Router do LTE Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kostecki
Początkujący użytkownik forum

Router do LTE Play

Post autor: kostecki »

Witam,
chciałbym zmienić internet z neostrady na jakiś LTE.
Próbowaliśmy CP ale niestety zasięg, nawet z anteną, to tragedia, także podziękowaliśmy.
Teraz kolega polecił Playa. Nadajnik jest bardzo blisko, kolega mieszka jakieś 300m ode mnie i ma bardzo dobry zasięg i prędkość.
Chciałbym do niego kupić router do domu lub router i modem.
Budżet to max 250 zł.
Nie jestem obeznany, wolałbym zapytać ludzi, którzy się na tym znają, mają styczność.
Prosiłbym o polecenie jakiś sprawdzonych urządzeń, z dobrym sygnałem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
liske1
Stały użytkownik forum

Re: Router do LTE Play

Post autor: liske1 »

Poleciłbym pożyczyć na kilka minut router od kolegi i sprawdzić, czy u ciebie daje rade.
Co do routera to mam pytanie ile urzadzen maksymalnie bedzie dzialac na tym routerze ?
kostecki

Rozumiem,tylko kolega używa telefonu jako routera.
Hm, jeden komputer stacjonarny byłby podpięty kablem, 4 laptopy przez wifi.
kostecki

Możecie oczywiście też wyrazić swoją opinię, czy przejście z neostrady (teoretycznie do 80 czy tam 100 mb/s, w praktyce przez wifi jest to ok 35 mb na piętrze, na którym jest funbox, no ale to jest nieźle - mam 2.piętrowy dom) na playa nielimitowany lte, jest dobrym pomysłem.
Przepraszam za post pod postem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Te 35 Mbps to na 2,4 GHz? Są inne sieci w okolicy? Jakie karty sieciowe w urządzeniach? Jaka prędkość jest po połączeniu kablem (najlepiej GigaEthernet a nie 100base) do Funboxa? Dwupiętrowy domek i jeden router (stoi centralnie?) nie wróży spektakularnych osiągów po WiFi.

Jeśli masz kabel, który zapewnia komfortowe połączenie, a nawet 35 Mbps można za takie uważać, to przejście na LTE Playa to jest głupota. ;)
ODPOWIEDZ