Czym zastąpić dwa rutery .
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czym zastąpić dwa rutery .
Mam mały problem z dwoma ruterami , otóż mam takie dwa staruszki CC&C WA2204A http://www.wifi-stock.co.uk/prods/wa2204aa.jpg
i TP-LINK TL-WA500G , do pierwszego mam podpiętą anteną zewnętrzna i wykierowaną na więżę oddalona jakieś 3 km od domu , i chciałbym je zastąpić jednym ruterem unikając dodatkowej plątaniny kabli i zasilaczy , co polecacie w takim przypadku , co wybrać ?
Chciałbym również mieć zasięg WiFi w obrębie domu , na podwórku żeby nie latać z
urządzeniami i go szukać , nie znam się na tym , prędkość od dostawcy to 2Mb , czyli ogólnie niewiele ale to mi wystarcza , ale te dwa pudełeczka dają popalić .
Na ten cel chciałbym przeznaczyć jakieś +-200zł .
Bardzo proszę o jakieś sugestie .
i TP-LINK TL-WA500G , do pierwszego mam podpiętą anteną zewnętrzna i wykierowaną na więżę oddalona jakieś 3 km od domu , i chciałbym je zastąpić jednym ruterem unikając dodatkowej plątaniny kabli i zasilaczy , co polecacie w takim przypadku , co wybrać ?
Chciałbym również mieć zasięg WiFi w obrębie domu , na podwórku żeby nie latać z
urządzeniami i go szukać , nie znam się na tym , prędkość od dostawcy to 2Mb , czyli ogólnie niewiele ale to mi wystarcza , ale te dwa pudełeczka dają popalić .
Na ten cel chciałbym przeznaczyć jakieś +-200zł .
Bardzo proszę o jakieś sugestie .
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Czym zastąpić dwa rutery .
Co byś nie wybrał musisz mieć 2 urządzenia, AP Client (WISP, Client Router) i router z WiFi (lub sam AP).
Nie pomagam na PW!
-
Czyli mam rozumieć że się tak nie da rozwiązać tego problemu i zastąpić tego jednym urządzeniem ? Czyli dalej będzie plątanina kabli i zasilaczy .
A co polecacie , czym te dwa ustrojstwa zastąpić żeby były w miarę dobre i nie zapłacić za nie krocie , głównie chodzi mi o to żeby to stabilnie pracowało i w miarę możliwości
poprawić zasięg .
A co polecacie , czym te dwa ustrojstwa zastąpić żeby były w miarę dobre i nie zapłacić za nie krocie , głównie chodzi mi o to żeby to stabilnie pracowało i w miarę możliwości
poprawić zasięg .
- wojteks
- *** Administrator ***
3 km to daleko jak na WiFi, co na to dostawca, nie wiem jaka jest konfiguracja sieci itp. więc trudno coś polecić, tak w ciemno to twierdze że potrzebujesz lepszą antenę zewnętrzną lub zintegrowaną z AP Clientem (WISP). Co do zasięgu WiFi z WA500G to większego w zasadzie nie zrobisz, wszystkie AP mają podobne zasięgi.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś były popularne routery z dwoma radiami, wtedy wystarczyłoby jedno urządzenie. Ale pchać się w koszta dla 2Mb/s ? Już chyba lepiej zmienić dostawcę, np. na LTE.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Tu gdzie mieszkam jest problem ze zmianą operatora , światłowodów brak , teren górzysty więc pozostaje tylko radiówka , wokoło góry po 600-650 m.n.p.m. (Bieszczady) .
Dostawca to firma Transmitel z Rzeszowa http://www.transmitel.pl/internet_b.html
i dodzwonić się do osoby która odpowiada za ten temat to sztuka pomimo ze mam nr. tel. na komórkę , zgłaszałem już że mam problemy z ruterem i zgłoszenie zanotowali ale nikt się nie pojawił już prawie będzie dwa tygodnie , tłumaczą się tym że mają tylko jednego pracownika który jest zajęty .
Antenę na zewnątrz posiadam http://www.bemowonet.pl/innova/assets/a ... runowa.jpg podobna do tej tylko ma wtyk zakręcany z tyłu , kabelek łączący z to jakieś 2,5m , w tej chwili mam pożyczony Air Live WN-350R + TP-LINK LT-WA701ND ,
i ten drugi jako rozsiewacz po domu , bo ponoć nie może być od strony anteny zewnętrznej .
Ale niebawem muszę to oddać a zakupić swój sprzęt , a staruszki do utylizacji .
Dostawca to firma Transmitel z Rzeszowa http://www.transmitel.pl/internet_b.html
i dodzwonić się do osoby która odpowiada za ten temat to sztuka pomimo ze mam nr. tel. na komórkę , zgłaszałem już że mam problemy z ruterem i zgłoszenie zanotowali ale nikt się nie pojawił już prawie będzie dwa tygodnie , tłumaczą się tym że mają tylko jednego pracownika który jest zajęty .
Antenę na zewnątrz posiadam http://www.bemowonet.pl/innova/assets/a ... runowa.jpg podobna do tej tylko ma wtyk zakręcany z tyłu , kabelek łączący z to jakieś 2,5m , w tej chwili mam pożyczony Air Live WN-350R + TP-LINK LT-WA701ND ,
i ten drugi jako rozsiewacz po domu , bo ponoć nie może być od strony anteny zewnętrznej .
Ale niebawem muszę to oddać a zakupić swój sprzęt , a staruszki do utylizacji .
- wojteks
- *** Administrator ***
Po czym dostawca autoryzuje klienta? PPoE czy MAC, jeżeli po MAC to czy możesz go samodzielnie zmienić?
Nie pomagam na PW!
-
Niestety nie znam dokładnej odpowiedzi na sprawy techniczne odnośnie autoryzacji ,
po prostu nie znam się na tym aż tak , i nie wiem jak to sprawdzić .
po prostu nie znam się na tym aż tak , i nie wiem jak to sprawdzić .
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Skąd masz ten pożyczony sprzęt? Kto go konfigurował?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Sprzęt jest pożyczony od kolegi dom dalej którego niema w kraju , konfigurował mu inny kolega , którego nie znam ale bratu powiedział że będzie działał po wpisaniu hasła do WiFi
i działa , ja nic nie ustawiałem zapodałem tylko pod antenę i zasilanie , wpisałem hasło na kompie i działa .
i działa , ja nic nie ustawiałem zapodałem tylko pod antenę i zasilanie , wpisałem hasło na kompie i działa .
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja w domu zrobiłem sobie coś takiego na netgearze 4300. Router ma dwie karty jedna na 2,4 a drugą na 5 GHz. Karta 2,4 działa jako klient i łączy się z drugim routerem / masterem a druga karta 5 GHz pracuje jako AP. W ten sposób rozszerzam sobie zasięg w domu, Zasięg mam na kilkanaście metrów w domu a nie na 3 km. Router ma anteny wewnętrzne, zasięg jest słabszy niż na TP-Linku 3220. W twoim przypadku ciężko to zastąpić jednym routerem. Kiedyś po około 200 zł były routery Ovislink z 2 radiami. jedna karta działa jako klient a druga jako AP. Ale router musi mieć gniazda na odkręcane anteny. Najprościej jest z dwoma routerami. Nic tańszego i sprawniejszego nie wymyślisz. Możesz zamienić swój router na tl-wa5210g lub ubiquiti nanostation (ceny od kilkudziesięciu do 200 zł za nowy). Może najlepiej wziąć jakieś łącze kablowe i się z sąsiadem podzielić. Robisz wtedy sieć wifi na 2-3 komputery a nie na 2-3 gminy.