w lini prostej stoją nadajniki LTE :
-Sferia ID: BT11608 LTE800
- Aero 2 ID: P11608 LTE1800
- T-Mobile ID: 23506 LTE1800

Niestety jedynym narzędziem sprawdzającym jakość zasiegu obecnie jest lumia 640lte, wyniki ze sprawdznia lte plusa nie nastajają mnie pozytywnie pływający ping rzedu 80-300 sporadycznie wyżej i pływający transfer 2-10mb w dół przy pomiarze jeden po drugim.

- starteru tmobile nie brałem mo mam watpliwosć czy jest w ogóle takowa sieć mapka tmobile na tym terenie pokazuje brak lte, a skoro to mapa pozwoleń to niekoniecznie ta stacja jest wybudowana.

Czy jest jakas możlwiość sprawdzenia na WP 10 jakosci połączenia zebym wiedział czy to kwestie przeciążenia sieci czy jakości połączenia/specyfiki miernego sprzętu.

Co moge jeszcze zrobić? Nie mma ochoty wydawać 200-300 zł na sprzet który nie zadziała.

Z internetem na próbę są 2 problemy 1 - salon tmobile/plusa najbliższy jest oddalony o 40Km jazda po, zwrot to również niemały wydatek na paliwo w końcu to 160 Km.
po drugie nie wiem jak wygląda zamówienie przez internet, jeżeli nie zadziała dobrze jak szybko musze zrezygnować z internetu zeby kurier przyjechał odebrac a ja mógł spokojnie zrezygnować bez typowego dla telekomu gapiostwa i naliczania dalej za umowę:) Do tego i tak nie chce wchodzić na umowę bo pamiętam historie z robieniem w konia w transfer, krecenie ze szczesliwymi godzinami czy przerobienie nielimitowanych nocnych na 100gb

Pomysły i rady zeby nie wykosztować się na pusto?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE na wsi a brak weryfikacji bts, dobór sprzetu

Post autor: matek451 »

T-Mobile podobnie jak Orange korzystające z BTS-a NetWorks w Ciechanowcu nie maja zasięgu LTE u ciebie. Z tego BTS-a jedynie UMTS2100 z HSPA+DC i UMTS900 z HSPA. Dżo lepsze prędkości na UMTS2100 z DC. Potrzebny router z obsługą DC i antena na 2100MH. Co do Plusa to trzeba sprawdzić czy działa LTE1800Mobylandu( teraz Aero2) w tej lokalizacji. Obecne wyniki LTE w Plusie to na LTE800Sferii.Szybko nie jest bo to tylko 5MHz pasma teraz ponoć w MIMO.
pioter223
Użytkownik forum

Post autor: pioter223 »

Forum pokazało mi ze dodałem dwa posty kolejno;/
jeszce raz
- Ciechanowiec to mieścina na 4k mieszkańców, wg mapy lte jest w częsci ciechanowca w promieniu 300m max co jest absurdalne dosyć. Z tego powodu wątpię czy tam w ogóle jest bts lte
- czy hspa+dc da mi stabliny ping w okolicach 100 bez specjalnych skoków i braków odpowiedzi od serwera?
- istnieje jakis sposób na sprawdzenie z jakim lte łączę się przy pomocy lumii? jest jakaś apka modyfikująca to na telefonie?
- czy jakość połaczenia modemu lte bedzie znacząco odbiegać względem tego jak lte działa na telefonie?
- czy lte 1800 siegnie 4,5km? i jakie są limity zapełnienia takowego bts?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Ciechanowcu nie ma BTS-a LTE1800NetWorks o czym pisałem wcześniej. Bez testu HSPA+DC na UMTS2100 w T-Mobile czy Orange trudno stwierdzić jaki będzie ping i prędkości. Warto zrobić test w pobliżu BTS-a. Na Androida jest program LTE Discovery pokazujący pasmo LTE, może jest na Windows do Lumii. Kluczowa jest odpowiedź czy działa LTE1800Mobylandu czy tylko LTE800Sferii. Przy odległości 5 km od BTS-a na LTE1800( jeśli działa) konieczna antena Dual LTE 1800MHz. Testy zapewne łapały LTE800 Sferii. Obciążenie BTS-ów jest zmienne i trudno powiedzieć jak jest z tym w Ciechanowcu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pioter223 pisze:Niestety jedynym narzędziem sprawdzającym jakość zasiegu obecnie jest lumia 640lte, wyniki ze sprawdznia lte plusa nie nastajają mnie pozytywnie pływający ping rzedu 80-300 sporadycznie wyżej i pływający transfer 2-10mb w dół przy pomiarze jeden po drugim.
Jak to mierzyłeś? Przez speedtest na Lumii czy robiąc udostępnienie internetu z telefonu po WiFi? Jeśli to pierwsze to ping zawsze będzie od czapy. Taki urok speedtestów na Lumiach. Na 920 w telefonie 65 ms, na komputerze 19 ms. Także sprawdź dokładnie.

Inna sprawa to w przypadku LTE800 Sferii szału nie będzie, to i tak max 35 Mbps, realnie pewnie max połowa, spory zasięg i potencjalnie duże obciążenie. Sprawdź czy nie pojawiło się u ciebie LTE800 z T-Mobile lub Orange. Nie wszystko jeszcze jest na mapce pozwoleń, a uruchamiają dosyć szybko w nowych lokalizacjach. Jeśli nie ma jeszcze LTE1800 to najpewniej najpierw pojawi się LTE800.
ODPOWIEDZ