Antena LTE/ Huawei 3372 + router DWR 116
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena LTE/ Huawei 3372 + router DWR 116
Witam,
Jestem tu nowy na forum i przez ostatnie 2 tygodnie dowiadywałem się na temat anten zwiększających zasięg LTE. Przyznam szczerze, im więcej czytałem tym bardziej namieszane miałem w głowie. Z początku chciałem kupić chińską antenę z allegro, ale ostatecznie po przeczytaniu opinii chciałbym kupić antenę http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html . Posiadam sprzęt od Cyfrowego Polsatu, Modem Huawei 3372 oraz router DWR 116. Przy lepszych dniach osiągam przy testach internetu download około 19 Mb/s. Niestety przychodzi sobota i prędkość wieczorem spada do 5Mb/s. Podaję link do najbliższych stacji BTS:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 65&zoom=15
Mieszkam na ulicy Szerockiej więc mam około 2,3 km w linii prostej od mojego domu. Z tego co wyczytałem Plus GSM, korzysta ze stacji Aero2 (LTE 1800 Mhz). Próbowałem sprawdzić z jakim BTS-em łączy się mój modem, ale bezskutecznie. Instalowałem programy na komputerze i nie wykrywały one mojego modemu. Antenę chciałbym umieścić na dachu, skierowaną w kierunku BTS-a. Natomiast mam problem, ponieważ stropy oraz ściany są wykonane z materiałów, które bardzo osłabiają sygnał. Dom składa się z parteru, piętra i strychu. Chciałbym zaplanować, aby Antena była na dachu, a od niej poprowadzony kabel antenowy około 10 m do routera na 1 piętrze (Modem Huawei 3372 oraz router DWR 116), a następnie od niego poprowadzić na parter kabel sieciowy do kolejnego routera, umieszczonego na parterze (TP-Link). Jest to chyba najlepsza konfiguracja, aby internet miał dobry zasięg w całym domu. Słyszałem jeszcze, że modem wraz z routerem idzie umieścić bliżej dachu, aby był jak najkrótszy kabel antenowy, a zasilanie puścić kablem sieciowym. Proszę o poradę czy podana przeze mnie antena wzmocni sygnał internetu oraz czy podana routerów i anteny będzie najlepsza , aby był jak najlepszy zasięg internetu w domu (dostępny na każdym piętrze). Z góry już mówię, że router umieszczony na jakimkolwiek piętrze powoduje, brak zasięgu na innym. Niestety takie uroki konstrukcji budowli, dlatego pomyślałem o drugim routerze. Z góry Dzięki za odpowiedź i pomoc.
Jestem tu nowy na forum i przez ostatnie 2 tygodnie dowiadywałem się na temat anten zwiększających zasięg LTE. Przyznam szczerze, im więcej czytałem tym bardziej namieszane miałem w głowie. Z początku chciałem kupić chińską antenę z allegro, ale ostatecznie po przeczytaniu opinii chciałbym kupić antenę http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html . Posiadam sprzęt od Cyfrowego Polsatu, Modem Huawei 3372 oraz router DWR 116. Przy lepszych dniach osiągam przy testach internetu download około 19 Mb/s. Niestety przychodzi sobota i prędkość wieczorem spada do 5Mb/s. Podaję link do najbliższych stacji BTS:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 65&zoom=15
Mieszkam na ulicy Szerockiej więc mam około 2,3 km w linii prostej od mojego domu. Z tego co wyczytałem Plus GSM, korzysta ze stacji Aero2 (LTE 1800 Mhz). Próbowałem sprawdzić z jakim BTS-em łączy się mój modem, ale bezskutecznie. Instalowałem programy na komputerze i nie wykrywały one mojego modemu. Antenę chciałbym umieścić na dachu, skierowaną w kierunku BTS-a. Natomiast mam problem, ponieważ stropy oraz ściany są wykonane z materiałów, które bardzo osłabiają sygnał. Dom składa się z parteru, piętra i strychu. Chciałbym zaplanować, aby Antena była na dachu, a od niej poprowadzony kabel antenowy około 10 m do routera na 1 piętrze (Modem Huawei 3372 oraz router DWR 116), a następnie od niego poprowadzić na parter kabel sieciowy do kolejnego routera, umieszczonego na parterze (TP-Link). Jest to chyba najlepsza konfiguracja, aby internet miał dobry zasięg w całym domu. Słyszałem jeszcze, że modem wraz z routerem idzie umieścić bliżej dachu, aby był jak najkrótszy kabel antenowy, a zasilanie puścić kablem sieciowym. Proszę o poradę czy podana przeze mnie antena wzmocni sygnał internetu oraz czy podana routerów i anteny będzie najlepsza , aby był jak najlepszy zasięg internetu w domu (dostępny na każdym piętrze). Z góry już mówię, że router umieszczony na jakimkolwiek piętrze powoduje, brak zasięgu na innym. Niestety takie uroki konstrukcji budowli, dlatego pomyślałem o drugim routerze. Z góry Dzięki za odpowiedź i pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena LTE/ Huawei 3372 + router DWR 116
Najpierw wypadałoby sprawdzić jakie masz obecnie parametry sygnału (RSSI, RSRP, RSRQ, SINR). Jaką masz prędkość uploadu? Modem w wersji modem (zarządzanie przez program) czy hilink (zarządzanie przez przeglądarkę internetową).
-
- Guru bezprzewodowy
To zestaw z CP więc E3372 w wersji HiLink. Powinien na nim działać http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h Pobierasz , instalujesz i logujesz się w nim na E3372 umieszczony w komputerze. Program pokaże parametry sygnału LTE, pozwala wymusić LTE800 lub LTE1800. Pokaże Global Cell ID( w systemie szesnastkowym to ID z UKE dla Plusa). Pozwoli to sprawdzić jak działa LTE na poszczególnych pasmach i dobrać antenę.
-
RSSI jest na poziomie -73 dbm, natomiast RSRP -105 dbm. Gdy wchodziłem z modemem i laptopem na strych RSRP dochodziło do -96 dbm. Modem chyba jest HiLink, ponieważ jest zarządzany przez przeglądarkę internetową. Pozostałych parametrów nie jestem w stanie podać, ponieważ nie są widoczne w diagnostyce sieci (w ustawieniach przeglądarki modemu). Próbowałem instalować inne programy jak Netinfo, aby zoabaczyć pozostałe parametry, ale nie wykrywa w ogóle modemu żaden program. Upload jest w granicach 2-5 Mb/s.
-
Udało się za pomocą ltewatch. RSSI -77 dBm, RSRQ -9 dB, RSRP -104 dBm, SINR 2dB. Z Ltewatch wyczytało mi nr ID: 6214145. Nie zgadza mi się to z żadnym nr ID na btsearch.
-
- Guru bezprzewodowy
Kliknij jeszcze raz na ID to pokaże się w systemie szesnastkowym i podaj. Zrób to po wybraniu LTE800 a potem LTE1800.
-
Próbowałem wymusić LTE800, ale niestety pozostaje zawsze na 1800 Mhz. Przy systemie szesnastkowym podaje mi ID: 5ed2-01. Wrzucam printscreena:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b6ff8761503ddf6f
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b6ff8761503ddf6f
-
A jednak przy LTE 800 mam:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e5148f9e18cfea53
Przy testspeedzie: Download: 6,14 Mb/s, a upload 6,48 Mb/s
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/e5148f9e18cfea53
Przy testspeedzie: Download: 6,14 Mb/s, a upload 6,48 Mb/s
-
A przy LTE 1800 Mhz pokazało teraz (chyba dużo osób nie korzysta):
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/0a25f5cb51f38fcd
Natomiast speedtest wykazał: 48 Mb/s (download) i 9 Mb/s (upload)
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/0a25f5cb51f38fcd
Natomiast speedtest wykazał: 48 Mb/s (download) i 9 Mb/s (upload)
-
Po wielkich próbach udało mi się określić nr BTS-a. Człowiek się uczy całe życie. Kopiowałem cały nr w systemie hex z LTE watch i dlatego podczas zamiany na system dziesiętny pokazywał inny nr, a wystarczyło skopiować tylko pierwsze 4 znaki. Lepsze osiągi mam na BTSie 1800 Mhz. Pytanie teraz czy jest możliwość, aby skrócić jakoś kabel antenowy, aby nie było strat, ponieważ minimum 10 m kabla na pewno potrzebuję, ale zastanawiam się nad umieszczeniem routera na strychu, aby było jak najmniej kabla, a co się wiąże z tym jak najmniej strat.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Takiego bardzo kiepskiego sygnału nie masz, a raczej bardzo dobry (tylko SINR można poprawić) więc 10 m kabla nie będzie jakimś większym problemem. Samo ukierunkowanie sygnału powinno dać sporą poprawę. Z downloadem różnie może być, ale upload jest stosunkowo kiepski (technologicznie na LTE1800 Plusa do 50 Mbps).
Za dobry sygnał również nie jest dobry, a będąc dokładnym możesz go przesterować. Wtedy łącze stanie się niestabilne, prędkości będą niższe. Także jeszcze raz napiszę, przy kierunkowej antenie i aktualnym sygnale bez anteny o 10 m kabla nie powinieneś się martwić.
Za dobry sygnał również nie jest dobry, a będąc dokładnym możesz go przesterować. Wtedy łącze stanie się niestabilne, prędkości będą niższe. Także jeszcze raz napiszę, przy kierunkowej antenie i aktualnym sygnale bez anteny o 10 m kabla nie powinieneś się martwić.
-
- Stały użytkownik forum
z ciekawości-dlaczego nie chcesz internetu lokalnych dostawców?
Asus AC68U Merlin + światłowód 500/100
było
Asus N18U + radiówka 5GHz
TP-Link 1043ND Gargoyle + RBM + Cybertech Dual LTE
było
-
Dzięki wielkie za pomoc:). Antena już zamówiona i zobaczymy jakie efekty da. Z lokalnych dostawców nie chce skorzystac, ponieważ za 60 zł proponują Internet do 8 Mb/s. Miałem go 6 lat i nic się nie zmieniło. Oferta wciąż ta sama. Brak możliwości technicznych.
-
- Stały użytkownik forum
mieszkam niedaleko 
Na rewelacyjne wyniki rzędu 50Mbps bym nie liczył. Mam LTE jako awaryjny internet i max 35Mbps w nocy. Za dnia ok 15-20Mbps.
Internet mam z Play. 1800Mhz z Cybertechem Dual

Na rewelacyjne wyniki rzędu 50Mbps bym nie liczył. Mam LTE jako awaryjny internet i max 35Mbps w nocy. Za dnia ok 15-20Mbps.
Internet mam z Play. 1800Mhz z Cybertechem Dual
było
było
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czego można się po stacji bazowej spodziewać najłatwiej sprawdzić jadąc pod stację bazową w godzinach szczytu z modemem i komputerem, wymusić konkretne pasmo i sprawdzić osiągi na sektorze, z którym łączymy się z domu (sprawdzić po CID).
-
Wiesz co to akurat Play jest bardzo słaby tutaj w okolicy, bardzo kiepski zasięg. Od razu mówię, że nie neguję internetu z Play LTE, ale byłem w sieci Play kilka lat i ciągłe problemy były z zasięgiem i zrywaniem rozmów. Byłem dzisiaj przy BTS-ie z laptopem. Wykonałem testy i około godz. 16:00 (godzina szczytu) test wykazał mi download 40 Mb/s. Wcześniej w domu pokazywało około 10Mb/s. Po powrocie był wynik 13Mb/s. Także zapas jakiś tam jest i myślę, że polepszy w jakiś sposób prędkośc internetu. W nocy przy ustawionym modemie przy oknie wskazuje nawet 40 Mb/s (ale wtedy mało kto używa internetu) więc sądzę, że antena jest w stanie zwiększyć zasięg tego internetu. Jak nie to odeślę z powrotem
.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro tak to jest o co powalczyć. 

-
- Stały użytkownik forum
Play może i ma słaby zasięg, ale pod Zofiówką i Pniówkiem po godzinie 18 jest 70Mbps 

było
było