Mam w domku letniskowym w kanciapce pod dachem małe pomieszczenie z elektroniką i między innymi routerem - zasięg jest marny, jak sądzę, przez to, że jest blisko dachu ( blacha).Router na dworze ma np full zasięg hspa+ (roaming tmobile) i śmiga przyzwoicie, także można wyciągnąć 1-2 kreski LTE z play. W tym samym pomieszczeniu mam kominek plastikowy do wentylacji - przechodzi przez tach, mogę coś małego ( średnica okoló 120-150mm) wystawić do kominka ponad blachę, czyli jakąś antenę z kablem powiedzmy max 1-1,5m. Pytanie co tam można zastosować...
Myślałem o zwykłych antenach dookólnych, coś jak tu:

i kawałkiem kabla, ale może coś innego się nada? niekoniecznie chcę wzmacniać sygnał, nie zależy mi aż tak bardzo na lte, a wystarczyłoby uzyskać to hspa+ które jest na zewnątrz z dobrym zasięgiem, czyli w zasadzie chciałbym wystawić anteny routera na zewnątrz niekoniecznie z ogromnym zyskiem...
Jeszcze jedno - mam blisko siebie sprzedawcę chińszczyzny z Wrzosowej - opanował allegro:) ma superanteny po 40dB:) może jeśli nie mam potrzeby posiadania dużego zysku, to jakieś badziewie od niego by się nadało, typu mały tani dual ( niech ma te kilka dB i powinno wystarczyć), czy jakośc tych anten to pogorszy tylko sprawę i te dookolne będą lepsze?
O ile nie chcę LTE to może jedna dookólna wystarczy a niekoniecznie dwie trzeba wystawiać?
Zasięg na dworze sptawdzałem na wbudowanych antenach.
Pozdrawiam,
Michał