antena OPTION GT 3g lub fusion+

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LeNDo
Użytkownik forum

antena OPTION GT 3g lub fusion+

Post autor: LeNDo »

Krotkie pytanie:
kupuje karte option gt 3g lub fusion +..
ich przeznaczenie ma byc jedynie takie ze maja dzialac w EDGU w Orange bo szybciej i tak nie pociagna :) na wiosce w domu jest brak zasiegu takze bez anteny sie nie obejdzie. Moje pytanie: ktora antene powinienem wybrac? Jedna jest podobno do umts'u ale sprzedawca napisal ze edga tez poprawia. Takze nie wiem czy warto wyrzucic dodatkowa kase. Powiem szczerze ze kompletnie nie orientuje sie w temacie rozmieszczenia nadajnikow bo sa to wioski a antena nie bedzie dla mnie, a w orange to w ogole nie wiedza gdzie maja nadajniki :) Kolegow znawcow prosze o wypowiedz czy ta tansza antena cos da
pozdrawiam.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=263133338

http://www.allegro.pl/item262792020_ant ... otter.html

ps. nie wiem czemu link padl

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-27, 16:17 ]
Poprawa błędów i pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-27, 16:17 przez LeNDo, łącznie zmieniany 4 razy.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: antena OPTION GT 3g lub fusion+

Post autor: Ufo atakuje »

Link nie działa, a z wyborem anteny radzę się wstrzymać do uruchomienia netu. Jeśli kupisz pochopnie może dać odwrotny efekt. Poza tym, jeśli jest tak słaby zasięg, to czemu decydujesz się na Orange. Potem może być tak jak np. tu: :/
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=52187

[ Dodano: 2007-11-05, 00:42 ]
A poza ty radzę przetestować na prepaidzie Orange Free, na jakimś telefonie, czy w ogóle da się korzystać. To nie jest łącze po kablu, żeby podpisywać umowę w ciemno.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
LeNDo
Użytkownik forum

Problem jest taki ze umowa jest podpisana takze odwrotu nie ma. :) W ogole do umowy byla karta zt mf 330 ktora nie ma mozliwosci podpiecia zewnetrznej anteny. Teraz szukam czegos + antena zeby to w ogole chodzilo..

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-27, 16:17 ]
Poprawa błędów i pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-27, 16:15 przez LeNDo, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Zapowiada się nieźle...czuje, że będziesz tutaj częstym gościem. ;) Wstrzymaj się na razie z dalszymi zakupami.
LeNDo
Użytkownik forum

koledzy prosze was o opinie co myslicie o antenach z postu nr 1 pod EDGE?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Pierwsz to typ ATK20, tylko na 900Mhz. Druga jest do UMTS/HSDPA (2100Mhz), więc chyba ci się nie przyda. Gdybyś miał Plusa mógłbyś brać w ciemno tą pierwszą do EDGE, bo w Plusie są prawie wszystkie stacje GSM są na 900. Ale ty masz Orange, gdzie 50% jest na 900 a 50% na 1800 i jest pełna loteria. Bez dokładnego rozpoznania BTS-ó nie powinieneś myśleć o kupnie anten, tym bardziej że to powinno być coś mocnego. Możesz zadzwonić na ich infolinie i wypytać o lokalizacje BTS-ów w twojej okolicy, czy obsługują EDGE i na jakie częstotliwości pracują. Może się dowiesz. Ale to i tak tylko początek, bo trzeba uwzględnić realia (teren, przeszkody, odległość). Moja rada- wstrzymaj się aż będziesz miał modem. Jeśli masz laptop wyjdziesz na zewnątrz, zobaczysz z czym cię łączy, zobaczysz czy jesteś zadowolony z prędkości i wtedy pomyślimy nad anteną. Teraz kupno anteny to loteria, równie dobrze możesz rzucić monetą. :dobani:
LeNDo
Użytkownik forum

http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=2117
a co myslisz o tej ? pasmo troche szersze czy to by bylo juz lepszym wyborem? zreszta gosc daje mozliwosc zwrotu do 10 dni moze warto sprobowac? bylo by ok ale nie ja to bede sprawdzal dlatego staram sie wszystko optymalnie dopasowac.. wiem ze to bez sensu ale cuz.. :) poproszono mnie o pomoc i to kawalek dalej niz mieszkam wiec testowanie na miejscu odpada a gosc jest lewy i sam tego nie zrobi :)..
takze co myslisz o tej antenie?

[ Dodano: 2007-11-06, 13:04 ]
do najblizszego nadajnika jest 8km wg wszystkich map i spisow z uke jakie znalazlem :)
to widze ladnie to bedzie :) nadajnik 900...ale jednak jesli ta z szerszym pasmem nie jest zla kupie ja w razie w... w tej sytuacji nic juz lepszego sie nei wymysli. zasieg na zewnatrz jest

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-06, 22:47 ]
Kolego @LeNDo ileż można cię prosić aby zaczynać zdania z dużej litery.Jeśli nadal się nie będziesz stosował do regulaminu dostaniesz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez LeNDo, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

LeNDo pisze:http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=2117

Witam. Moge prosic o male info czy to jest cos warte? pozdrawiam
Ja bym jej nie kupił. Był temat o tej antenie, bo dipol sprzedaje identyczną i porobił test, z których widać, ża ma mały zysk (6-7 dBi) na różnych pasmach, podczasgdy ATK10 ma 13,5 a ATK20 16,5 na 900. Sam wyciągnij wniosek, poza tym jest zasada, że coś co jest do wszystkiego jest przeważnie do niczego. Jeśłi nie masz szans na 3G to po co Ci taka antena.?

Nie podałeś swojej lokalizacji, ale jeśli to prawda, że do najbliższego BTS-a będzie 8km i jest na 900 to doradzam ATK20 na dach.

Inna sprawa, że nawet z pełnym zasięgiem w nie będziesz miał gwarancji, że to będzie dobrze chodzić (zwłąszcza w Orange). :(

[ Dodano: 2007-11-08, 18:16 ]
PS. Zwróć uwagę na to co napisał Jaco.
LeNDo
Użytkownik forum

Przepraszam za pisownie.. Nie ma sie co unosic :niepewny:
Tutaj zalacze mapke: MAPA Na oko
jak i na szukaczu wychodzi okolo 8 km ;)
MIEJSCOWOŚĆ | PASMO | LAC | BTS ID | CID1 | CID2 | CID3 | CID4 | CID5 | CID6 | CID7 | CID8 | CID9 | CID0 | UWAGI |
Bolesławiec 1800 49700 4921 1 mikrokomórka
Bolesławiec 900 49700 4830 1 2 3
Bolesławiec 900/1800 49700 4941 1 2 3 7 8 9

To sa nadajniki w miescie. Zdecydowalem sie jednak na GlobeTrotter 3G+. No i jakis tani ATK20. Jezeli na podstawie powyzszych danych byly by jakies grubsze watpliwosci to prosze napisac ;) W przyszlym tygodniu biore sie za kupowanie i montowanie. Poki co bardzo dziekuje za pomoc w szczegolnosci dla Ufo ktory mnie nakierowal :P
Ostatnio zmieniony 2007-11-09, 17:03 przez LeNDo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

LeNDo pisze:Nie ma sie co unosic
To były tylko prośby :cwaniak:
LeNDo pisze:bardzo dziekuje za pomoc w szczegolnosci dla Ufa
Bo to nasz specjalista w tej dziedzinie :brawa:
ODPOWIEDZ