Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Prosiłbym o pomoc w wyborze anteny bo już mnie wkurza ta losowa prędkość internetu i wysoki ping w grach. Korzystam z internetu od Orange z modemu Huawei e3131. Modem mi się chyba ciągle łączy z HSPA+.
Mógłbyś jeszcze polecić jakoś antenę do tego LTE? Tak na wszelki wypadek
Oczywiście jestem otwarty na inne oferty modemów, jak forumowicze znają lepsze modemy.
BazingaPL pisze:Mógłbyś jeszcze polecić jakoś antenę do tego LTE? Tak na wszelki wypadek
Tak mógł bym Kup sobie antenę Cybertechu. np taką jeśli masz w miare blisko do BTS-a Lub taką jeśli masz dalej i nie ma optycznej widoczności z tym BTS-em.(są na drodze lasy, pagórki)
Podstawowe pytanie to po co ci modem z LTE ? W Orange w swojej lokalizacji korzystasz z sieci NetWorks . Najbliższy BTS Zambski Kościelne. Pozwolenia na UMTS2100 i UMTS900. Trzeba przetestować czy działa UMTS2100 i UMTS900. Za pomocą TNI wymuszasz na E-3131 najpierw W900( UMTS900) a następnie W2100(UMTS2100). sprawdzasz w pobliżu BTS-a. Jeśli UMTS2100 działa i prędkości są satysfakcjonujące to warto rozważyć zakup modemu z HSPA+DC i LTE. No i oczywiście do tego zakup anteny panelowej na 2100MHz. Jesli na E-3131 i UMTS900 prędkości w pobliżu BTS-a wzrosną i będą cię satysfakcjonować to zostawiasz modem i kupujesz antenę na 900 MHz np. ATK-10/850-960 i konektor do E-3131. Koszt około 100 zł. Na dzień dzisiejszy LTE Orange w Pułtusku nie działa i zakup anteny na 1800MHz zbyteczny. Ogólnie w swojej lokalizacji nie masz szans na LTE1800 żadnego operatora. Dopiero LTE800 do ciebie może dotrze. Kluczowe jest to czy działa UMTS2100 z HSPA+DC w Zambskach. Od tego zalezy wybór anteny i ewentualna zmiana modemu na obsługujący DC.
Udalo sie wymusic W900 ale W2100 cos nie chcialo sie wymusic. Nie mam mozliwosci przeniesienia komputera blizej BTSa. Program mi pokazuje -91dBm, 35% (sygnalu?), CSQ 0
BazingaPL pisze:Udalo sie wymusic W900 ale W2100 cos nie chcialo sie wymusic.
W takim rzie nie jesteś w zasięgu W2100 a ni LTE 1800. Tylko w900. Zapewne któregoś Networks lub Aero. Aby mieć pewność z jakim BTS-em się łączysz wejdź na btsearch.pl/mapy i wprowadź swoją miejscowość w wyszukiwarkę i wybierz z listy pasm umts900. Co do anten to kuptaką lub taką W zależności jak daleko masz do nadajnika i czy jest optyczna widoczność z nim
To normalne, ze z takiej odległości 4-5 km nie masz wewnątrz domu zasięgu na UMTS2100. Poziom sygnału na UMTS900 jest nie za wysoki. Nadal nie wiemy czy ten UMTS2100 NetWorks działa. UMTS900 jak widać pewny, ATK-10 z tej odległości wystarczy, sygnał ulegnie poprawie o około 20dB ( 10 da antena a drugie tyle przeniesienie poboru sygnału na zewnątrz).
Ok antena kupiona, zdecydowałem się na ATK-20. Teraz mam jednak inny problem. Od dni miałem zablokowany internet mobilny i telefon bo rachunki nie były opłacone . Dziś zostały uregulowane wpłaty no i telefon działa i internet tez, ale tylko w postaci używania go w telefonie. Na modemie po włożeniu karty ciągle świeci zielone światełko i nie ma żadnej sieci niezależnie czy podłącze z antena czy bez niej. Na dodatek popsuł mi się wcześniejszy system z którego korzystałem -,-
Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?
Wyskakuje mi w TNI błąd - "Błąd dial- up nr 628. The port was disconnected."
1 - oznacza miejsce do którego sprawdzałemczy jest LTE
czarna kreska - oznacza miejsce gdzie zauwazylem zasieg LTE (zero kresek bylo na routerze)
zielone pole - oznacza moj dom
W domu brak LTE, przez chwile mialem LTE na dworzu. Oplaca sie inwestowac w modem/router z LTE + antena?
BazingaPL, antenę możesz i tak oddać w ciągu 14 dni więc specjalnie dużo nie ryzykujesz. Jak będzie ok to zostawiasz, jak nie to zwracasz. Chyba warto próbować skoro coś tam teraz łapiesz.
Do LTE tylko panel DUAL na 1800, w 2100 też poprawi sygnał(odwrotnie również da radę antena na 2100 do LTE się również nada ale brak będzie MIMO,chyba, że 2 kupisz).
Witam. Troszeczkę się u mnie zmieniło z tym zasięgiem. Nie kupowałem żadnej anteny ale tą co mam obecnie przekręciłem w kierunku zaznaczonym w linku (czarna linia) i powiem wam ze jest mega http://zapodaj.net/041b9f3458464.jpg.html
http://www.speedtest.net/my-result/5012093698 - jeden z speed testów co zapisałem (na ta chwile coś wolno się buja ale 15 Mb/s potrafi cala noc trzymać)
-55dBm, 100%, CSQ 32 max wynik a na chwile pisana postu -55, 93%, CSQ 29
Sprawdzałem na jakimś routerze na wsi LTE orange i złapało mi 20 pingu ale juz downland i upland nie chciał się załadować. I właściwie to nw jaką antenę kupić by sprawdzić jak to będzie się bujać, jednak chciałbym mieć jeszcze szybsze łącze.