Jestem juz trochę weteranem moblinym :pierwszy modem ed77 gdzieś w czesciach jeszcze leży

Mobliny net rzuciłem z radoscią dla stałego łącza, przy przegladaniu neta jako tako się sprawuje, ale granie przy pingu skaczącym do 200 dość czesto i nieskończoności by przez 5 sekund miec brak odpowiedzi od serwera dyskwalifikuje jako sensowną opcje do grania.
Pomyślałem o zasiegu lte, sprawdziłem na mapie bts pozwoleń uke: i okazało się ze w odległości 4,5km (ciechanowiec, ja mieszkam we wsi dąbczyn) w lini prostej stoją nadajniki LTE :
-Sferia ID: BT11608 LTE800
- Aero 2 ID: P11608 LTE1800
- T-Mobile ID: 23506 LTE1800
Niestety jedynym narzędziem sprawdzającym jakość zasiegu obecnie jest lumia 640lte, wyniki ze sprawdznia lte plusa nie nastajają mnie pozytywnie pływający ping rzedu 80-300 sporadycznie wyżej i pływający transfer 2-10mb w dół przy pomiarze jeden po drugim.
- starteru tmobile nie brałem mo mam watpliwosć czy jest w ogóle takowa sieć mapka tmobile na tym terenie pokazuje brak lte, a skoro to mapa pozwoleń to niekoniecznie ta stacja jest wybudowana.
Czy jest jakas możlwiość sprawdzenia na WP 10 jakosci połączenia zebym wiedział czy to kwestie przeciążenia sieci czy jakości połączenia/specyfiki miernego sprzętu.
Co moge jeszcze zrobić? Nie mma ochoty wydawać 200-300 zł na sprzet który nie zadziała.
Z internetem na próbę są 2 problemy 1 - salon tmobile/plusa najbliższy jest oddalony o 40Km jazda po, zwrot to również niemały wydatek na paliwo w końcu to 160 Km.
po drugie nie wiem jak wygląda zamówienie przez internet, jeżeli nie zadziała dobrze jak szybko musze zrezygnować z internetu zeby kurier przyjechał odebrac a ja mógł spokojnie zrezygnować bez typowego dla telekomu gapiostwa i naliczania dalej za umowę:) Do tego i tak nie chce wchodzić na umowę bo pamiętam historie z robieniem w konia w transfer, krecenie ze szczesliwymi godzinami czy przerobienie nielimitowanych nocnych na 100gb
Pomysły i rady zeby nie wykosztować się na pusto?