antena zewnętrzna do huawei E220

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Larsofon
Początkujący użytkownik forum

antena zewnętrzna do huawei E220

Post autor: Larsofon »

Mam nowiutki modem E220 który z jakiegoś powodu został zaprojektowany bez żadnego wejścia dla anteny zewnętrznej, a ja właśnie potrzebuje taką zainstalować. Znalazłem taki
sklep w necie gdzie sprzedają specjalne adaptery do tego modemu:

http://www.poyntingdirect.co.za/Product ... d=ADPT-024

Problem w tym że to jest w RPA i wysyłka by sporo kosztowała, zastanawiam się czy ktoś może wie gdzie można coś takiego kupić w Polsce albo przynajmniej w Europie. To wygląda na zwykły adapter do anteny dla telefonów komórkowych do samochodu albo coś w tym stylu więc może są jakieś inne podobne rozwiązania?
A może da się rozkręcić ten modem i podłączyć antene bezpośrednio do odbiornika anteny wewnętrznej, ktoś się na tym zna? Jak skomplikowane może to być?
Generalnie musze coś wymyślić bo już mnie szlag trafia jak to wolno chodzi.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: Sob 03 Lis, 2007 ]
Poprawa ort.
Ostatnio zmieniony 2007-11-03, 19:12 przez Larsofon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: antena zewnętrzna do huawei E220

Post autor: Jaco »

Możesz spróbować z konektorem przyklejanym : Popatrz tu jak to wygląda: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8728 na samym dole.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Możesz zaryzykować i rozebrać modem, druga możliwość to konektor indukcyjny. Firma produkująca to ustrojstwo z RPA właśnie taki konektor zastosowała i umieściła je we właściwym miejscu. Możesz kupić konektor indukcyjny na Allegro i spróbować. Tylko że tam są oferowane dobre konektory i badziewie. Nie wiem jak odróżnić „ziarno od plew”. Kiedyś kupiłem taki konektor do telefonu i nic dlatego jestem sceptycznie nastawiony do konektorów indukcyjnych. Kolega Ufo atakuje zajmował się takimi konektorami z powodzeniem. Pisał, że najważniejsze jest przyłożenie takiego konektora w odpowiednim miejscu. Dyskusja na ten temat toczyła się w tym wątku klik
Latka lecą...
Larsofon
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Larsofon »

Wielkie dzięki za rady, kupie taki konektor indykcyjny i antene kierunkową i zobacze czy działa, jak nie będzie poprawy to go rozbiore i podłącze antene bezpośrednio do wewnętrznej.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Zaraz, zaraz, ale do czego ta antena ma być (EDGE, HSDPA)? Jaka to sieć, jaki masz zasięg?
Chatownik
Użytkownik forum

Post autor: Chatownik »

ja tez potrzebuje taki konektor indukcyjny ale gdzie go kupic?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Chatownik pisze:ja tez potrzebuje taki konektor indukcyjny ale gdzie go kupic?
Rozpytujesz o to wszędzie ---> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=52246#52246 :nienie:
ODPOWIEDZ