Galeria BTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Galeria BTS

Post autor: evad »

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do nowo powstałej Galerii BTS, gdzie można oglądać jak i zamieszczać fotografie stacji bazowych oraz wszystkiego, co z nimi związane. Warunkiem umieszczania własnych zdjęć jest przeczytanie prostego regulaminu (wiem, że przeważnie się to olewa, ale zdecydowanie zalecam) oraz rejestracja konta. Galeria znajduje się pod adresem:

http://btsearch.pl/galeria/

Zapraszam serdecznie.
Dawid 'evad' Lorenz
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Galeria BTS

Post autor: Ufo atakuje »

Witam Mistrza, dawno Cię nie było na forum. ;)

Co do tematu, galeria fajny pomysł, ale przydały by się opisy do tych zdjęć. Chodzi mi o rodzaj anten (GSM900, GSM1800, UMTS), ilość sektorów, jaki operator/operatorzy itp. tak żeby nawet laik nauczył się kojarzyć jakie są różnice w budowie. Samo zdjęcie to trochę za mało.. :niepewny:

Galerie postaramy się podlinkować w nasdzym FAQ, może w temacie o netmonitorach..

[ Dodano: 2007-11-06, 19:42 ]
A przy okazji co sądzisz o opublikowaniu przez UKE pozwoleń radiowych wraz z lokalizacjami? Dużo to ułatwiło..
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Re: Galeria BTS

Post autor: evad »

Ufo atakuje pisze:Witam Mistrza, dawno Cię nie było na forum. ;)
Heh, a czymże zasłużyłem na miano mistrza? :-o
Co do tematu, galeria fajny pomysł, ale przydały by się opisy do tych zdjęć. Chodzi mi o rodzaj anten (GSM900, GSM1800, UMTS), ilość sektorów, jaki operator/operatorzy itp. tak żeby nawet laik nauczył się kojarzyć jakie są różnice w budowie. Samo zdjęcie to trochę za mało.. :niepewny:
Fakt - opisy byłyby przydatne, aczkolwiek przy takiej ilości fotek, jaką wciąż mam na dysku w kolejce do uploadu (ponad 1 GB stuffu, z czego 500 MB z samej Zielonej Góry), robienie opisów byłoby bardzo czasochłonne. Druga sprawa, że sam nie mam dobrego rozeznania w typach i rodzajach anten, więc opisy te byłyby dość skąpe. Niemniej postaram się nadrobić ten mankament - przynajmniej w moich fotkach, bo co do fotek dodanych przez inne osoby trudno mi się wypowiadać.
Galerie postaramy się podlinkować w nasdzym FAQ, może w temacie o netmonitorach..
Dzięki. A niebawem planuję kilka innych nowości ze 'stajni' BTSearch :) Następne w kolejce jest Wiki - ogólna baza wiedzy o BTS'ach, monitorowaniu sieci itp., która - zgodnie z założeniami Wiki - będzie mogła być edytowana przez każdego. W tej kwestii jednak czekam na upgrade PHP na serwerze...
[ Dodano: 2007-11-06, 19:42 ]
A przy okazji co sądzisz o opublikowaniu przez UKE pozwoleń radiowych wraz z lokalizacjami? Dużo to ułatwiło..
Na pewno wykazy UKE są krokiem w dobrym kierunku i mam nadzieję, że będą regularnie uaktualniane. Jednak zawierają one też sporo nieścisłości, a lokalizacje GPS niekiedy są - delikatnie mówiąc - mało precyzyjne. Niemniej sam fakt ich opublikowania się chwali. Z pewnością interesujące byłoby wykorzystanie danych z UKE z tymi które są w BTSearch, aczkolwiek problematyczne staje się zintegrowanie tych dwóch baz, bo nie mają jednoznacznie wspólnych cech i obawiam się, że zachodziłaby potrzeba ręcznego rzeźbienia... :(

Ale tak czy owak - zanim nawet zacznę myśleć o wykorzystaniu danych UKE, musiałbym gruntownie zmodernizować BTSearch jako takie, zwłaszcza w kontekście struktury danych, która jest kompletnie niedostosowana do dzisiejszych realiów. Pomysłów na ulepszenie i zmodernizowanie BTSearch mam wiele, natomiast nie mam wiele czasu i samozaparcia, żeby je faktycznie zrealizować, dlatego wszystkich zainteresowanych rozwojem BTSearch mogę jedynie prosić o cierpliwość...
Dawid 'evad' Lorenz
ODPOWIEDZ