Złącza N i przejściówki na kabel niskostratny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Złącza N i przejściówki na kabel niskostratny

Post autor: zurek »

Panowie powiedzcie mi jakie złącze N wybrać, które będzie miało mniejsze tłumienie i bardziej poręczne w użyciu?

Czy te zwykłe zaciskane z lutowaną żyłą środkową
N2.png
Czy te klampowane (skręcane) z lutowaną żyłą środkową
N.png

oraz czy ta przejściówka z N na SMA będzie mocno tłumić sygnał? Jaki na niej może być spadek dB?
N3.png
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Złącza N i przejściówki na kabel niskostratny

Post autor: krystianb »

Pierwsze różni się od drugiego tym, że trzeba mieć do niego specjalne narzędzie, kombinerkami się nie uda.
Trzecie w wydaniu ze zdjęcia wprowadza dodatkowe złącze, bo potrzebne jeszcze jest 2x sma M. A jakbyś znalazł odpowiednią wprost z N na SMA M, to odradzam najprawdopodobniej wyłamiesz gniazda z routera, mimo najszczerszych chęci nieuszkodzenia go, bo rozumiem, że mówimy o kablu średnicy ~10mm.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Zaciskarke mam do tego typu złącz... wiec nie ma problemu... Myślałem że może ta klampowana będzie lepsza od tej zaciskanej...

A tą przejściówkę chcę zamontować na spodniej ściance skrzynki w której stoi router i podłączyć go konektorem 2xSMA M o długości 30cm z tą przejściówką N - SMA...

Zastanawiam się nad takim kablem, bo z tych grubych 10mm ponoć jest najmiększy, ale nie jest tani...

http://www.teltad.pl/kabel-koncentryczn ... -1900.html

Chciałem wziąć kabel DRAKA RF10 ale ponoć jest bardzo sztywny i ciężko się go układa no i jest o wiele tańszy, a parametry prawie te same...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

zurek pisze: A tą przejściówkę chcę zamontować na spodniej ściance skrzynki w której stoi router i podłączyć go konektorem 2xSMA M o długości 30cm z tą przejściówką N - SMA...
Ładnie profesjonalnie, ale czy koniecznie?
Ja bym wpuścił każdy kabel osobnym dławikiem hermetycnzym (o to chodzi http://www.sklep.artelektryk.pl/elektro ... m,316.html nie mam pojęcia czy to ten rozmiar, tylko przykład) i już w środku N na kablu i konektor N - SMA. Już pomijając tą dodatkową złączkę masz osłonięte same złącza N, niby powinny być hermetyczne, ale lepiej dmuchać na zimne.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Dławikiem hermetycznym to mam teraz wpuszczone kable DRAKA RF7 zakończone SMA-M i od tego konektor SMA-Ż - SMA-M...

W środku skrzynki kabel o grubości 10,3mm będzie trochę ciężko zarobić złączem N... z braku wolnej przestrzeni i twardości kabla...

Albo wziąć taką przejściówkę zamiast tej pierwszej... odpada jedno złącze SMA-M
N.png
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Wg mnie podczas montażu nie będzie większego problemu, wystarczy najpierw nasunąć wszystko po kolei (łącznie z puszką) na luźne kable tak żeby wystawały za puszkę, zarobić, potem wszystko złożyć w całość.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Nie mówię że nie da się... będzie trochę utrudnienia, ale da się radę zrobić...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
ODPOWIEDZ