Tp-Link TL-WR841N - > Tp-Link TL WR543G
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Tp-Link TL-WR841N - > Tp-Link TL WR543G
w które porty w ruterach wpinasz kable ?
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Kable podpięte jak w screenie.
To jest góra ->
http://www.fotosik.pl/zdjecie/7654777eb57e835b
To jest dół>
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e282cd771225b5c8
A takie mam ustawienia na dole, nie wiem czy to ważne, ale od tego ZTE najpierw podpięty jest switch a od niego dopiero jest podpięty TP-LINK.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a749fbe508d7d78d
Teraz nie mogę się połączyć w ogóle z górą, ani przez kabel ani po wi-fi, zresztą po wi-fi nie mogłem od początku.
Zrobić reset i konfigurować od nowa?
To jest góra ->
http://www.fotosik.pl/zdjecie/7654777eb57e835b
To jest dół>
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e282cd771225b5c8
A takie mam ustawienia na dole, nie wiem czy to ważne, ale od tego ZTE najpierw podpięty jest switch a od niego dopiero jest podpięty TP-LINK.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a749fbe508d7d78d
Teraz nie mogę się połączyć w ogóle z górą, ani przez kabel ani po wi-fi, zresztą po wi-fi nie mogłem od początku.
Zrobić reset i konfigurować od nowa?
RAW
-
- Guru bezprzewodowy
Obrazków ze stycznia już nie ma, niestety, ale w tej konfiguracji, za rozdzielanie internetu powinien w całości odpowiadać router ZTE.
Tp-link powienien mieć ustawione stałe IP, w tej samej podsieci co ZTE, ale z poza jego puli dhcp. Wifi ustawione na innym kanale, niż ZTE, i wyłączone dhcp. Czyli korzystasz jedynie z wbudowanego w tp-link switcha oraz access pointa wifi. I w teorii to powinno ruszyć, ale ten tp-link to stary model i nie pamiętam, czy sobie radził w tej konfiguracji.
Na pewno ruszyłby, gdybyś kabel od ZTE (czy tam switcha) podpiął do jego portu WAN, ustawił inną klasę podsieci i włączył dhcp - wtedy to tp-link rozdzielał by neta dla własnych kompów.
Tp-link powienien mieć ustawione stałe IP, w tej samej podsieci co ZTE, ale z poza jego puli dhcp. Wifi ustawione na innym kanale, niż ZTE, i wyłączone dhcp. Czyli korzystasz jedynie z wbudowanego w tp-link switcha oraz access pointa wifi. I w teorii to powinno ruszyć, ale ten tp-link to stary model i nie pamiętam, czy sobie radził w tej konfiguracji.
Na pewno ruszyłby, gdybyś kabel od ZTE (czy tam switcha) podpiął do jego portu WAN, ustawił inną klasę podsieci i włączył dhcp - wtedy to tp-link rozdzielał by neta dla własnych kompów.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Faktycznie nie ma, ale zrobię może reset i będę kombinował z tego co napisałeś. Jak nie ruszy, to będę prosił dalej o pomoc.
RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zasadniczo powód przez który taka konfiguracja może nie działać to tylko i wyłącznie funkcja izolacji klientów AP. Konfigurowałem już w ten sposób różniste wynalazki i działało zawsze, łącznie z routerami ADSL, czy nawet zdarzyła mi się udana próba z modemorouterem euroDOCSIS z softem wprost z kablówki. Też działało.dzejk pisze: ale ten tp-link to stary model i nie pamiętam, czy sobie radził w tej konfiguracji.
BTW jedyny warunek, to ip dodatkowego "routera" musi być różne, od tego zasadniczego (i wszystkich innych urządzeń w sieci), ale kompletnie nie ma wymogu żeby było z tej samej podsieci. Chyba, że oprogramowanie AP ingeruje w komunikacje, ale jeszcze mi się taki nie zdarzył, być może dlatego, że zawsze wyłączam AP (clients) isolatnion.
Ewentualnie może się jeszcze trafić problem znajdujący się pomiędzy klawiaturą a krzesłem, ale to już temat na inną dyskusję.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No i tak może być jak piszesz, rozumiem, że miedzy klawiaturą a krzesłem, jestem ja
Nie wiem, same problemy, teraz siedzę podpięty pod ZTE na laptopie, wszytko ok. Łączę się Sony Z i nic nie działa, ale widzę, że ZTE ma końcówkę adresu.0.1 a Sony dostaje .1.2
Dlaczego? Chcę zmienić ZTE adres na 192.168.1.1 a na górze dać 192.168.1.2, może tak być?
Następny problem, najpierw chciałem na górze dać WR543G ale coś nie działało, teraz dałem 3420 3g i jak dałem na ,,only WAN'' to i tak wywala mi po jakimś czasie na ,,only 3G''.
A może kupić inny router? Np WR841n?
Następny problem, nie mogę edytować adresu na ZTE chcę podac tak jak napisałem powyżej, ale nie mam edycji.

Nie wiem, same problemy, teraz siedzę podpięty pod ZTE na laptopie, wszytko ok. Łączę się Sony Z i nic nie działa, ale widzę, że ZTE ma końcówkę adresu.0.1 a Sony dostaje .1.2
Dlaczego? Chcę zmienić ZTE adres na 192.168.1.1 a na górze dać 192.168.1.2, może tak być?
Następny problem, najpierw chciałem na górze dać WR543G ale coś nie działało, teraz dałem 3420 3g i jak dałem na ,,only WAN'' to i tak wywala mi po jakimś czasie na ,,only 3G''.
A może kupić inny router? Np WR841n?
Następny problem, nie mogę edytować adresu na ZTE chcę podac tak jak napisałem powyżej, ale nie mam edycji.
RAW
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Zrobiłem reset routera ZTE i dalej nie mam opcji zmiany adresu, wybory technologii czy wyboru sieci. Wszystko na kolor szary i brak edycji.
Mogę zrobić coś z Firewall, zmienić hasło do routera,
Mogę zrobić coś z Firewall, zmienić hasło do routera,
RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie może! Cały czas na obu routerach jest włączone DHCP, nie może być.adziu82 pisze: że ZTE ma końcówkę adresu.0.1 a Sony dostaje .1.2
Nie wiem jak masz, ja bym ustawił różne SSID (nazwy sieci) obu routerów.
A w ramach testu na DCHP, po rozłączeniu kabla pomiędzy routerami, urządzenia podłączone do dodatkowego nie mogą dostać IP (te z windowsem sobie wymyślą po paru minutach własne ale z całkiem innej puli niż 192.168.0.x czy ...1.x )
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Tak wiem, że nie może tak być ale nie wiedziałem jak to zmienić.
Zrobiłem reset obu urządzeń, z routerem 3G dałem sobie spokój i podłączyłem WR543G, nie wiem jak ale chyba działa.
Zmieniłem DHCP tak jak napisałeś, nazwy SSID zawsze ustawiałem różne i zostawiłem na ZTE 192.168.0.1 a na górze dałem 192.168.0.2 chyba działa.
Dziękuję za pomoc.
A jeszcze mam pytanie, WR543G jest w centralnym miejscu, pytam tylko orientacyjnie.
ZTE jest na dole, pociągnąłem nowy kabel na górę do pokoiku,w tym pokoiku jest switch, gdzie od niego idą 3 kable ( 2 zostają w tym pokoiku, TV konsola czy PC ) a ten jeden idzie do holu, gdzie jest router a od routera pójdą kable do następnego pokoiku i tam także switch a jeden kabel idzie do sypialni, i właśnie tam chcę przerzucić ten router WR543G ale muszę teraz w holu jakoś złączyć kabel, nie mam drugiego switach, czy mogę złączkę dać aby połączyć switch z poiku z kablem który idzie od holu ( i tu będzie złączka ) do sypialni.
Zrobiłem reset obu urządzeń, z routerem 3G dałem sobie spokój i podłączyłem WR543G, nie wiem jak ale chyba działa.
Zmieniłem DHCP tak jak napisałeś, nazwy SSID zawsze ustawiałem różne i zostawiłem na ZTE 192.168.0.1 a na górze dałem 192.168.0.2 chyba działa.
Dziękuję za pomoc.
A jeszcze mam pytanie, WR543G jest w centralnym miejscu, pytam tylko orientacyjnie.
ZTE jest na dole, pociągnąłem nowy kabel na górę do pokoiku,w tym pokoiku jest switch, gdzie od niego idą 3 kable ( 2 zostają w tym pokoiku, TV konsola czy PC ) a ten jeden idzie do holu, gdzie jest router a od routera pójdą kable do następnego pokoiku i tam także switch a jeden kabel idzie do sypialni, i właśnie tam chcę przerzucić ten router WR543G ale muszę teraz w holu jakoś złączyć kabel, nie mam drugiego switach, czy mogę złączkę dać aby połączyć switch z poiku z kablem który idzie od holu ( i tu będzie złączka ) do sypialni.
RAW
-
- Guru bezprzewodowy
tak, chyba o to chodzi http://allegro.pl/lacznik-wtyku-zlaczka ... 75911.html
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie o ta złączkę chodziło mi.
Jeszcze mam jeden problem, tablet Lenovo z górą się łączy, a z dołem nie chce, wskakuje od razu ,,zapisana'' ale nie łączy. Z górą idzie bez problemu, hasła oba takie same.
Może coś pamięta tablet zanim zresetowałem routery, może adres ma inny?
Po dłuższej próbie łączenia z dołem, wyskakuje ,,błąd połączenia WLAN'' i przeskakuje na górę.
Jeszcze mam jeden problem, tablet Lenovo z górą się łączy, a z dołem nie chce, wskakuje od razu ,,zapisana'' ale nie łączy. Z górą idzie bez problemu, hasła oba takie same.
Może coś pamięta tablet zanim zresetowałem routery, może adres ma inny?
Po dłuższej próbie łączenia z dołem, wyskakuje ,,błąd połączenia WLAN'' i przeskakuje na górę.
RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przyduś dłużej, wyskoczy menu kliknij zapomnij sieć i połącz ponownie podając hasło.adziu82 pisze: wskakuje od razu ,,zapisana'' ale nie łączy.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
@krystianb, już tak robiłem kilka razy, zapominałem sieć i dalej to samo. Chyba, że zrobić z 5-6 razy tak mam. Zaraz będę próbował.
I jeszcze jedno pytanie się zrodziło. Jest możliwość na laptopie Windows XP ( na androidzie chyba muszę pytać na innym portalu ) aby zainstalować jakąś apkę, żeby ona wybierała SSID która ma mocniejszy sygnał? Bo jestem na dole, a system loguje się do routera na górze.
I jeszcze jedno pytanie się zrodziło. Jest możliwość na laptopie Windows XP ( na androidzie chyba muszę pytać na innym portalu ) aby zainstalować jakąś apkę, żeby ona wybierała SSID która ma mocniejszy sygnał? Bo jestem na dole, a system loguje się do routera na górze.
RAW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź czy aby nie masz go zapisanego pod innym ssid (bssid będzie takie samo) Jak? Wyłącz wifi wejdź do ustawień i będzie tam w menu pokaż zapisane.adziu82 pisze:już tak robiłem kilka razy, zapominałem sieć i dalej to samo
Co do windowsa to można próbować zmieniać ustawienia sterownika karty sieciowej. Choćby w intelach jest parametr jak "agresywność mobilności" (po angielsku to będzie się chyba roaming nazywało) zwiększyć na najwyższy poziom. Ale ile to da to nie wiem, durny windows łączy się wg kolejności na liście, te ostatnio zapisane są najwyżej, ale można je przenosić.
Jaki inny soft nie wiem, ewentualnie bym próbował z tym od producenta karty wifi.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Dziwne, w ,,zapisanych'' nie mam routera z dołu, tylko jest router z góry. Ale w wyszukiwanych są oba routery, tylko, że z dołem nie mogę się połączyć.
No właśnie, kartę od producenta mam walniętą i używam na USB jakąś od TP-LINKA taka malutka, ledwo ją widać.
Zmieniać mi się nie chce, tak, to wiem, że łączy z siecią pierwszą na liście.
No właśnie, kartę od producenta mam walniętą i używam na USB jakąś od TP-LINKA taka malutka, ledwo ją widać.
Zmieniać mi się nie chce, tak, to wiem, że łączy z siecią pierwszą na liście.
RAW