Pakiety 20 i 50 MB w PlusGSM

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Pakiety 20 i 50 MB w PlusGSM

Post autor: mar_kow »

...Problem przedstawiam informacyjnie ponieważ każdemu może się to zdarzyć:

...Wykupiłem pakiet w Plusie 20 MB celem korzystania z mini Opery 4.2 (wersja pełnoekranowa - wygodnie się nią operuje) w miejscach "trudno dostępnych". Przy dość dużym wyświetlaczu Nokii 6280 nawet dość wygodnie można z niej korzystać.

...Jakież było moje zdziwienie jak po sprawdzeniu rachunku na ebok'u pojawił się koszt 4,90 zł za sesję gprs mimo wykupionego pakietu. A na pakiecie zostało ponad 13 MB.
...Zapewne to błąd systemu - zgłosiłem drogą elektroniczną do działu reklamacji, miałem otrzymać sms'a na ten temat ale na razie minęło kilka dni i cisza... nie chodzi o te 4,90 bo to nieduża kwota ale o zasadę (za pakiet zapłaciłem 5 zł)...
...A co będzie w przypadku wykupienia kilku pakietów 50-tek a system policzy jak za WAP po normalnych stawkach :?: Wtedy koszt będzie w setkach złotych... :?
...O wypowiedź zwłaszcza prosiłbym Kolegę wlodus który pracuje w salonie Plusa - czy często zdarzają się tego typu rzeczy... :|
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Pakiety 20 i 50 MB w PlusGSM

Post autor: wlodus »

te pakiety nie obejmuja WAP wiec prawdopodbnie tu jest przyczyna...
ogolnie ja sie jeszcze nie spotkalem z taka syt zwlaszcza ze sam z tego korzystalem i bylo ok...ale oczywiscie to reklamuj.
tu 4 zl tam 5 zl pozniej 10 i pare piw rpzeszlo kolo nosa... :)
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Czyli korzystając z neta na komórce - ciągnie z WAP?? (to normalne) Ale korzystałem tylko z komórki i pobrało z pakietu kilka MB - tzn. że działa również na komórce... Nic z tego nie rozumiem...
Awatar użytkownika
wlodus

tzn powiem ci jak to wyglada u mnie
po wlaczeniu przegladarki w moim przypadku operymini tysz :)
telefon mnie sie pyta z czego korzystac mam do wybory wap gprs lub internet gprs
jak korzystam z tej drugiej wszystkie dane leca z pakietu, jesli z tej pierwszej leci z konta...
moze masz w telefonie ustawienie z czego ma brac jako preferowane??
mialem tak w k750...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Mam do wyboru protokół socket i http - ma to wpływ :?:
Awatar użytkownika
wlodus

hmmm a inaczej
masz u siebie cos takiego jak preferowane punkt dostepu??
jezeli masz skonfigurwany telefon do netu powinienes miec przynajmniej 2 (moze byc wiecej bo moga byc tez ustawienia csd )
a czemu masz tylko takie 2 wyjscie hmmm nie mam pojecia...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Tak - mam włączony Int GPRS - czyli powinno cały czas pobierać z pakietu...
Awatar użytkownika
wlodus

tak powinno byc ok...
a nie masz czegos takiego zeby on sie pytal przed polaczeniem??
masz wtedy pewneosc ze nie polaczy sie przypadkiem z wapem...
ogolnie zobacz na nast fakturze czy sie to powtorzy. wtedy wiadomo ze cos ze strony operatora jest nie tak i wsio :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Mam coś takiego i właśnie ustawiłem żeby na stałe pytał - bo można ustawić to ustawić, również na automat... I jednak stronki "chodzą" tylko na protokole 'Socket"...

...Po kolejnym sprzwdzeniu kosztów na ebok'u dane są pobierane z pakietu (mam nadzieję że system nie będzie szalał...). Ciekawe tylko co z odpowiedzią na reklamację...
Awatar użytkownika
wlodus

jak ci odpowiedza daj znac to moze uda mi sie jakos pomoc przy ewentualnym negatywie...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

wlodus pisze:jak ci odpowiedza daj znac to moze uda mi sie jakos pomoc przy ewentualnym negatywie...
...O.K. Dzięki! Po prostu chodzi mi tylko o informację dlaczego tak się dzieje - jedno piwo mogę im darować... :wink: No i telefon "oberwał" - pół zakresu baterii zjechałem na sprawdzeniu ustawień... Przy okazji wyczyściłem wyświetlacz...
...Gdyby ktoś chciał instrukcję (której nigdzie nie ma) jak rozebrać przedni panel N 6280 bez uszczerbku to się polecam...
Mavie

Post autor: Mavie »

Zalezy to od punktu dostepowego (APN) z ktorym sie laczysz. Normalnie wap.plusgsm.pl jest rozliczaony po 10kB, a internet lub www.plusgsm.pl po 100kB i tylko te dwa ostatnie sa rozliczane w tym pakiecie. Sprawdz w takim razie ustawienia telefonu bo widocznie laczysz sie przez WAP. Czasem tez EBOK robi jaja i mimo faktycznego dobrego rozliczania (na fakturze bedzie ok) to w necie pojawia sie cos innego. Zadzwon do DOK pod numer 2601 i sie upewnij ze pakiet dziala i pasuje do taryfy. W nowych Kubali minuty w abonamencie wymieniaja sie na korzystanie z WAPu.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

mar_kow pisze:...Problem przedstawiam informacyjnie ponieważ każdemu może się to zdarzyć:...
...
Mavie pisze:...Normalnie wap.plusgsm.pl jest rozliczaony po 10kB, a internet lub www.plusgsm.pl po 100kB i tylko te dwa ostatnie sa rozliczane w tym pakiecie...
...Dzięki za info, to akurat wszystko mam "obcykane"... 8) , nie byłem tylko pewny co do protokołu transmisji. Bo to dotyczy korzystania z netu tylko na telefonie, nie na kompie...

...Dopiszę jak skończyła się reklamacja w Plusie...
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

wyjasnie to w "dwoch" zdaniach, bo ta sprawa jest prosta jak kij od szczotki :)

trzeba wejsc w ustawienia JAVy i tam ustawić aby aplik javowe ciągnely tylko z punktu dostepowego INTERNET (czyli to HTTP w sony erykach)

i broń boże nie łączyc się przez przegladarke wbudowaną, no chyba ze dla niej APN rowniez ustawimy internet

a jeszcze latwiej, wywalic z komory wszelkie ustawienie pakietowego przesylu danych i wyslac se smsa ze strony operatora wylacznie na INTERNET GPRS (nie WAP)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

DJ1910 pisze:wyjasnie to w "dwoch" zdaniach, bo ta sprawa jest prosta jak kij od szczotki :)
...Niby prosta a kasę pociągnęło ...
DJ1910 pisze:trzeba wejsc w ustawienia JAVy i tam ustawić aby aplik javowe ciągnely tylko z punktu dostepowego INTERNET (czyli to HTTP w sony erykach)
...W Nokii (przynajmniej u mnie w N6280) HTTP nie chodzi, tylko SOCKET...
DJ1910 pisze:i broń boże nie łączyc się przez przegladarke wbudowaną, no chyba ze dla niej APN rowniez ustawimy internet
...Nie dotknąłem... :)
DJ1910 pisze:a jeszcze latwiej, wywalic z komory wszelkie ustawienie pakietowego przesylu danych i wyslac se smsa ze strony operatora wylacznie na INTERNET GPRS (nie WAP)
...Tylko i wyłącznie Internet GPRS...

...No i cały czas czekam na reklamację - możliwe że przy najbliższym rachunku będzie uwzględniona... :?
Awatar użytkownika
wlodus

na reklamacje odpowiedz jest do 30 dni
wiec nei licz ze bedzie z tym rachunkiem uwzgledniona... ;/
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Jak na razie ciągnie dane z pakietu - wysłaliby chociaż informację, że będzie używany tylko pakiet... :?
Mavie

Ponadto prawo do zlozenia reklamacji istnieje dopiero po wystawieniu faktury zeby bylo co reklamowac, bo jak wczesniej wspomnialem mimo, ze w ebok kasa jest naliczana niekoniecznie bedzie naliczona na fakturze, wiec moga Ci nawet odpisac ze nagatywnie rozpatrzone bo nie przysluguje Ci w tym momencie prawo do zlozenia reklamacji.
Zeby ustawic telefon zapraszam do punktu obslugi klienta w jakims salonie (salon firmowy to zupelnie co innego niz sklep firmowy i jeszcze co innego niz autoryzowany punkt handlowy, sprawdz na stronie gdzie masz najblizszy) tam z reguly jest najbardziej wykwalifikowana obsluga :)
Awatar użytkownika
wlodus

kolego Mavie co do tej obslugi to uwazam ze sie bardzo myslisz...sam jestem pracownikiem plusa i juz zwiedzilem kilka salonow plusa w lodzi i to jaki jest salon nie ma nic wspolnego z tym jacy ludzie tam pracuja...
Mavie

wlodus pisze:kolego Mavie co do tej obslugi to uwazam ze sie bardzo myslisz...sam jestem pracownikiem plusa i juz zwiedzilem kilka salonow plusa w lodzi i to jaki jest salon nie ma nic wspolnego z tym jacy ludzie tam pracuja...
W poprzednim poście napisałem "z reguły" :> W salonach kładą większy nacisk na kompetentną obsługę, a przynajmniej w obu Krakowskich tak jest :) Sam w obu pracowałem
Awatar użytkownika
wlodus

nie wiem jak jest w salonie wiem jak jest u nas i jak ja szkole pracownikow aby obsluga klienta i wiedza byla na jak najwyzszym poziomie...
niedopuszczalne sa sytuacje braku wiedzy lub audyty ponizej 70 %, pracowales wiec wiesz jak to wyglada :)
to ze w wielu miejscach jest obsluga jak jest jest spowodowane zbyt duza rotacja pracownikow a przy obecnej polityce firmy polkomtel rotacja zwiekszy sie...
ale coz to juz temat nie tam forum...

skomentowalem to co napisales bo zawsze staram sie sprzedawac jak najlepiej i wsciekam sie strasznie jak ktos z moich znajomych slyszy ze w salonie glownym to ktos powiedzial ze do innych punktow nie ma co isc...
bardzo tego nie lubie i o kazdym przypadku GLOSNO mowie

ogolnie pozdrawiam :)
a reklamacje mozna zlozyc wszedzie :)
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

no i jeszcze jeden haczyk w tej usłudze (20/50) to to, ze po włączeniu usługi nie ma 20MB:) Ilość danych zależna jest od okresu jaki pozostał do końca rozliczenia. W moim przykładzie było to 14MB a ponieważ lubie czytać co jest drobnym druczkiem, najpierw wolałem sprawdzić stan w e-boku bo mi sie tak jakoś śmierdzący zapis wydawał.
Golenie owiec trwa :)
Z drugiej strony jest to normalne, że jak ktoś zakłada firmę to dązy do maksymalizacji zysków.. więc nie może być mowy o zwyczajnej uczciwości. wot taki kapitalizm z twarzą wampira.
E160 Play
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

kisiel291 pisze:...(20/50)... Ilość danych zależna jest od okresu jaki pozostał do końca rozliczenia. ...
Ale to całkiem normalne, przy czym kwota pobrana za pakiet jest również dzielona. Jeżeli nie pobrano kwoty pomniejszonej o dany okres rozliczenia to wyrównanie nastąpi w następnym okresie... Jeżeli nie nastąpi to należy wystąpić o reklamację. Nie tyle o tych kilka złotych ile o samą zasadę :)
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

hmmm jak włączałem iplusa to nie obcieli mi pakietu 1GB.... ta normalność to chyba działa jakoś w jedną stronę ;) Pis brother®
W sumie to jeszcze można to sprawdzić, wystarczy przejść się do salonu plusa i zapytać "Pani jak zapłacę 5 zł to będę miał 20MB" ... ależ oczywiście ser ;) I ani słowa o ukrytym haku:)

Produkt testowany na ludziach.
E160 Play
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Jak włączałeś iPlusa i np. dodałeś go do konta ostatniego dnia cyklu, to na pewno także miałeś proporcjonalnie rozliczony 1GB bez ograniczenia transferu. No chyba, że robiłeś to dawno temu (przed lipcem 2006).

Czepiasz się po prostu, takie rozwiązanie, jest najlepszym z możliwych. Wyobraź sobie, że uruchamiasz pakiet ostatniego dnia cyklu. Płacisz 5pln i dostajesz 20MB. Nie wykorzystasz go, następnego dnia przepada. Lepiej?

Opłata proporcjonalna do ilości dni, w których korzystałeś z usługi i tak samo proporcjonalne rozliczenie usługi to bardzo dobre rozwiązanie.

A co do regulaminu usługi - super, że czytasz. Każdy powinien. I to, że w salonie powiedzą ogólnie, że za 5pln masz 20MB wcale nie zwalnia Cię z tego obowiązku.
ODPOWIEDZ