Router - UPC 120 mb/s

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pajelo
Początkujący użytkownik forum

Router - UPC 120 mb/s

Post autor: pajelo »

Poszukuję dobrego routera z mocnym zasięgiem do bloku. Mieszkanie składa się z około 50 m2 w , najdalszy punkt jest oddalony od routera w linii prostej koło 4-5 metrów.

Posiadam internet od UPC - 120 mb/s , dostałem od nich "routero/modem" Ubee evw3226 , który zamierzam przełączyć w tryb bridge i podłączyć własny router. I to pojawia się mój problem - z racji tego , że niestety ale niewiele znam się na routerach proszę was o poradę.

Ilość urządzeń które mają być podłączone : 3 laptopy , niestety każdy pracuje tylko na 2,4 GHz. Od czasu do czasu będą podłączone 3 smartfony.
Budżet : 300zł ( chyba , że przekonacie mnie , że warto dołożyć to jakiegoś lepszego sprzętu)

Niestety jest to mieszkanie w bloku dlatego funkcjonuje obok siebie dużo sieci. Zależy mi więc przede wszystkim , żeby był dobry zasięg. Tak jak wyżej wspomniałem , wszystkie urządzenia pracują na 2,4 GHz.

Router ma mi służyć tylko i wyłączenia do udostępniania sieci wifi. Nie będę stawiał żadnych dysków sieciowych ani wykorzystywał go w żaden inny sposób.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Router - UPC 120 mb/s

Post autor: krystianb »

Mam bardzo złe wiadomości, na 2.4GHz nie ma szans przepchać 120Mb/s szczególnie w bloku. W większości laptopów da się wymienić karty sieciowe, szczególnie że producenci często ładują najtańsze karty 1x1, na których to nie da się przepchać więcej jak 40Mb/s
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pajelo

Tak źle nie będzie. Dzisiaj na ich routerze ubee wyciagalem 80-90 mb/s. Problem się robi w innym pokoju gdzie prędkość spada do 20-30 i jest mało stabilna. Dość często ma zwieche - spada do nawet 1 mb/s. Po kablu idzie cały czas w granicach 120.

Dlatego jeżeli ktoś mógłby mi poradzić jaki router wybrać to byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Te kiepskie wyniki to na 99% wina... sąsiada.
Wymiana na inny nic nie da jeśli chodzi o wifi. Normy ERIP nie zależą od tego czy router ma wystające anteny czy nie.
Dopiero ucieczka na 5GHz pomoże, choć AC popularyzuje tą częstotliwość. Na szczęście są jeszcze ściany (dużo mocniej tłumią wyższe częstotliwości) a także większa ilość kanałów (choć znów AC może wykorzystać pół dostępnego pasma)
pajelo

Czyli rozumiem że routera nie warto kupować?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

No można spróbować sąsiada zagłuszyć wstawiając coś co posłuży za dodatkowy AP podłączony kablem do routera do pokoju gdzie się zacina, ale też gwarancji nie ma.
ODPOWIEDZ