LTE DOMOWE i zwiększenie jego możliwości

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
serwin
Początkujący użytkownik forum

LTE DOMOWE i zwiększenie jego możliwości

Post autor: serwin »

Cześć,

ostatnimi dniami zakupiłem LTE Domowe z antena montowaną na dachu, jednak tutaj kończy się ta miła kwestia zaczyna raczej gorsza. LTE u mnie pracuje głównie na paśmie 800 i niby ma 2 kreski zasięgu lecz co z tego jak mam RSSI na poziomie -87 raz lepiej raz gorzej RSRP -104 do -140.

Nadajniki w swojej okolicy mam niby 3 to uzyskałem z infolinii, najbliższy 6km.

Na YT widziałem przeróbki z zewnętrzną anteną, czy w moim przypadku taka przeróbka może coś pomóc czy raczej jest to tylko marzenie?

Mówię tutaj np. o rozwiązaniu tego typu http://allegro.pl/antena-odu-200-idu-20 ... 09562.html.
Ostatnio zmieniony 2016-04-27, 14:26 przez serwin, łącznie zmieniany 2 razy.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: LTE DOMOWE i zwiększenie jego możliwości

Post autor: dzejk »

Więcej szczegółów - jaki sprzęt posiadasz (router, antena), jaki operator, jaka miejscowość ?
serwin

więc tak posiadam CPka ODU IDU 200,
miejscowość to Stara Łomnica 15KM od Kłodzka około 8 KM od Bystrzycy Kłodzkiej
dzejk
Guru bezprzewodowy

mapa pozwoleń nadajników http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 67&zoom=12
W Plusie/CP odbierasz sygnał z nadajników Sferii (800MHz LTE) lub aero2 (1800MHz LTE).
Nadajniki Sferii masz bliżej (wspomniane ok 6km), co w połączeniu z niższą częstotliwością, daje lepszy sygnał.
Na ODU-IDU za wiele nie ugrasz - potrzebny mocniejszy sprzęt, a i sama Sferia prędkościami nie powala, bo mają tylko 5MHz szerokości pasma.
Trzeba by sprawdzić nadajniki aero2 (15MHz pasmo), czy nie są zapchane (najlepiej w szczycie) i wtedy dobierać sprzęt.
Jakie prędkości masz teraz ? Masz jakiś mobilny sprzęt z LTE (modem, smartfon) i możliwość podjechania bliżej nadajników ?
serwin

tak mam jeszcze mobilka CP typowy pendrak HUAWEI E3372s-153 z jakimś softem cp (który szukam teraz jak przeinstalować na fabryczny soft), ok jutro się tym zajmę i sprawdzę i zobaczymy co da się wykrzesać, teraz jak działa net to jak mam do 1MB to jest max :)
dzejk
Guru bezprzewodowy

masz instrukcję w dziale modemy, jak przerobić e3372s - będziesz mógł wtedy wymusić konkretne pasmo - 800, 1800, itd.
Ewentualnie programem ltewatchH.
serwin

sorka że w tym temacie to poruszę ale z tego co widzę to po przerobieniu nie będę mieć HiLink tylko już zwykły modem tym samym nie będzie on dosłownie zachowywać mi się jak karta sieciowa o ile dobrze rozumiem.
dzejk
Guru bezprzewodowy

nie doczytałeś instrukcji - jest też soft modowany typu hilink, sam takiego używam.
Skrócona instrukcja wgrywania - flashcode z kalkulatora, firmware z początkiem 22. i literą M przy końcu, a na koniec webui z początkiem 16. lub 17.
Czym większe numery w nazwie, tym nowszy soft.
serwin

aaa ok dzięki, jest mały postęp z Domowym na RSRP -114 RSRQ -14 RSSI -88 i SINR 0 ( jeśli chodzi o warunki na to dobrze widać niebo i jest przymrozek więc chyba miał lekko fory :) ) na speedtest przed chwilą poprzez WiFi na HTC wyciągnął szałowe 1,96MB download a upload 2,40MB ping 90 pasmo 800 z nadajnika z żelazna czyli najbliższy
dzejk
Guru bezprzewodowy

masz bardzo słaby sygnał, z racji kiepskiej anteny, więc wyniki są niemiarodajne.
Speedtest podaje wynik w Mb/s (megabity na sekundę), a nie MB/s (megabajty), różnica spora - dokładnie 8-krotna ;)
serwin

Dobra zrobiłem nieco inny test niż przy BTsie, mianowicie wyszedłem jakiś 1km od domu na górkę z której jest jak najmniejsza ilość przeszkód i podpiąłem pod lapka sam modem e3327 bez anteny(nie posiadam do niego) i tak to wygląda na nim:

BTS Żelazno podejrzewam bo pasmo 800MHz speedtest wyskoczył około 4Mb - 8Mb download a upload 4Mb-10Mb (było po 5 podaje najniższą i najwyższą prędkość jaką otrzymałem)

potem włączyłem LTEWatch i mam coś takiego
Obrazek

BTS z Bystrzycy podejrzewam z częstotliwości 1800 lepiej sobie radził
od 8-20Mb download podobnie wyglądała sprawa z uploadem

Obrazek

zastanawiam się czy nie spróbuję ustawić ODU IDU na częstotliwość tylko 1800 i skupić się w kierunku Bystrzycy z anteną, złapać sygnał w najlepszej jakości jaką to wyciągnie i może to też pomoże stwierdzić czy antena coś zmieni, a podejrzewam że jednak może dużo skoro sam modem ma takie parametry będąc no niespełna może 8 metrów wyżej od poziomu tej z ODU.
dzejk
Guru bezprzewodowy

zrób testy w godzinach wieczornych, kiedy najwięcej osób korzysta z neta.
Patrząc na skriny, stawiałbym na antenę 1800MHz.
serwin

no właśnie mam zamiar zaraz jeszcze iść zrobić test kolejny, własnie myślę nad taką tylko nie wiem o jakim zysku wybrać ;/
dzejk
Guru bezprzewodowy

z dobrych panelowych, to Sorensen 17dBi.
serwin

jeśli chodzi o wyniki LTE około godziny 19:30 były podobne do tych z 17tej, czy zysk 17 wystarczy w moim przypadku?

i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej anteny bo niby są jej 2 wersje zwykła i "dla graczy" czysty chwyt czy faktycznie może oferować niższy ping?

http://allegro.pl/antena-lte-sorensen-1 ... 31756.html
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
dzejk
Guru bezprzewodowy

serwin pisze:jeśli chodzi o wyniki LTE około godziny 19:30 były podobne do tych z 17tej, czy zysk 17 wystarczy w moim przypadku?

i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej anteny bo niby są jej 2 wersje zwykła i "dla graczy" czysty chwyt czy faktycznie może oferować niższy ping?

http://allegro.pl/antena-lte-sorensen-1 ... 31756.html
z opisem trochę się rozmarzyli, ale tak robi większość sprzedawców na allegro, niestety. Niemniej antena jest dobra.
Jeśli chcesz coś mocniejszego, to np. http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=186 ... 0&rg=0&sg=
Tylko do pracy w MIMO potrzebowałbyś takie dwie. Dodatkowy plus, że dają lepszy kabel, niż Sorensen.
serwin

Cześć popracowałem troszkę na tej antence ale zauważyłem straszny problem z nią, download mam momentami 10-30Mb natomiast upload strasznie się waha od 2Mb do nawet 0.1Mb co jest bardzo odczuwalne czy zmiana tej antenki na np. ta coś pomoże ? http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-2x ... 05677.html
ustawiałem antenę na inne bts jak również wysokość i te ustawienie które opisałem na górze było najlepsze
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Od początku...

a) jaką masz antenę?

b) jaki masz sprzęt?

c) na co chcesz zamienić?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ