od dłuższego czasu rozglądam się na forum po sprzęcie do rozdzielenia sygnału internetowego po domu -głównie pod wifi ale niestety mam mętlik

Na chwilę obecną łącze się z siecią modemem Huawei E3372s-153 który kiedyś dostałem w playu i małym przenośnym ruterem z Huawei-a.
W związku z tym, że łączenie się w ten sposób jest dla mnie kłopotliwe chcę zbudować sobie stały zestaw który będzie wisiał na ścianie
Posiadam w budżecie max 600 zł choć wolałbym się zmieścić w 500zł ale mogę dołożyć.
Potrzebuję mocnego, szybkiego i stabilnego rutera do rozsyłu sygnału i łączenia się z siecią za pomocą modemu włożonego w port USB (chcę mieć możliwość podłączenia anteny), w budynku mieszkalnym (parter + piętro, 10x12metrów). Ruter będzie umieszczony na ścianie w przedpokoju, centralnie w osi budynku.
Jako że posiadam już modem Huawei E3372s-153 miło by było gdybym nie musiał kupować innego, choć jeśli na innym komplet będzie działał stabilniej i szybciej to mogę go dokupić
Ruter ma być rozwojowy i obsługiwać nowe standardy transmisji danych - kupuję go przynajmniej na 5 lat i nie chcę by ruter był tzw. wąskim gardłem.
Myślałem już o którymś z modeli ASUSA choć jeśli jest coś lepszego to proszę o propozycje.
Do zestawu po testach, jeśli sygnał LTE w miejscu montażu będzie zbyt słaby - planuję również dokupić antenę z 5m przewodem, również w tym zakresie proszę o wasze propozycje co wybrać (co do anteny to mogę ją dokupić późnej więc nie musi być brana pod uwagę w wysokości budżetu)
Dla informacji - do BTS-a Tmobile mam 800m bez żadnych przeszkód, transfer obecnie w pomieszczeniu z którego widzę słup to ok 40-50Mbps czasem wieczorem nawet 70Mbps i nie chciałbym żeby był niższy.
Proszę o pomoc i propozycje.
Dziękuje i pozdrawiam,
Paweł