Internet na działkę
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet na działkę
Mam działkę letniskową w lesie i myślę nad netem mobilnym. Lte plusa chodzą z prędkością około 2 mb/s w domu, hspa+ 4-6. Lte orange na zewnątrz ma okolo 20-30mb, w domu raczej nie dziala. Tmobile i orange w domu-hspa 10-15mb. Sprawdzałem s5. Mam też modem e3131.
Chcę mieć net z wifi. Co warto kupić? Inwestować w lte czy router do e3131? Wystarczy mii prędkość około 6-10mb, ale żeby internet był żwawy i raczej stabilny. Z abo mogę wziąć tmobile na 6 miesięcy, wystarczy mi też 25-30gb po doladowaniu za 100 zł. Działka jest w Ustroniu, gm. Zgierz. Dużo bliżej mi do nadajnika na Brzozowej niż Ustronie 10.
Chcę mieć net z wifi. Co warto kupić? Inwestować w lte czy router do e3131? Wystarczy mii prędkość około 6-10mb, ale żeby internet był żwawy i raczej stabilny. Z abo mogę wziąć tmobile na 6 miesięcy, wystarczy mi też 25-30gb po doladowaniu za 100 zł. Działka jest w Ustroniu, gm. Zgierz. Dużo bliżej mi do nadajnika na Brzozowej niż Ustronie 10.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet na działkę
Możesz na tym S5 zobaczyć na jakiej częstotliwości masz to LTE?
Internet na działkę z cyklu stały czy raczej sporadycznie?
Internet na działkę z cyklu stały czy raczej sporadycznie?
-
- Użytkownik forum
Plus to nadajnik:sferia, 800mhz.
Teraz sprawdzalem na note pro 2, w domu. Speedtest:ping 39, dl 9, ul 4.
Network cell info light-psrp 110, rsrq 9, rssnr od 5 do 9.
Net na 3-4 miesiace.
Orange, na dworzu. W domu nie lapie. Nie umiem dokonać identyfikacji. Dane:
tac 59040
Eci 74484995
Enb 290957
Lcid 3
Rsrp 112
Rssnr 11
Pci 11
Nid1 3
Nid2 2
Teraz sprawdzalem na note pro 2, w domu. Speedtest:ping 39, dl 9, ul 4.
Network cell info light-psrp 110, rsrq 9, rssnr od 5 do 9.
Net na 3-4 miesiace.
Orange, na dworzu. W domu nie lapie. Nie umiem dokonać identyfikacji. Dane:
tac 59040
Eci 74484995
Enb 290957
Lcid 3
Rsrp 112
Rssnr 11
Pci 11
Nid1 3
Nid2 2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W przypadku LTE Plusa (Sferia, Aero2) na 800 MHz maksymalna prędkość to i tak 37 Mbps. Przy większym obciążeniu 25% technologicznej wygląda na normalne, sygnału specjalnie dobrego nie masz.
Z danych nie widać na jakiej częstotliwości łączysz się w Orange. LTE pojawiło się ostatnio czy było już kilka miesięcy temu? Wszystko wskazuje na LTE1800.
Działa ci na S5 np. LTE Discovery? Ta aplikacja pokazuje na jakiej częstotliwości jesteś połączony.
Skoro internet na 3-4 miesiące to może przenośny router LTE? Obecnie dostaniesz je w cenie może 30 zł drożej od modemu USB.
Z danych nie widać na jakiej częstotliwości łączysz się w Orange. LTE pojawiło się ostatnio czy było już kilka miesięcy temu? Wszystko wskazuje na LTE1800.
Działa ci na S5 np. LTE Discovery? Ta aplikacja pokazuje na jakiej częstotliwości jesteś połączony.
Skoro internet na 3-4 miesiące to może przenośny router LTE? Obecnie dostaniesz je w cenie może 30 zł drożej od modemu USB.
-
- Użytkownik forum
Nie sprawdzałem wcześniej, więc nie wiem, jak było. Na działce będę w weekend, to sprawdzę lte discovery.
To lte plusa jest kapryśne. Wcześniej, jak pisałem w pierwszym poście, dl wynosił około 2-4mb. Może jednak hspa+? Włączyłem na próbę umts 900 i moc sygnału w domu wzrosła mi z 110-101 na 95-97, czyli tyle ile mam na dworzu na umts2100?
Dziś zacząłem zgłębiać raport uke necie mobilnym i tam padło coś takiego "Z punktu widzenia użytkownika najważniejszym parametrem usług transmisji danych jest prędkość pobierania danych z Internetu i występujące opóźnienia w czasie transmisji, choć tak naprawdę jest więcej istotnych parametrów jakie trzeba brać pod uwagę oceniając jakość połączenia np. warto zwrócić uwagę na wskaźniki degradacji obrazu video czy czas nawiązywania połączenia ze stroną WWW, która nas interesuje"
Biorąc to wszystko pod uwagę, to co polecasz?
Jeśli router lte to co? Zte 90 lub samsung od plusa na kartę? Czy coś innego?
To lte plusa jest kapryśne. Wcześniej, jak pisałem w pierwszym poście, dl wynosił około 2-4mb. Może jednak hspa+? Włączyłem na próbę umts 900 i moc sygnału w domu wzrosła mi z 110-101 na 95-97, czyli tyle ile mam na dworzu na umts2100?
Dziś zacząłem zgłębiać raport uke necie mobilnym i tam padło coś takiego "Z punktu widzenia użytkownika najważniejszym parametrem usług transmisji danych jest prędkość pobierania danych z Internetu i występujące opóźnienia w czasie transmisji, choć tak naprawdę jest więcej istotnych parametrów jakie trzeba brać pod uwagę oceniając jakość połączenia np. warto zwrócić uwagę na wskaźniki degradacji obrazu video czy czas nawiązywania połączenia ze stroną WWW, która nas interesuje"
Biorąc to wszystko pod uwagę, to co polecasz?
Jeśli router lte to co? Zte 90 lub samsung od plusa na kartę? Czy coś innego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Plus generalnie w wielu miejscach jest bardzo przeciążony, szkielet sieci wypada marnie i w efekcie tak duże różnice w przepustowości.
Jeśli to rejon wypoczynkowy to w przypadku 3G będzie najpewniej kiepsko, albo bardzo kiepsko. Po pierwsze rozmowy głosowe mają pierwszeństwo (LTE to tylko data). Po drugie sama ilość terminali też powoduję degradację (więcej zasobów przeznaczanych na komunikację techniczną terminal-stacja). Po trzecie LTE pomimo spadków prędkości przy obciążeniu generalnie daje większy komfort korzystania z sieci.
Ze sprzętem ZTE generalnie jest taki problem, że nie ma praktycznie wsparcia i poprawek do sprzętu. Lepiej wybrać coś Huawei (np. E5573s-320, który teraz jest na portalach aukcyjnych w dobrej cenie). Generalnie z Huawei jest więcej możliwości (np. wymuszanie konkretnej częstotliwości pracy) i dużo lepsze wsparcie (oprogramowanie, sterowniki).
Jeśli to rejon wypoczynkowy to w przypadku 3G będzie najpewniej kiepsko, albo bardzo kiepsko. Po pierwsze rozmowy głosowe mają pierwszeństwo (LTE to tylko data). Po drugie sama ilość terminali też powoduję degradację (więcej zasobów przeznaczanych na komunikację techniczną terminal-stacja). Po trzecie LTE pomimo spadków prędkości przy obciążeniu generalnie daje większy komfort korzystania z sieci.
Ze sprzętem ZTE generalnie jest taki problem, że nie ma praktycznie wsparcia i poprawek do sprzętu. Lepiej wybrać coś Huawei (np. E5573s-320, który teraz jest na portalach aukcyjnych w dobrej cenie). Generalnie z Huawei jest więcej możliwości (np. wymuszanie konkretnej częstotliwości pracy) i dużo lepsze wsparcie (oprogramowanie, sterowniki).
-
- Użytkownik forum
Przeglądałem aukcje i czasami jest 5573 ale bez s i 320. Mogą być? On jest lepszy od e5577, 5373? Czy może dołożyć 80-100 zł do zestawu router+e3372 (czy ten modem lepiej może u mnie działać)?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli z polskiej dystrybucji to będą i tak s-320, ale zwyczajnie tego sprzedawca nie napisał. Inne modele są na Chiny, Amerykę Płn. i Rosję (na Rosję to model s-156 i ma zakres pracy jak u nas).
Dokładnie różnic nie znam bo nie miałem w ręku tych routerów. Patrząc po specyfikacji to E5577 i E5373 mają taką samą kategorię LTE, złącza antenowe, baterie jak E5573. Różnica to pewnie chipset wewnętrzny, obudowa, wyświetlacz w E5577. Dokładnych różnica w oprogramowaniu i sprzęcie trzeba by było poszukać.
Zestaw router + modem jest ok, ale musisz wtedy pomyśleć o dobrym routerze. Jeśli niestraszne ci zakupy zagraniczne (z Chin), zmiana oprogramowania (wgranie innego firmware przez panel administracyjny routera) to jest taki router w cenie jakichś 60 zł z przesyłką (bez zasilacza).
Tylko, to moje zdanie, czy aby na pewno potrzebna ci kombinacja modem USB + router na kilka miesięcy w roku tylko do internetu (rozumiem, że żadnego serwera domowego nie masz zamiaru stawiać)?
Sam używam routera mobilnego jak główny router (tak wyszło) i skoro u mnie działa od ponad roku z kilkoma urządzeniami, tylko w zeszłym miesiącu "przerzucił" ponad 150 GB, to u ciebie na sporadyczne użytkowanie również powinien wystarczyć, a dużo mniej kłopotu i kombinacji.
Dokładnie różnic nie znam bo nie miałem w ręku tych routerów. Patrząc po specyfikacji to E5577 i E5373 mają taką samą kategorię LTE, złącza antenowe, baterie jak E5573. Różnica to pewnie chipset wewnętrzny, obudowa, wyświetlacz w E5577. Dokładnych różnica w oprogramowaniu i sprzęcie trzeba by było poszukać.
Zestaw router + modem jest ok, ale musisz wtedy pomyśleć o dobrym routerze. Jeśli niestraszne ci zakupy zagraniczne (z Chin), zmiana oprogramowania (wgranie innego firmware przez panel administracyjny routera) to jest taki router w cenie jakichś 60 zł z przesyłką (bez zasilacza).
Tylko, to moje zdanie, czy aby na pewno potrzebna ci kombinacja modem USB + router na kilka miesięcy w roku tylko do internetu (rozumiem, że żadnego serwera domowego nie masz zamiaru stawiać)?

-
- Użytkownik forum
Gdybym miał kupować modem usb, to w ciemno brałbym e3372, bo jest bardzo polecany, tak jak kiedyś e3131.
Myślę ewentualnie nad MR3420 lub jakimś dlinkiem, bo mój router adsl tplinka z 2 antenami 5dbi "ogarniał" teren domu, ale na hamaku czasami się zacinał. Z drugiej strony te mobilne maleństwa można łatwo przenosić.
Nie będę stawiał serwera.
Warto inwestować w zewnętrzną antenę lte do wspomnianego przez Ciebie routera?

Nie będę stawiał serwera.

Warto inwestować w zewnętrzną antenę lte do wspomnianego przez Ciebie routera?
-
- Początkujący użytkownik forum
Plusem modemu i routera osobno jest to że modem wystawisz za okno dla lepszego zasięgu. Miałem taki zestaw jak pisałeś mr3420 + e3372 i przesiadłem się na e5573 ze względu na jego mobilność. Zasięgiem wifi pokrywa mi niewielki domek letniskowy i jest znacznie szybszy od tplinka. Korzystam z RBM z roczną ważnością po przejściu z fakt mobile i mam internet za 5zł/msc. Prędkości średnie to 5-20Mbit w obie strony w zależności od dnia
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
MR3420 to lepiej sobie daruj do LTE.Piheer pisze:Myślę ewentualnie nad MR3420 lub jakimś dlinkiem, bo mój router adsl tplinka z 2 antenami 5dbi "ogarniał" teren domu, ale na hamaku czasami się zacinał. Z drugiej strony te mobilne maleństwa można łatwo przenosić.

Jeśli będzie słaby sygnał to można pomyśleć, ale osiągi mogę cię zadowolić szczególnie, że pojawia się LTE800, które ma niezłą penetrację terenu. Sam mam podłączone anteny zewnętrzne, ale bez nich w domu LTE brak.Piheer pisze:Warto inwestować w zewnętrzną antenę lte do wspomnianego przez Ciebie routera?
-
- Użytkownik forum
Wezmę plus na próbę za 9zł. Czytałem o problemach ze zwrotem i kurierem, gdy kupiło się w sklepie internetowym (chcę iść do salonu), opłatami proporcjonalnymi za abo, gdy net nie szedł po lte i opłacie za używanie modemu. Mogę spodziewać się jeszcze jakiś problemów?
Co do modemu. Czytałem o lte-a i nowych częstotliwościach, które mają wejść. Chciałbym, żeby ten router posłużył chociaż ze dwa lata. Czy te nowości będą obsługiwane przez niego i czy będą przydatne przy moim sposobie korzystania z netu?
Co do modemu. Czytałem o lte-a i nowych częstotliwościach, które mają wejść. Chciałbym, żeby ten router posłużył chociaż ze dwa lata. Czy te nowości będą obsługiwane przez niego i czy będą przydatne przy moim sposobie korzystania z netu?
-
- Użytkownik forum
Pytam trochę o modem znaczy się router, bo czytając o lte etc zacząłem zastanawiać się czy nie przejść z netu kablowego, bo skończyła mi się umowa. Wtedy też używałbym routera po sezonie działkowym w domu. Do nadajników mam rzut beretem, a testy wyglądają zachęcająco.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teraz jest jeszcze mało sprzętu z agregacją pasma więc z nowości korzystanie jest utrudnione, sama sieć nie wszędzie to obsługuje.
Zmieniać dobry kabel na mobilny to wg mnie głupota, ale jak uważasz. Net radiowy, szczególnie w perspektywie dwóch lat, będzie się degradował. Cudów nie oczekuj, szczególnie na osiedlach.
Zmieniać dobry kabel na mobilny to wg mnie głupota, ale jak uważasz. Net radiowy, szczególnie w perspektywie dwóch lat, będzie się degradował. Cudów nie oczekuj, szczególnie na osiedlach.
-
- Użytkownik forum
Jak ustawić konkretną częstotliwość w e5573? To modem hilink i chyba top netinfo nie obsługuje go?
-
- Guru bezprzewodowy
spróbuj program ltewatchH lub e5186 toolbox.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odpowiednia funkcja w panelu routera, albo po podłączeniu routera przez USB przez port komunikacyjny wysłać odpowiednią komendę AT.
-
- Użytkownik forum
Net topinfo nie widzi modemu, ltewatchH chyba widzi, ale cały czas pobiera dane, a e5186 toolbox nie uruchamia się. (win7) Co robić? 
Lte plusa nieźle działa, zależy od nastroju
. Dl:3-9, up 2-5. Ping 30-60. Gdy byłem pod masztem to max download wyszedł w granicach kilkunastu mb.
Orange. Modem ma chyba lepszą atenę niż s5, bo łapie mi lte w domu z dl na poziomie kilkunastu mb, chociaż czasami spada do 3-4. Dc-hspa+to też fajny wynalazek, chociaż działa tylko na zew.

Lte plusa nieźle działa, zależy od nastroju

Orange. Modem ma chyba lepszą atenę niż s5, bo łapie mi lte w domu z dl na poziomie kilkunastu mb, chociaż czasami spada do 3-4. Dc-hspa+to też fajny wynalazek, chociaż działa tylko na zew.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprawdź jaki masz numer com komunikacyjnego dla routera. Oczywiście sprzęt podłączony przez USB.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję serdecznie za pomoc u cierpliwość 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli zadziałało wszystko jak trzeba?