Modem GPRS/UMTS z anteną

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MedM
Początkujący użytkownik forum

Modem GPRS/UMTS z anteną

Post autor: MedM »

Witajcie

W okresie letnim bywam w miejscu, gdzie jest bardzo słaby zasięg (miejscowość Staniszewice - ostatnio, gdy sprawdzałem na jakiejś mapce zasięgu, faktycznie było nędznie). Korzystam z T-Mobile. W zasadzie to nawet UMTS nie łapie. Zostaje tylko GPRS.

Dlatego pomyślałem, że może warto kupić modem (na USB) z anteną. Czy polecacie jakieś konkretne modele lub macie dowolne inne porady w temacie?

Polecono mi taki model: http://allegro.pl/modem-4g-3g-huawei-e3 ... 64299.html

Najważniejsze dla mnie jest to, aby znaleźć odpowiednią antenę do poleconego modemu Huawei e3372s-153. Taką, aby dało się ją podłączyć. Tutaj sa jakies dwie anteny:
http://allegro.pl/huawei-e156g-e160-169 ... 98685.html
http://allegro.pl/antena-gsm-huawei-11d ... 31353.html
Przy pierwszej modem ten nie jest wymieniony ale nie daje mi to całkowitej pewności. Czy któraś z nich będzie pasować?

Pozdrawiam
artsky
Stały użytkownik forum

Re: Modem GPRS/UMTS z anteną

Post autor: artsky »

Witaj. Tą drugą to od razu sobie daruj. Odpal mapę bt search, zaznacz, UKE, wyszukaj swoją miejscowość... Wszystko powinno być jasne, jak sobie nie poradzisz pytaj.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Staniszewice w grójeckim? Powinieneś mieć zasięg LTE bez dodatkowej anteny. Najpierw kup modem i sprawdź jak wygląda sytuacja na miejscu na samym modemie. Może się okazać, że nie jest potrzeba antena.

Niżej nieco zamieszania. ;)

Modem chcesz podpinać do USB przy komputerze i do modemu antenę? Jeśli tak to zastanów się czy nie lepszy będzie router mobilny bo scenariusz modem USB + laptop + podpięte kable antenowe zapewne zakończy się uszkodzeniem modemu (wyrwanie gniazd antenowych). Do tego router możesz położyć w miejscu gdzie masz lepszy zasięg, a z internetu dalej korzystać spokojnie dzięki WiFi. Router mobilny Huawei dostaniesz (używany) w cenie tego modemu, do którego podałeś link, ewentualnie o 40-50 zł droższy.

Co do anten...

Antenę dobiera się do danej częstotliwości. Pierwsza którą podałeś to antena kierunkowa na pasmo 800-900 MHz. Druga to antena dookólna wielozakresowa. Zysk będzie mały, a tłumienie na kablu spore przy wyższej częstotliwości; przy tej antenie najwyżej zmienisz punkt zbierania sygnału.

W przypadku LTE, przy tych antenach, które podałeś, i tak musiałbyś mieć dwie (jedna do jednego złącza, druga do drugiego). LTE w okolicy, którą podałeś działa na częstotliwości 1800 MHz i na takie pasmo trzeba szukać anteny.

;)
Awatar użytkownika
MedM

Dzięki za porady.

Tak, to jest w grójeckim: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 36&zoom=13 W razie czego kable tak poukładam, aby nic się nie mogło wyrwać. Obecnie mam przedłużacz USB i modem wieszam na oknie (skierowane na zachód, niemal prosto w nadajnik), ale czasem i tak nie łapie żadnego zasięgu. To bardzo stary modem Huawei z Era blueconnect, który już się psuje. A ja nie wymagam wiele. Potrzebuję mieć przynajmniej stabilny i pewny dostęp do poczty. Dobrze by też było, gdyby dało się skorzystać ze Skype (obejdzie się bez obrazu).

Kiedyś pożyczyłem od kogoś modem z routerem i szybkość czapki nie zrywała ale chociaż zasięg był. Pokazalibyście jakiś przykład takiego współczesnego modemu z WiFi? Mógłbym taki kupić, najwyżej dołożę parę zł, byle w ramach rozsądku. Do nich też pewnie można anteny podłączać? A samej anteny szukałem po prostu jako "antena GPRS". Teraz wezmę pod uwagę częstotliwości.

I kolejna sprawa to jeszcze dobór odpowiedniej usługi (dostawcę zostawię T-Mobile, bo mają najbliższe nadajniki wg tej mapki). Teraz mam stary starter Era, do którego dokupuję zwykłe doładowania jak do telefonu na kartę. Obecnie są dostępne jakieś lepsze opcje? Czy LTE też można mieć na takiej zasadzie, że korzystam, gdy trzeba, zamiast kupować abonament na rok/dwa?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

do LTE musisz mieć nową kartę sim, http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... t-na-karte
W dobrej cenie masz przenośny router wifi z lte, np. huawei e5573.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Albo odpowiedni zestaw startowy z T-mobile lub Heyah gdzie za 1 zl dziennie jest pełny nolimit na wszystko ( w tym net LTE, 3G )
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

ale to, zdaje się, była limitowana edycja starterów i już ich nie ma. Chyba, że jestem ślepy.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Tak, dawno brak, ale warto próbowac go zdobyć, nikt się nie spodziewał ze moze być taka fajna sprawa

Niestety na Heyah jest przymusowy bezpieczny internet :/ ( nie wiem jak z T-mobile ) i jak tylko skonczy sie okres 30 dni to mozna szybko stracic z konta 9 zł
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

MedM, ten router, który podał dzejk to właściwie teraz najtańszy model routera mobilnego z LTE. No poza ZTE, ale w przypadku ZTE kiepsko z supportem więc lepiej spoglądać na coś od Huawei.

Jaki masz teraz modem? Może zwyczajnie nie masz wsparcia UMTS 900 (sam UMTS 2100) i dlatego kiepsko działa.

W przypadku T-Mobile i Orange pozwolenia na stacje bazowe są na jednego, albo drugiego operatora. Wspólny, zasadniczo, jest u nich obecnie UMTS900 i LTE1800. To tak jak czytać informacje o pozwoleniach.

Przy LTE na Skype to możesz i z obrazem w HD prowadzić rozmowy. ;)
Awatar użytkownika
MedM

Obecny modem to Huawei E160. Na nim mam m.in, GSM 900, GSM 1800, WCDMA2100. Pierwsze jest tym samym pasmem, co UMTS 900. Czy to wychodzi na jedno?

Przeglądałem modemy do kupienia i widzę, że wiele ma gniazda na anteny 3G lub LTE. Czy z tego wynika, że nie da się wzmocnić anteną sygnału 2G w razie potrzeby?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

GSM900 to coś zupełnie innego niż UMTS900 (WCDMA900).

Właściwie każdy modem 3G/LTE obsługuje 2G (GPRS/EDGE) i jeżeli ma gniazdo(a) anteny zewnętrznej to będzie antena działać też w GSM900 (2G).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
MedM

Szukam anteny i mam jedno podstawowe pytanie. Czy tego typu anteny kierunkowe są dobre, czy zdecydowanie lepsze są takie ze "skrzydłami" (czy co by to nie było - w każdym razie nie przypomina klasycznej anteny).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To antena typu yagi-uda. Generalnie lepsza na niższe częstotliwości.

Modem masz w sumie już archaiczny. Na razie zmień sprzęt, na antenę przyjdzie jeszcze czas. Na prawdę może się okazać, że w twojej lokalizacji nie będzie potrzebna.

EDIT
Nawet jeden z forumowiczów ma do sprzedania mobilny router Huawei w dobrej cenie.
viewtopic.php?p=523453#p523453
Awatar użytkownika
MedM

Czy dobrze wyczytałem na forum, że modemy od usługodawców typu Play lub Plus mają jakieś okrojone opcje, więc lepiej kupić model od producenta? Chcę zakupić Huawei E5573 i widzę, że od Play (bez simlocka) jest tańszy prawie o 25zł, więc zastanawiam się, czy jest w tym jakiś haczyk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W wypadku tych mobilnych zazwyczaj jest inny firmware i webui w sieci. W przypadku routera mobilnego Play ich oprogramowanie ma plus m.in. w postaci możliwości wysyłania kodów USSD z panelu routera.
Awatar użytkownika
MedM

Dzięki. A czy wiecie, jak jest z sms-ami? Tzn. czy równie bezproblemowo wysyła się sms-y z oryginalnego oprogramowania i np. oprogramowania Play? Akurat jest to funkcja, z której często korzystam, więc wolałbym uniknąć problemów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie powinno być problemów. Szczerze to nie widziałem routera mobilnego bez możliwości wysyłania SMSów.
Awatar użytkownika
MedM

Kupiłem Huawei E5373. Używany, z interfejsem sieci Plus. Sprawdzałem go na działce i siła sygnału to 90 albo 19 db - zapomniałem dokładnie, ale była bardzo wysoka, kreski zaznaczone do końca. Może mi przypomnicie?

W każdym razie antena nie będzie potrzebna. Dzięki za porady.
Ostatnio zmieniony 2016-05-22, 23:00 przez MedM, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

MedM pisze:Może mi przypomnicie?
Ale co? ;)
Awatar użytkownika
MedM

Czy bardzo dobra jakość sygnału to 90, czy 19 :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Podaj lepiej dokładne wartości. ;) W przypadku LTE masz trzy, albo cztery różne wartości. ;)
Awatar użytkownika
MedM

Jestem już stale na miejscu i okazuje się jednak, że zwykle mam -90 db. LTE rzadko łapie. Przeważnie skacze pomiędzy HSDPA+ a UMTS (kurde, wcześniej przysiągłbym, że to jest to samo - poprzedni modem przeskakiwał tylko między UMTS a GPRS).

Speedtest ping 64, download w tej chwili 0,32 Mb/s. Podzielić przez 8 i jest 40 kB/s. To by się zgadzało.

I tak jest dużo lepiej niż poprzednio, więc na razie nie zdecyduję się na zakup anteny, o ile nie będzie zrywać połączenia.

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wymuś LTE i zobacz jak będzie.
Awatar użytkownika
MedM

Teraz stabilnie, -91db, dwie kreski.

DL 3,5 Mb/s, ping 46. Nieźle. Jedna trzecia tego, co mam na stacjonarnym.
ODPOWIEDZ