Czy teraz warto modem ???
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Czy teraz warto modem ???
Witam.
Na forum nie zaglądałem już jakiś czas, więc nie jestem na bieżąco.
Obecnie korzystam z telefonu do łączenia się z internetem, kiedyś korzystałem z SE GC89 - nie byłem z tego zadowolony i przerzuciłem się na telefon. Modem gubił zasięg i transfer był baaardzo słaby o połowę mniej na GPRS w porównaniu do telefonu.
Teraz weszły nowe technologie HSDPA i UMTS jest bardziej dostępny w związku z tym zastanawiam się nad zakupem nowego modemu z tymi technologiami.
Mam pytanie czy obecnie modemy są lepsze niż wspomniany GC89, czy zasięg łapią lepiej?
Jaką kartę wybrać i czy PCMCIA czy Express Card (jaka jest różnica)???
Jakiego operatora polecacie, który ma najlepszy zasięg HSDPA ???
Za odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Na forum nie zaglądałem już jakiś czas, więc nie jestem na bieżąco.
Obecnie korzystam z telefonu do łączenia się z internetem, kiedyś korzystałem z SE GC89 - nie byłem z tego zadowolony i przerzuciłem się na telefon. Modem gubił zasięg i transfer był baaardzo słaby o połowę mniej na GPRS w porównaniu do telefonu.
Teraz weszły nowe technologie HSDPA i UMTS jest bardziej dostępny w związku z tym zastanawiam się nad zakupem nowego modemu z tymi technologiami.
Mam pytanie czy obecnie modemy są lepsze niż wspomniany GC89, czy zasięg łapią lepiej?
Jaką kartę wybrać i czy PCMCIA czy Express Card (jaka jest różnica)???
Jakiego operatora polecacie, który ma najlepszy zasięg HSDPA ???
Za odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Czy teraz warto modem ???
Nie wiem co masz na myśli z tym zasięgiem, zawsze można zastosować antenę.amws pisze:czy obecnie modemy są lepsze niż wspomniany GC89, czy zasięg łapią lepiej?
A jakie masz gniazdo w laptopie? Czy to ma być modem do PC?amws pisze:Jaką kartę wybrać i czy PCMCIA czy Express Card (jaka jest różnica)???
To najlepiej samemu sprawdzić kupując startery wszystkich opów i zbadać na modemie/telefonie 3G.amws pisze:Jakiego operatora polecacie, który ma najlepszy zasięg HSDPA ???
-
- Stały użytkownik forum
Witam.
Antenę ??? - nie dzięki. Korzystałem kiedyś z dodatkowej antenty ale to mija się z celem. Teraz w torbie mam komórkę i łącze przez BT żadnych kabli i innych rzeczy.
Wyobrażam sobie jak wyjmuje laptopa, wkładam modem i dołączam antenę - NIGDY :-)
Ma to być do laptopa, mam oba gniazda.
Dużo podróżuje więc chce zdecydować się na jednego operatora, nie będę korzystał w jednym miejscu lecz w kilku, czasami w dużych miastach.
Antenę ??? - nie dzięki. Korzystałem kiedyś z dodatkowej antenty ale to mija się z celem. Teraz w torbie mam komórkę i łącze przez BT żadnych kabli i innych rzeczy.
Wyobrażam sobie jak wyjmuje laptopa, wkładam modem i dołączam antenę - NIGDY :-)
Ma to być do laptopa, mam oba gniazda.
Dużo podróżuje więc chce zdecydować się na jednego operatora, nie będę korzystał w jednym miejscu lecz w kilku, czasami w dużych miastach.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A posiadasz już jaką umowę czy tylko simdata. Do simdaty to pozostaje tylko iPlus i Orange Free. W Erze jeszcze nie ma takich rzeczy
za to jest świetna umowa na 1 rok z 4 GB limitem ale około 100 zł za miesiąc. Inni w umowach trzymają się prawie jednakowo. Jedynym plusem przy zawieraniu umowy na 2 lata jest modem który możesz dostać nawet za 1 zeta. To czy ma być PCMCIA czy ExpressCard zależy od ich dostępności u opa i kompatybilności sprzętu który posiadasz.

-
- Stały użytkownik forum
Witam.
Obecnie posiadam iPlusa ale umowa właśnie mi się kończy.
Nie byłem zadowolony z Plusa i wolałbym Ere.
Jeżeli chodzi o umowę na 2 lata - raczej odpada (nie chce wiązać się na tak długi okres), wybiorę ofertę na 12 mc bez modemu, dlatego nie wiem jaki warto kupić?
Mam laptop HP z VISTĄ Home Premium
Obecnie posiadam iPlusa ale umowa właśnie mi się kończy.
Nie byłem zadowolony z Plusa i wolałbym Ere.
Jeżeli chodzi o umowę na 2 lata - raczej odpada (nie chce wiązać się na tak długi okres), wybiorę ofertę na 12 mc bez modemu, dlatego nie wiem jaki warto kupić?
Mam laptop HP z VISTĄ Home Premium
- Jaco
I tu mogą być problemy z instalacją modemu i późniejszym funkcjonowaniu. Dlatego z wyborem modemu może być dość trudno aby nie sprawiał kłopotów.amws pisze: VISTĄ Home Premium
-
- Stały użytkownik forum
Co radzicie???
- Jaco
W jaki sposób będziesz nabywał modem. Jeśli gdzieś w sklepie to warto zabrać tam ze sobą lapka i dokładnie sprawdzić. Jeśli z Allegro masz szanse 50% na 50% .
-
- Stały użytkownik forum
Może użytkownicy forum, poleciliby jakiś dobry modem z HSDPA pod VISTĘ???
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
no pod viste to najbardziej polecam młot 5 kg. ale to będzie raczej na viste...
jeżeli chodzi pod usb huawei e220
jezeli pod pcmcia lub express card...nie wiem nie uzytkuje
jeżeli chodzi pod usb huawei e220
jezeli pod pcmcia lub express card...nie wiem nie uzytkuje
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- Stały użytkownik forum
Rozglądałem się za modemem, ale pomyślałem również o telefonie.
Jaki najlepszy telefon z HSDPA/UMTS/EDGE i GPRS + bluetooth ???
Tylko czy BLUETOOTH da radę 3,6 Mbit/sek?
Jaki telefon polecicie???
Jaki najlepszy telefon z HSDPA/UMTS/EDGE i GPRS + bluetooth ???
Tylko czy BLUETOOTH da radę 3,6 Mbit/sek?
Jaki telefon polecicie???
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Proszę tu masz listę telefonów posiadających HSDPA i BT:
Asus M530w Aries
E-TEN X800
Era MDA Ameo
Era MDA Vario II
Gigabyte GSMart q60
Gigabyte O2 XDA Denim
HP iPAQ 610c
HP iPAQ 910c
HTC Athena Ameo
HTC P3600
HTC P3600i
HTC P4550 Kaiser
HTC P5550 Nike
HTC S420 Erato
HTC S630 Cavalier
HTC S730 Wings
HTC Shift
HTC TyTN II
HTC X7500
i-mate JASJAM
i-mate Ultimate 5150
i-mate Ultimate 6150
i-mate Ultimate 7150
i-mate Ultimate 8150
i-mate Ultimate 9150
LG KS10
LG KS20
LG KU950
LG KU970 Shine
LG KU990
LG TRAX CU575
LG TU550
Motorola KRZR k3
Motorola Q Q9
Motorola RAZR2 V9
Motorola RAZR maxx V6
Motorola RAZR maxx V6 FC
Motorola RAZR V3xx
Motorola RIZR Z8
Nokia 6110 Navigator
Nokia 6120 Classic
Nokia 6121 Classic
Nokia E90
Nokia N95
Nokia N95 8GB
Palm Treo 750
Samsung SGH-A617
Samsung SGH-A706
Samsung SGH-A707 Sync
Samsung SGH-F330
Samsung SGH-F500
Samsung SGH-F510
Samsung SGH-F520
Samsung SGH-F700
Samsung SGH-G800
Samsung SGH-I450
Samsung SGH-I520
Samsung SGH-I550
Samsung SGH-I600
Samsung SGH-I620
Ja niestety nic nie polecę bo nie korzystałem z żadnego jako modemu. Ale lista pozwoli Ci się obrazowo zorientować co możesz wybrać...
Asus M530w Aries
E-TEN X800
Era MDA Ameo
Era MDA Vario II
Gigabyte GSMart q60
Gigabyte O2 XDA Denim
HP iPAQ 610c
HP iPAQ 910c
HTC Athena Ameo
HTC P3600
HTC P3600i
HTC P4550 Kaiser
HTC P5550 Nike
HTC S420 Erato
HTC S630 Cavalier
HTC S730 Wings
HTC Shift
HTC TyTN II
HTC X7500
i-mate JASJAM
i-mate Ultimate 5150
i-mate Ultimate 6150
i-mate Ultimate 7150
i-mate Ultimate 8150
i-mate Ultimate 9150
LG KS10
LG KS20
LG KU950
LG KU970 Shine
LG KU990
LG TRAX CU575
LG TU550
Motorola KRZR k3
Motorola Q Q9
Motorola RAZR2 V9
Motorola RAZR maxx V6
Motorola RAZR maxx V6 FC
Motorola RAZR V3xx
Motorola RIZR Z8
Nokia 6110 Navigator
Nokia 6120 Classic
Nokia 6121 Classic
Nokia E90
Nokia N95
Nokia N95 8GB
Palm Treo 750
Samsung SGH-A617
Samsung SGH-A706
Samsung SGH-A707 Sync
Samsung SGH-F330
Samsung SGH-F500
Samsung SGH-F510
Samsung SGH-F520
Samsung SGH-F700
Samsung SGH-G800
Samsung SGH-I450
Samsung SGH-I520
Samsung SGH-I550
Samsung SGH-I600
Samsung SGH-I620
Ja niestety nic nie polecę bo nie korzystałem z żadnego jako modemu. Ale lista pozwoli Ci się obrazowo zorientować co możesz wybrać...
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Co wy wszyscy na tą vistę narzekacie... (kierowane do userów xp, 98, dosa, linuxa itp)
Jak masz v. 32 bitową to nie będzie problemów. Każdy nowy modem z hsdpa obsługuję bez problemów vistę. A 90% <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> i programów działa na sterownikach od xp...
P.S. HP z vistą home premium to pewnie jakiś nowy pavilion?
Jak masz v. 32 bitową to nie będzie problemów. Każdy nowy modem z hsdpa obsługuję bez problemów vistę. A 90% <font color="#FF00FF"><b>»»urządze««</b></font> i programów działa na sterownikach od xp...
P.S. HP z vistą home premium to pewnie jakiś nowy pavilion?
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
- Stały użytkownik forum
Zgadza się NOWY HP z serii DV6000 :-)
Ja na Viste nie narzekam. Jedyny minus to dosyć długie uruchamianie się systemu, reszta jest naprawdę ok.
Dzięki za odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam
Ja na Viste nie narzekam. Jedyny minus to dosyć długie uruchamianie się systemu, reszta jest naprawdę ok.
Dzięki za odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Do tej pory pod Vistą uruchamiałem jedynie modem Dell 5505 (lub jak kto woli Merlin EU740), ale to jest modem na MiniPCI Express, którego to portu raczej nie masz.amws pisze:Może użytkownicy forum, poleciliby jakiś dobry modem z HSDPA pod VISTĘ???
Bez problemowo działa mi też HTC TyTN (mam na nim Dual SIM). HTC TyTN II jest jeszcze dosyć drogi ale za to ma szybsze HSDPA i HSUPA.
Ale zgodzę się z przedmówcami. Pod Vistę to najlepiej młotek

Jak już się nacieszyłem Vistą to bez żalu wróciłem do XP v. Media Center.
-
- Stały użytkownik forum
Witam.
Podany przez Ciebie modem pasuje do mojego modelu i działa.
Zamieniłem jednak ten modem na telefon N95 z HSDPA i moim zdaniem jest to lepszy wybór, jeżeli ktoś okazjonalnie korzysta z internetu.
Podany przez Ciebie modem pasuje do mojego modelu i działa.
Zamieniłem jednak ten modem na telefon N95 z HSDPA i moim zdaniem jest to lepszy wybór, jeżeli ktoś okazjonalnie korzysta z internetu.
- canidy
A dokładniej to, masz na myśli Merlin EU740?amws pisze:Podany przez Ciebie modem pasuje do mojego modelu i działa.
-
- Stały użytkownik forum
ja pod vistą 32-bitową bez problemu używałem globetrottera 3g quad (tylko umts), a aktualnie bez problemu używam aircard 875 (hsdpa do 7.2mbps).
Szczerze polecam aircarda, na allegro można teraz za bardzo niską cenę znaleźć (poniżej 400zł). Jest to modem pcmcia. Jesteś pewien, że masz zarówno expresscard jak i pcmcia w laptopie? Jeszcze chyba nie widziałem laptopa z oboma typami gniazd na raz... Ale kto wie, może być.
Co do zasięgu to ten aircard podobnie łapie sygnał jak moja komórka. Globetrotter miałem wrażenie trochę gorzej...
A co do anteny, to ktoś kto sugerował miał na pewno na myśli, że tylko do użytku w domu na przykład, nie jako mobilne rozwiązanie ;-) Ja mieszkam poza miastem i 3g mi nie widzi (telefon komórkowy również nie łapie), więc mam na stałe zamontowaną antenę kierunkową i jak jestem w domu to ją podłączam a poza domem oczywiście bez anteny świetnie działa :-)
Dla mnie telefon byłby niewygodny z tego względu, że trzeba go ładować ;-) no i przy jednoczesnej transmisji bluetooth i hsdpa bateria raczej długo mu nie pociągnie.
Szczerze polecam aircarda, na allegro można teraz za bardzo niską cenę znaleźć (poniżej 400zł). Jest to modem pcmcia. Jesteś pewien, że masz zarówno expresscard jak i pcmcia w laptopie? Jeszcze chyba nie widziałem laptopa z oboma typami gniazd na raz... Ale kto wie, może być.
Co do zasięgu to ten aircard podobnie łapie sygnał jak moja komórka. Globetrotter miałem wrażenie trochę gorzej...
A co do anteny, to ktoś kto sugerował miał na pewno na myśli, że tylko do użytku w domu na przykład, nie jako mobilne rozwiązanie ;-) Ja mieszkam poza miastem i 3g mi nie widzi (telefon komórkowy również nie łapie), więc mam na stałe zamontowaną antenę kierunkową i jak jestem w domu to ją podłączam a poza domem oczywiście bez anteny świetnie działa :-)
Dla mnie telefon byłby niewygodny z tego względu, że trzeba go ładować ;-) no i przy jednoczesnej transmisji bluetooth i hsdpa bateria raczej długo mu nie pociągnie.
- canidy
@amws, najpierw piszesz
Zatem wydaje mi się również, że masz tylko i wyłącznie taki port.
Z pewnością, jeżeli masz chociażby cień niepewności to powinieneś to zweryfikować. Jeżeli nie wiesz jak to proponuję wyjąć zaślepkę z tego/tych portów i zobaczyć. Tak na szybko, ta od Expresa będzie z zewnątrz szeroka, ale zwęrzać się bedzie do środka, a ta od PCMCIA będzie prostokątem.
a potemamws pisze:Jaką kartę wybrać i czy PCMCIA czy Express Card (jaka jest różnica)???
Zgadzam się z przedmówcą, że powinieneś sprawdzić.amws pisze:Ma to być do laptopa, mam oba gniazda.
W specyfikacji HP Pavilion dv600 KLIK widać jedynie ExpressCard sztuk 1, który jedynie obsługuje obydwa standardy Express.radekgers pisze:Jesteś pewien, że masz zarówno expresscard jak i pcmcia w laptopie? Jeszcze chyba nie widziałem laptopa z oboma typami gniazd na raz... Ale kto wie, może być.
Zatem wydaje mi się również, że masz tylko i wyłącznie taki port.
Z pewnością, jeżeli masz chociażby cień niepewności to powinieneś to zweryfikować. Jeżeli nie wiesz jak to proponuję wyjąć zaślepkę z tego/tych portów i zobaczyć. Tak na szybko, ta od Expresa będzie z zewnątrz szeroka, ale zwęrzać się bedzie do środka, a ta od PCMCIA będzie prostokątem.
@redekgers Zawsze można podłączyć telefon przez USB, to będzie się ładował w trakcie połączenia. Jeżeli ktoś rzadko korzysta z netu i woli nadwyżki kasy wydać na coś innego to to jest dobre rozwiązanie.radekgers pisze: Dla mnie telefon byłby niewygodny z tego względu, że trzeba go ładować ;-)
no i przy jednoczesnej transmisji bluetooth i hsdpa bateria raczej długo mu nie pociągnie.
@amws Możesz powiedzieć o jaki modem Ci chodziło? Jestem bardzo ciekawy.amws pisze:Podany przez Ciebie modem pasuje do mojego modelu i działa.
-
- Stały użytkownik forum
witam.
Mówiąc, że mam oba gniazda miałem na myśli, że posiadam 2 laptopy.
Starszy to Acer z PCMCIA a drugi HP z Express Card.
Chodziło mi o kartę MERLIN XU870
Mówiąc, że mam oba gniazda miałem na myśli, że posiadam 2 laptopy.
Starszy to Acer z PCMCIA a drugi HP z Express Card.
Chodziło mi o kartę MERLIN XU870
- canidy
Spory skrót myślowyamws pisze:Mówiąc, że mam oba gniazda miałem na myśli, że posiadam 2 laptopy.

Nie wspominałem nic o modemie XU870 lecz EU740, a to jest modem z całkowicie innej bajki...chociaż także Merlinamws pisze:Chodziło mi o kartę MERLIN XU870

EDIT
Nie rozumiem po co ta edycja odnośnie kropek i w dodatku kasująca słowo bajki, które nie pozwala odczytać poprawnie zdania.
-
- Początkujący użytkownik forum
A czy w ogóle warto kupować modem, np. huawei e220 za 1300 zł, jeżeli można kupić komórkę z HSDPA za 500zł, która zawsze się może przydać do innych celów?
-
Czy to pytanie z rodzaju podchwytliwych?roun pisze:A czy w ogóle warto kupować modem, np. huawei e220 za 1300 zł, jeżeli można kupić komórkę z HSDPA za 500zł, która zawsze się może przydać do innych celów?

O ile w przypadku modemów PCMCIA czy Express Card, dochodzi komfort, że wkładasz kartę do laptopa i tyle, bez zbędnych kabli, o tyle w przypadku modemów USB zupełnie mija się to z celem