Jaki router do anteny ATK-G42 Grid ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router do anteny ATK-G42 Grid ?
Witam
Jaki router zastosować dla anteny ATK-G42 Grid ?. Planuję zrobić mimo z dwóch takich anten, tylko nie wiem jaki
router wybrać. Chodzi mi o taki, żeby wyciągał z anten maksymalne parametry + udostępnienie sygnału po wifi na 3-4 komputery w otoczeniu. Co proponujecie, co możecie doradzić ?. Pozdrawiam.
Jaki router zastosować dla anteny ATK-G42 Grid ?. Planuję zrobić mimo z dwóch takich anten, tylko nie wiem jaki
router wybrać. Chodzi mi o taki, żeby wyciągał z anten maksymalne parametry + udostępnienie sygnału po wifi na 3-4 komputery w otoczeniu. Co proponujecie, co możecie doradzić ?. Pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router do anteny ATK-G42 Grid ?
Routera nie kupuje się do anten.. Anteny kupuje się na konkretne pasmo, z którego chcesz korzystać . ATK-42 to antena na 1800MHz, dwie stosujesz do LTE1800. Można je podłączyć do dowolnego routera/modemu obsługującego LTE1800. Jaki to operator, lokalizacja? Jak daleko do BTS-a LTE1800?
-
Dziękuję za odpowiedź.
Lokalizacja to 3,6 km od nadajnika Play w Radymnie, województwo podkarpackie, na południowo-wschodnim krańcu Polski. Oto parametry pod obciążeniem na jednej antenie ATK-G42:
Lokalizacja to 3,6 km od nadajnika Play w Radymnie, województwo podkarpackie, na południowo-wschodnim krańcu Polski. Oto parametry pod obciążeniem na jednej antenie ATK-G42:
-
- Guru bezprzewodowy
Przy 3,6 km od BTS-a te parametry sygnału jak na antenę z teoretycznym zyskiem 25dBi słabe,. Wątpię aby antena dysponowała takim zyskiem( zrób test bez anteny z modemem E3372 w tym samym miejscu dla porównania). Ogólnie przy 3,6 km od BTS-a inwestowanie w dwie anteny tego typu za 600 zł z kablami to gruba przesada. Jeśli masz jedną to musisz dokupić drugą i ustawić w odwrotnej polaryazacji, Play korzysta z MIMO. W twoim przypadku wystarczyłaby pewnie standardowa antena Dual LTE 1800MHz za 200 zł np. Sorensen czy Cybertech. Chyba że to jakaś trudna lokalizacja. A co do routera to masz dwie opcje. Dokupujesz router z USB, obsługujący twojego E3372 HiLink lub router z wbudowanym modemem LTE.
-
Test modemu e3372 bez anteny zewnętrznej, z tego samego miejsca:
-
- Guru bezprzewodowy
Parametry sygnału bez anteny lepsze niż na antenie. Wniosek, albo źle ustawiona antena lub ta antena to szmelc. Nawet przy 15m kabla powinno pozostać około 17-18dBi zysku a nie ma żadnego a wręcz jest tłumienie sygnału. Wnioski wyciągnij sam, jeśli antena ustawiona prawidłowo to sprawdź połączenia, konektor i kable.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
matek451, nie gorsze a lepsze z anteną, ale nie tak dobre jako można tego oczekiwać.
embabwe, sprawdzałeś odwrotną polaryzację? SINR coś marny pomimo anteny, ale z doświadczenia wiem, że skacze mocno w górę dopiero przy drugiej antenie w odwrotnej polaryzacji. Jaki masz dokładnie teren po drodze? W Google Earth można sobie sprawdzić profil terenu między wyznaczonymi punktami.
Z i bez anteny masz ten sam CID? Może łączysz się z inną stacją bazową?
Jak masz możliwość to podjedź w godzinach szczytu telekomunikacyjnego pod stację bazową, z którą się łączysz i sprawdź jakie są osiągi. Będziesz miał obraz ile można wyciągnąć z tego łącza. Tylko sprawdź czy pod stacją masz połączenie na tej samej częstotliwości i jest ten sam CID.
Co do routera. Coś co działa po wyjęciu z pudełka czy coś do zabawy? Jaki budżet?
embabwe, sprawdzałeś odwrotną polaryzację? SINR coś marny pomimo anteny, ale z doświadczenia wiem, że skacze mocno w górę dopiero przy drugiej antenie w odwrotnej polaryzacji. Jaki masz dokładnie teren po drodze? W Google Earth można sobie sprawdzić profil terenu między wyznaczonymi punktami.
Z i bez anteny masz ten sam CID? Może łączysz się z inną stacją bazową?
Jak masz możliwość to podjedź w godzinach szczytu telekomunikacyjnego pod stację bazową, z którą się łączysz i sprawdź jakie są osiągi. Będziesz miał obraz ile można wyciągnąć z tego łącza. Tylko sprawdź czy pod stacją masz połączenie na tej samej częstotliwości i jest ten sam CID.
Co do routera. Coś co działa po wyjęciu z pudełka czy coś do zabawy? Jaki budżet?
-
dziękuję ja.michał, mam zasięg 7 kresek na 11 w LTEwatch, skombinowałem drugą antenę ATK-G42, zrobiłem mimo
i mam wynik:
http://www.speedtest.net/my-result/5309162700
sinr skoczył na 25-28
mam taką lokalizację ze po drodze sygnału jest kilka domów i nieduży lasek z brzóz, poza tym nie widać nadajnika,
chyba żeby dał maszt na 15 metrów to by było lepiej ale to na razie nie wchodzi w grę.
ogólnie mam mieszane uczucia, nie jestem zadowolony ani zawiedziony, dla mnie wystarczy, pozdrawiam.
i mam wynik:
http://www.speedtest.net/my-result/5309162700
sinr skoczył na 25-28
mam taką lokalizację ze po drodze sygnału jest kilka domów i nieduży lasek z brzóz, poza tym nie widać nadajnika,
chyba żeby dał maszt na 15 metrów to by było lepiej ale to na razie nie wchodzi w grę.
ogólnie mam mieszane uczucia, nie jestem zadowolony ani zawiedziony, dla mnie wystarczy, pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem jaka jest zasada wyznaczania kresek w LTE Watch, ale masz bardzo dobry sygnał. SINR bardzo wysoki (powyżej 10 już jest uważany za excellent), a prędkość uplinku bliska maksymalnej technologicznej. Osiągnąłeś właściwie wszystko co można. Sprawdź jeszcze prędkość w godzinach nocnych bo wygląda na to, że teraz rolę gra wyłącznie obciążenie stacji bazowej. Ewentualnie sprawdź różne opcje polaryzacji anteny, którą podłączasz pod wejście numer dwa w modemie (odpowiada za dowlink), może jeszcze kilka Mbps wyciągniesz. Najprościej byłoby podjechać pod stację bazową i zobaczyć ile można wyciągnąć na samym modemie z widzialnością optyczną stacji.
-
- Guru bezprzewodowy
Chciałbym zobaczyć screena z LTEWatchH po podłączeniu obydwu anten. Michał , na jednej antenie parametry były gorsze niż bez anteny. Wzrost RSSI o 4dBi na antenie nie ma znaczenia, to najmniej ważny parametr. Pozostałe czyli RSRP, RSRQ i SINR z pojedyńczą anteną były gorsze. Te parametry są dużo ważniejsze. To istotne bo kolega jest chyba pierwszym użytkownikiem dwóch anten tego typu na tym Forum. Pozwoli to rozstrzygnąć jak naprawdę działają te anteny i czy obiecany zysk 25dBi( bez kabli) jest realny czy to tylko zwykły marketing.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przecież SINR jest na plusie. Z anteną 10, bez anteny 4 więc gorszy sygnał. RSRQ z anteną -7, bez -9. Po swoich testach zauważyłem, że RSRQ, ale szczególnie SINR odgrywa bardzo dużą rolę w jakości połączenia. Jeśli jest wysoki to nawet RSRP jak jest słabsze, a SINR wysoki, na plusie nie minusie, to prędkość połączenia jest bardzo dobra.
Zresztą, u kolegi widać po uplinku, że jest dobra jakość połączenia. To bardzo wrażliwy parametr przy marnym zasięgu.
Zresztą, u kolegi widać po uplinku, że jest dobra jakość połączenia. To bardzo wrażliwy parametr przy marnym zasięgu.
-
- Guru bezprzewodowy
Pierwszy screen jest z anteną, drugi z lepszymi parametrami sam modem w jej miejscu. Dlatego warto by zobaczyć screen z dwoma antenami.
-
- Stały użytkownik forum
matek451 wszystko ci się już chyba pomieszało
-
- Guru bezprzewodowy
Nic mi sie nie pomieszalo. Parametry RSRQ i SINR. z antena gorsze.RSRP porownywalne.Tylko RSSI lepsze. Ale to malo istotne, czekam na screen z dwoma antenami.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
matek451, screena z dwiema antenami nie ma, ale reszta ci się pomieszała.
Z dwiema antenami kolega napisał, że SINR skoczył do 25-28.

-
- Guru bezprzewodowy
Panowie, pierwszy screen z ATK-42 pokazuje następujące parametry RSRP -89,9 RSSI-63, RSRQ -8,2 oraz SINR 10,6. Dla samego modemu w miejscu anteny RERP-89,6, RSSI- 67,1 RSRQ-6,4 i SINR 14,2. Więc komu tu się pomieszało? To mało ważne ale porządek musi być. Decydujący jest jednak screen z antenami w MIMO bo pozwoli on zobaczyć co naprawdę są warte te anteny i jaki maja realny zysk.
-
- Stały użytkownik forum
no tak bo ty patrzysz na średnią to się zgadza.
-
Na pierwszym screenie podłączałem antenę, na drugim screenie odłączałem antenę i taka wyszła średnia z parametrów. Po pracy dołączę screen
z parametrów działania obu anten, pozdrawiam.
z parametrów działania obu anten, pozdrawiam.
-
Dodam jeszcze, że po odłączeniu anteny z domu, przemieszczałem się z laptopem z włączonym modemem bez anteny na miejsce jej ustawienia, także modem łyknął jeszcze parametry po drodze, nim dotarłem na miejsce gdzie umocowana jest antena.
-
Proszę, oto screen pracy w trybie mimo anten ATK-G42 Grid na modemie e3372s-153.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I pięknie, szczególnie RSRQ i SINR.