Problem z połączeniem się z BTS-em

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szczepan997
Stały użytkownik forum

Problem z połączeniem się z BTS-em

Post autor: szczepan997 »

Witam,
posiadam router dlink dwr 116 + huawei e3372s z playa, do tego antena cybertech dual 15dbi.
Do btsa Playa mam 6,1km w linii prostej i jest on widoczny z dachu mojego domku w miejscu gdzie jest zamontowana i skierowana na niego antena.
Przekaźnik działa byłem pod nim sprawdzałem.
Ale niestety modem się z nim nie łączy, znaczy tak mi się wydaję ponieważ programy pokazują cellid: 874, a w btsearch nic nie wyszukuje.
siła -75dBm, prędkość downloadu 2 mb/s, pod przekaźnikiem ok. 55mb/s przy sile sygnału -78dBm. Przecież gdyby to był ten przekaźnik to przy takiej sile sygnału powinno być koło 20mb/s lub nawet tak jak pod przekaźnikiem - dobrze rozumiem?
W czym tu może być problem, że są tak słabe osiągi, niezależne od pory dnia cały czas w okolicach 2mb/s.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z połączeniem się z BTS-em

Post autor: ja.michal »

Próbowałeś zmienić podłączenie anteny między wejściami w modemie?

Prędkość 2 Mbps na modemie bezpośrednio do komputera czy przez router? Jak przez router to WiFi czy kabel?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

a lejka na karcie nie masz ? Wymuś częstotliwość na modemie, np. przez ltewatchH.
podjedź pod nadajnik i spisz cell id, a potem porównaj w domu. Z btsearch tylko numery plusa znajdziesz.
szczepan997
Stały użytkownik forum

Próbowałem zmieniać wejścia anten bez skutku,
Prędkość jest ta sama nieważne czy przez router czy bezpośrednio do komputera.
Mam już CID tego BTSa to na pewno nie jest ten z którym się łącze,
lejka nie mam, bo przed chwilą modem zmienił btsa na jeszcze jakiegoś innego z którego prędkości już były w porządku rzędu 17mb/s, ale po kilku chwilach wrócił do tego poprzedniego.
Ale to jest bardzo dziwne, ponieważ antena jest skierowana na tylko jednego btsa w bliskiej jego okolicy innego nie ma, a kąt zakresu anteny jest 30 stopni w pionie i w poziomie.

Dodam mapkę, żeby trochę zobrazować sytuację
Czerwona linia łączy mój dom z tym btsem widocznym z dachu (6,1km)
bts otoczony zieloną linią jest prawie, że nieosiągalny (duży las i górka).
Przecież chyba niemożliwe jest, żeby łapał sygnał z btsów zaznaczonych pomarańczową linią, bo do nich to jest 10km i więcej.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Płaski teren, bardzo możliwe, że łapiesz inne stacje. Informacja o zmianach CIDa tylko to potwierdza. Skieruj antenę na stacje bazowe na wschodzie i południowym wschodzie.
szczepan997
Stały użytkownik forum

Tak właśnie dziś zrobiłem, skierowałem antenę na tego btsa przy wiśle i złapałem z niego sygnał, nie jakiś mocny bo -80dbm, więc nie spodziewałem się dobrych wyników, a tu nagle 25mb/s, a do tego przekaźnika mam 11km więc dość daleko, także rzeczywiście nie tylko siła sygnału się liczy. Dzięki za pomoc.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie, nawet istotniejsze jest obciążenie. :) Dystans 10 km przy płaskim terenie to nie problem.
ODPOWIEDZ