Ustawienie anteny dualnej Cybertech a db

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stillo
Stały użytkownik forum

Ustawienie anteny dualnej Cybertech a db

Post autor: stillo »

Witam,
Chciałbym zasięgnąć informacji jak najlepiej ustawić antenę dualną.
Problem polega na tym, że zamontowałem antenę na dachu. Ustawiłem tak aby było jak najmniej db, tym samym prędkość była w miarę ok.
Wszystko fajnie z tym, że patrząc z dołu antena jest ewidentnie skierowana do góry, może nie jest to duży kąt bo jest ona zamontowana na dłuższej rurce i górą praktycznie przylega do rury. Na rurce znajdują się jeszcze dwie aktywne anteny DVB-T.
Tylko takie ustawienie spowodowało, że aktualnie jest ok -59db i ping ok 40.
Patrząc z dołu odnosi się wrażenie, że antena skierowana jest w niebo, a nie na odległy o ok 3,5km nadajnik Play LTE1800.
Kręciłem i ustawiałem antenę ok 30 minut i to jest jej niby najoptymalniejsze ustawienie.
Nie daje mi to jednak spokoju, że jest ona skierowana za mocno do góry...
Cały paradoks polega na tym, że dom jest piętrowy i na pierwszym piętrze tj ok 4m poniżej aktualnie zamontowanej anteny mam podobne parametry na telefonie co modem+antena. Powiedziałbym nawet, że na balkonie też ok 4m poniżej trzymając w ręce antenę uzyskałem wynik lepszy tj ok 39Mbps.
Aktualnie w ciągu dnia mam od 17-26Mbps sciągania i 20 wysyłania
W nocy nie przekracza 32Mbps sciagania i 21 wysylania.
Pojechałem dzisiaj po godz 18 pod nadajnik i ok 200m od nadajnika miałem 67/22 .

Tak na marginesie...na jednym konektorze wepnietym w modem mam -57db a na drugim -65db. Jak są razem włożone to ok 59-62db

W sobotę mam zamiar wejść na dach i dalej nią kręcić.
Stąd moje pytanie-jak ją ustawić najoptymalniej przy pomocy top_netinfo.
Modem to 3372s a Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO firmy Cybertech z 10m kabla(mniej nie może być ).
Brac pod uwagę db? czy skupić się na prędkości?
Czy ta antena da radę połączyć się z innym widocznym nadajnikiem odległym o ok 6km?
Na jakie predkosci mogę liczyć przy tej antenie i 10m kabla? Bo może mam za duże oczekiwania ;)
Asus AC68U Merlin + światłowód 500/100
było
Asus N18U + radiówka 5GHz
TP-Link 1043ND Gargoyle + RBM + Cybertech Dual LTE
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Ustawienie anteny dualnej Cybertech a db

Post autor: radius »

Czy czasami TopNetInfo nie pokazuje wyłączne RSSI?

W LTE ta wartość odgrywa małą rolę: http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komput ... gnalu-lte/
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
stillo
Stały użytkownik forum

ustawialem tez wg MDMA do uzyskania jak najlepszego sygnału i -57 to bylo max co mozna bylo uzyskac.

Jaki program możecie polecić aby najdokladniej ustawic antenę?
Kupię uchwyt tzw Lkę aby trochę oddalić antenę od DVB-T i mieć większe pole manewru góra/dół.
było
stillo
Stały użytkownik forum

^HCSQ:"LTE",58,52,126,24 antena skierowana w niebo... czy te parametry są ok?
było
ODPOWIEDZ