Router WiFi do E3372, prosta obsługa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Router WiFi do E3372, prosta obsługa

Post autor: jarek7714 »

etanercept pisze:
1miejsce ORYGINAŁ IPHONE 2.4A 5.2V ok 70pln bez kabla
2. Miejsce Belkin. Podbna cena ale z kablem każde rtv euro agd saturion itd Taniej kupisz 5V i kabel USB.
3. Miejsce oryginaly. Tutaj zalezy jak leży. NIGDY samsung. Najlepsze są ASUS / LENOVO potem XIAOMI (kupa podróbek) Potem LG / HTC i tak samo Nokia
1 - bez kabla
2 - jest już tylko w kilku sklepach internetowych i nie wiadomo, czy ma kabel
3 - Mało która daje 2 A, zdecydowana większość to wersje bulk. Nokia AC-60 - wyczytałem, że mocno się grzeje i ludzie mają obawy, czy wytrzyma. A ma tylko 1,5 A, więc byłaby mocno męczona.
Najlepiej byłoby trafić używany, sprawny oryginał, ale poza internetem są na to nikłe szanse, a na Allegro pewnie dominują podróbki.

Więc chyba najlepszym wyjściem będzie sprzedaż routera...
Jeżeli nie będziesz korzystał z WiFi w tym routerze, możesz brać 1,5A, z WiFi brałbym 2A. Wczoraj z ciekawości wszedłem do EURO AGD-jest tak duży wybór ładowarek (chyba z kilkanaście). Ważny też jest kabel-dobry sam kosztuje ponad 30zł, także brałbym ww Belkina w komplecie z kablem. P.S Ile chcesz za ten router? ;)
jareq
etanercept
Użytkownik forum

Post autor: etanercept »

Będę korzystał z WiFi.
Nie miałem czasu na chodzenie po sklepach, ale na stronie Euro z tych wszystkich ładowarek zaledwie kilka jest markowych, a 2 A mają tylko Samsung i Energizer. Możliwe, że zdecyduję się na tego Samsunga. Jednak - chociaż trudno uwierzyć, że w takim sklepie sprzedają podróbki - skoro piszą "NIGDY samsung", to może faktycznie lepiej nie ryzykować. Tylko jeśli nie Samsung, to nie znajdę nic. Belkina z kablem w akceptowalnej cenie nie mogę nigdzie znaleźć, a płacić 100 zł nie mam zamiaru.
Może jednak wystarczyłby ten kabel dołączony do routera? Nie wygląda zbyt solidnie, ale gdyby był dobry, to wybór ładowarek byłby duuużo większy.

Na razie nie będę sprzedawał routera. Ale jakby nie było porządnego, pewnego zasilacza w rozsądnej cenie (niech już będzie te 50-60 zł), to nie będzie niestety innego wyjścia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To dla ciekawskich. W oryginalnym, zaplombowanym tablecie Asus ładowarka jest firmy LiteON 5,35V, 2 A. Jak kogoś interesuje to model PA-1100-25. Optycznie coś takiego: http://www.acadaptadores.com/images/Chi ... -Micro.jpg
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Ja też mam w tabletce ładowarkę made in china 5,2 V na kablu bez obciążenia. 5,1 V na kablu obciążonym pracującą tabletką + ładowanie Model SA/12PA/05FEU050200 .poz Hermogenes
etanercept
Użytkownik forum

Z innego wątku na tym forum:
nie włączałem w tym routerze WiFi-gdyż raz- w 2,4GHz u mnie nie działa efektywnie, dwa-powoduje przegrzewanie się tego "cacka"
Jak to ma być tani i wydajny router (z ograniczoną opcją użycia WiFi) to bezkonkurencyjny jest Nexx WT3020
Na czym polega to ograniczenie? Zamierzam używać wyłącznie WiFi, więc jakby to nagrzewanie miało uszkodzić router albo modem, to lepiej się go pozbyć. Można go w ogóle legalnie sprzedać? Na serwisach aukcyjno-handlowych nikt go nie oferuje, trochę to dziwne.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Router w porzadku, a mysle ze tego nikomu nie oplaca sie sprowadzac. I zarobic na sztuce 5-10 zl.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

przecież ten router ma anteny tylko wydrukowane na laminacie...
https://wiki.openwrt.org/_detail/media/ ... _board.jpg
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No ma, a czego Ty się spodziewałeś w tej obudowie i cenie :) ?
etanercept
Użytkownik forum

onken pisze:Router w porzadku
Czyli nie ma co się przejmować tym nagrzewaniem?
dzejk pisze:anteny tylko wydrukowane na laminacie
Ma to jakiś wpływ na ich funkcjonowanie i trwałość?

Będę miał ładowarkę Samsunga 2 A (używana, na 100% oryginał), ale bez kabla. Czy kabel, który był dołączony do routera da radę? Ewentualnie mam jeszcze kable mini USB, oryginalne Canon i Prestigio - czy z tanią chińską przejściówką na mikro USB będzie to działać? Czy jednak lepiej kupić nowy kabel?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Nagrzewaniem ?? U mnie lekko ciepły sie wydaje ale nie sprawdzałem po tygodniach :)

E3372 podłączony do niego wydaje się być cieplejszy.

Trzeba zawsze pamiętać ile to kosztuje :)
dzejk
Guru bezprzewodowy

etanercept pisze:Ma to jakiś wpływ na ich funkcjonowanie i trwałość?
Na trwałość pewnie nie, ale na zasięg i prędkość wifi zapewne tak.
Niech się wypowiedzą osoby, które go posiadają i mają porównanie do innych routerów.
etanercept
Użytkownik forum

No to dobrze, bo już myślałem, że nagrzeje się tak, że modem się zacznie topić :)
To jak z tym kablem?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:W oryginalnym, zaplombowanym tablecie Asus ładowarka jest firmy LiteON 5,35V, 2 A
Cóż maksymalne dopuszczalne napięcie specyfikacji usb, cóż dużą precyzję zakładają. A jeśli chodzi o samego LiteOn'a to renomowany producent choćby zasilaczy do laptopów i nie piszę tu o zamiennikach, tylko tych dostarczanych razem w kartonie. Nie wiem teraz, ale kiedyś to bez problemu można było znaleźć ich logo na zasilaczu od samsunga czy toshiby.
etanercept pisze:czy z tanią chińską przejściówką na mikro USB będzie to działać? Czy jednak lepiej kupić nowy kabel?
Taka przejściówka to może mieć większy opór niż chiński kabel. Każde dodatkowe złącze to dodatkowa rezystancja.
Z kablami jest nie lepiej. Zdarzyło mi się kupić gruby jakieś 4mm średnicy, co prawda 1.8M ale telefon się na nim rozładowuje zamiast ładować... Ogólnie tragedia. Trzeba chodzić do sklepu ze sprawdzonym powerbankiem i mieć telefon z monitorowaniem natężenia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

etanercept pisze:Z innego wątku na tym forum:
nie włączałem w tym routerze WiFi-gdyż raz- w 2,4GHz u mnie nie działa efektywnie, dwa-powoduje przegrzewanie się tego "cacka"
Jak to ma być tani i wydajny router (z ograniczoną opcją użycia WiFi) to bezkonkurencyjny jest Nexx WT3020
Na czym polega to ograniczenie? Zamierzam używać wyłącznie WiFi, więc jakby to nagrzewanie miało uszkodzić router albo modem, to lepiej się go pozbyć. Można go w ogóle legalnie sprzedać? Na serwisach aukcyjno-handlowych nikt go nie oferuje, trochę to dziwne.
Nie panikuj, nic tańszego i wydajniejszego w sieci nie znajdziesz, a ze względu na mostkowanie zasilania jest idealny do modemów LTE (kosztuje mniej niż dobry aktywny HUB USB), to że nie sprzedają na Allegro jest oczywiste-sprzęt tani, ludzie nie boją się już kupować w zagranicznych sklepach... etc.
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb, zasilacz razem z Acerem nie ma żadnego loga Acera, wyłącznie LiteON.
etanercept
Użytkownik forum

jarek7714 pisze:kabel-dobry sam kosztuje ponad 30zł
Mogę tyle wydać, tylko który jest dobry? Niestety nie posiadam telefonu ładującego się takim dużym prądem ani powerbanku. Są w tej cenie jakieś markowe kable, które można brać w ciemno?
Jak w ogóle objawia się zła jakość kabla? Zrywa połączenie? Da się to rozpoznać od razu po podłączeniu, bez sprzętu pomiarowego?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Każdy oryginalny od tabletu będzie się nadawał, wiele od telefonów (ja mam Z1 compact i kable Sony mimo że wykonane w Chinach są bdb jakości), jest fajny tester kabli USB z wyświetlaczem LED w cenie 20 parę zł, muszę sobie kupić-kolega mi prezentował w pracy- pokazuje zużycie energii, napięcie, czyli tak naprawdę można sprawdzić jakość kabla :ok: )
jareq
etanercept
Użytkownik forum

To na pewno, tylko trudno zdobyć sam taki kabel, nie kupując go razem z tabletem, a z oryginalnością używanych bywa różnie. Jedyna ładowarka na micro USB, jaką mam, nie ma odpinanego kabla.
Chodzi o taki tester? http://allegro.pl/miernik-tester-woltom ... 66141.html
Można go kupić za 12 zł. Jeśli rzeczywiście działałby prawidłowo, to byłoby to pewnie najlepsze rozwiązanie. Tylko przydałoby się jakieś urządzenie, które weźmie te 2 A. Chyba nie da się zmusić routera do poboru takiego prądu na czas testu?
No i czy ten miernik nie ma zbyt dużego oporu, który zaburzy pomiary?
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Rozważ jeszcze raz: jakikolwiek markowy zasilacz ok drukarki atramentowej, laptopa lub skanera z OLX, przetwornica za 1 dolara i żadna ładowarka ci nie podskoczy, nawet markowa. A wydasz 10-20 zł na całość. Masz do przylutowania raptem 2 kabelki.
etanercept
Użytkownik forum

Ale zasilacz mam już załatwiony (ładowarka Samsung), teraz potrzebuję tylko kabla.

Rozwiązanie z zasilaczem do drukarki jest kłopotliwe - trzeba kupić zasilacz, przetwornicę, dobry kabel z wtyczką micro USB, obudowę, lutownicę, czekać na przesyłkę z zagranicy, zmontować to wszystko... Chyba wyszłoby więcej niż 20 zł. I trzeba mieć dużo czasu na szukanie tego wszystkiego, czytanie jak to zrobić itp.
etanercept
Użytkownik forum

Podłączyłem miernik i przy prędkości upload 15 Mb/s (LTE, WiFi) pokazuje 0,7-0,8 A. Porównałem kabel od routera z jakimś oryginalnym do telefonu i nie ma różnicy, więc nie trzeba szukać innego.
dzejk
Guru bezprzewodowy

router z modemem tyle ciągnie, czy sam modem e3372 ?
etanercept
Użytkownik forum

Router z modemem.
dzejk
Guru bezprzewodowy

to niewiele, bo wg huawei sam e3372 potrafi tyle łyknąć w szczycie.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Pewnie ze łyknie sam modem pod 1 A a to co podał kolega jest zanizone
etanercept
Użytkownik forum

Możliwe, ten miernik nie jest najwyższej klasy. Pewnie to też zależy od odległości od nadajnika i mocy sygnału.
W każdym razie działa dobrze bez dokupywania markowego kabla.
etanercept
Użytkownik forum

Sam router bez modemu bierze wg tego miernika 0,18 A, a z modemem, ale bez przesyłania danych 0,35 A.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

modem praca.JPG
Praca modemu w czasie.poz Hermogenes
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Kiedyś zmierzyłem amperomierzem pobór prądu. Sam modem bierze w spoczynku około 0,2 a chwilowo pod obciążeniem 0,7, 0,8A.
Taki miernik jak ten http://www.ebay.com/itm/LCD-USB-Charger ... wsB9WAld~w spoczynku pokazuje podobnie, ale pod obciążeniem 0.3:(. Nie bardzo jemu ufam, bo jak ładuję telefony albo tablet to też mam jakieś niezbyt realne wyniki. Myślę, że sporo przekłąmuje. To jest raczej do takich orientacyjnych pomiarów.

Jak chcesz sprawdzić swój kabel, to pójdź do kolegi, który ma telefon lub tablet z dużą baterią i sprawdź jakie masz wyniki na oryginalnym kablu i na twoim. Będziesz miał jakieś porównanie
etanercept
Użytkownik forum

0,2 A w spoczynku - to by się zgadzało. Sprawdzałem jeszcze na tej ładowarce Forever (1 A) i też było max. ok. 0,8 A, ale napięcie trochę niższe. Gdyby miernik bardzo zaniżał, to musiałaby dawać >1 A, a wydaje mi się, że chińszczyzna za niecałe 15 zł nie powinna mieć zaniżonych parametrów.
Porównując kable chciałem tylko wychwycić różnicę, dokładne wartości nie są mi potrzebne. Ale żadnej różnicy nie było - ani w pomiarach, ani w działaniu routera.

Akurat samego modemu nie mogę sprawdzić - jeśli podłączę miernik, to modem działa, jednak nie może się połączyć z internetem.
ODPOWIEDZ